Friday 16 April 2010

Παιδί, μόνο στο σπίτι, παχαίνει...

Όταν οι γονείς απουσιάζουν, τα παιδιά τρώνε διαρκώς λιπαρά 
και ζαχαρούχα προϊόντα
Όταν οι γονείς λείπουν, τα παιδιά παχαίνουν και δύσκολα αδυνατίζουν. 
Αυτό διαπιστώνει μελέτη της Παιδιατρικής Κλινικής του Ασκληπιείου Νοσοκομείου Βούλας, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά που παρακολούθησαν πρόγραμμα απώλειας βάρους. 
Σύμφωνα με τη μελέτη, παρά τη ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας τα τελευταία χρόνια, μόνο λίγα παιδιά παρακολουθούν ειδικά προγράμματα μείωσης του σωματικού βάρους. Και από αυτά, το 65% κόβουν τη δίαιτα στη μέση! Ανάμεσα στους κύριους λόγους διακοπής της είναι η πολύωρη απουσία των γονιών από το σπίτι.
«Η απώλεια βάρους στα μικρά παιδιά είναι μια δύσκολη διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ένας από τους βασικούς λόγους που διακόπτουν το πρόγραμμα μείωσης βάρους είναι ότι τα αποτελέσματα δεν φαίνονται άμεσα. Ωστόσο, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι τα παιδιά μένουν για πολλές ώρες χωρίς επίβλεψη από τους γονείς- που λείπουν στις δουλειές τους- με αποτέλεσμα να τσιμπολογούν ανεξέλεγκτα και τελικά να εγκαταλείπουν το πρόγραμμα» εξηγεί η κυρία Ολγα Φιλίππου , παιδίατρος στο Ασκληπιείο και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που πραγματοποίησε την παραπάνω μελέτη.

Το... τσιμπολόγημα των παιδιών, κυρίως όταν απουσιάζουν οι γονείς, κάθε άλλο παρά υγιεινές τροφές περιλαμβάνει: τσιπς, μπισκότα, σοκολάτες και άλλα σνακ πλούσια σε λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη καταναλώνονται ως και πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ αρκετά συχνή στο παιδικό διαιτολόγιο είναι και η παρουσία αναψυκτικών και έτοιμων φαγητών που συνήθως προσφέρουν πολλές θερμίδες αλλά λίγα θρεπτικά συστατικά.
Όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες, στην περίπτωση των παιδιών (κυρίως της νηπιακής ηλικίας) το να αναγνωριστεί το πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν είναι εύκολη υπόθεση: σε εννέα στις δέκα περιπτώσεις, στην οικογένεια του παχύσαρκου παιδιού υπάρχει
Διαβάστε περισσότερα...

3 comments:

  1. Πρέπει το παιδί νωρίς να εκπαιδευτεί να μην τρώει οτιδήποτε και θα πρέπει οι γονείς που λοίπουν να έχουν το ψυγείο γεμάτο υγιεινά σνακς και να μην έχουν στο σπίτι τσιπς και άλλα τέτοια. Θέλει λίγη πειθαρχία αλλά τι άλλο να κάνει κανείς;
    Καλό μεσημέρι.

    ReplyDelete
  2. Χαμομηλακι....καλησπερα..Ωραιο θεμα ανοιξες παλι..Εγω με την εμπειρια τριων παιδιων στο σπιτι....δεν φερνω..μαλακιτσες!! Ετσι τις λεμε στο σπιτι.Αναψυκτικα επισης δεν πινουμε...Κοκα κολα εχει απαγορευτει δια ροπαλου.Επισης τα πιεζω να τρωνε το μεσημεριανο τους αλλιως μενουν νηστικα εως το απογευμα που θα φαμε ή φρουτα..γιαουρτι...μερεντα με ψωμι.
    Αυστηρο ακουγεται αλλα σε πληροφορω πως παντα τρωνε γιατι πινανε...χαχαχα..Σημερα ειχαμε ωραιοτατο μπροκολο...με γαυρακο και σκορδαλια!!Μωρε καναμε παρτυ λεμε...
    Τα σνακς..οι πιτσες....τα σουβλακια και τα γλυκα..μακρια απο το σπιτι!! Νομιζεται πως δεν ειναι πειρασμοι ακομα και για μας τους μεγαλους;;Παιδια ειναι..και εμεις ειμαστε αυτοι που διαμορφονουν τη ζωη τους..(ακομα δλδ...που ειναι η βαση της ζωης τους)!!
    Καλο απογευμα!

    ReplyDelete
  3. Και πολύ καλά κάνετε :)
    Αναψυκτικά με τόσες επιλογές φρούτων ολοχρονίς, που ακούστηκε;
    Και ψαράκι, και λαχανικά και απ' όλα. Όταν πεινάσουν τρώνε και τα πιάτα!!
    Καλό απόγευμα φίλοι μας :)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki