Friday 9 April 2010

Η «Μύρτις» του Πελοποννησιακού Πολέμου επιστρέφει στην Αθήνα του 21ου αιώνα

Και το όνομα αυτής... «Μύρτις»!!
Το κοριτσάκι που θα μας «μιλήσει» για την Αρχαία Αθήνα. 
.
Η Μύρτις από την Αρχαία Αθήνα!!
Ο λόγος για το κοριτσάκι, που έζησε στα χρόνια του Πελοποννησιακού Πολέμου και το οποίο μας περιμένει από τις 15 Απριλίου στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, για να μας «μιλήσει» για την αρχαία Αθήνα.
Η πρώτη του παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή (ώρα 19:30) στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. 
Το όνομα «Μύρτις» -ή αλλιώς «Μυρτώ»- της το έδωσαν οι αρχαιολόγοι, με το σκεπτικό ότι ήταν ένα από τα πιο διαδεδομένα γυναικεία ονόματα της εποχής.
Η αρχή για την αναγέννηση της Μύρτιδος έγινε το 1995 όταν στη διάρκεια των ανασκαφών στον Κεραμεικό βρέθηκε σε ομαδικό τάφο ένα παιδικό κρανίο, το οποίο έφερε την κάτω γνάθο, αλλά και την πλήρη οδοντοστοιχία -κάτι εξαιρετικά σπάνιο.
Το γεγονός ότι ορισμένα από τα δόντια ήταν τα νεογιλά, οδήγησε άμεσα στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για παιδί μικρής ηλικίας, που πέθανε εξαιτίας του μεγάλου λοιμού.
Η άριστη διατήρηση του κρανίου έδωσε το έναυσμα, το 2007, στον επίκουρο καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλη Παπαγρηγοράκη να επιχειρήσει την ανασύνθεση του προσώπου της.


Είναι ένα κοριτσάκι με μεγάλο μέτωπο και πιθανόν καστανά μάτια και μαλλιά.
Για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος επιστρατεύθηκε όλη η σύγχρονη εμπειρία και τεχνολογία, ενώ η ανάπλαση του προσώπου έγινε στη Σουηδία. 
Έτσι, προέκυψε η Μύρτις. Ένα κοριτσάκι με καστανά μάτια και μαλλιά.
Πιθανότητα λάθους ενδεχομένως υπάρχει, αφού ορισμένα μαλακά τμήματα του προσώπου, όπως η μύτη και τα αφτιά, δεν μπορούν να προσδιοριστούν μόνο από το κρανίο.
Στο ερώτημα εάν ήταν όμορφη η Μύρτις, ο κ. Παπαγρηγοράκης απαντά στο Βήμα πως «ήταν όπως τα κορίτσια της ηλικίας της στην Αθήνα της Κλασικής εποχής». Όσο για το εάν είναι βέβαιος ότι ήταν καστανή, λέει: «Δεν είμαι. Άκουσα τη γνώμη των αρχαιολόγων, οι οποίοι μου υπέδειξαν ότι οι άνθρωποι εκείνη τη εποχή ήταν στην πλειονότητά τους καστανοί».
Ο ίδιος σημειώνει ότι εάν υπήρχε οικονομική δυνατότητα για περαιτέρω έρευνα του DΝΑ, θα μπορούσε να εξακριβωθεί ακριβώς το χρώμα των ματιών και των μαλλιών. 
exopaideia

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki