Monday 5 April 2010

Σοκ από την αύξηση του αριθμού των θυμάτων της πείνας

Πάνω από ένα δισεκατομμύριο ήταν οι υποσιτιζόμενοι άνθρωποι το 2009, ενώ το ένα έκτο της ανθρωπότητας θα υποφέρει από την πείνα, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας.

Το 2009 ξεπεράστηκε, λόγω της οικονομικής κρίσης, το ιστορικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων στον κόσμο που υποσιτίζονται, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).
«Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει συμβεί το ένα έκτο της ανθρωπότητας να είναι θύμα υποσιτισμού» επισημαίνει ο FAO σε έκθεσή του για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.
«Η ανθρωπότητα θα έχει 1,2 δισεκατομμύριο ανθρώπους που θα υποφέρουν από την πείνα στο τέλος της χρονιάς» προσθέτει ο FAO και υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ιστορικό επίπεδο.

«Η κατάσταση αυτή δεν είναι αποτέλεσμα μιας κακής σοδειάς σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά οφείλεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία προκάλεσε ελάττωση των εισοδημάτων και απώλειες θέσεων εργασίας, μειώνοντας την πρόσβαση των φτωχών στα τρόφιμα. Δεδομένων κυρίως των σοκ από την οικονομική κρίση και των συχνά ανεβασμένων τιμών των προϊόντων διατροφής σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των θυμάτων της πείνας αναμένεται να αυξηθεί παγκοσμίως κατά περίπου 11%» αναφέρει η έκθεση.
Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, σχεδόν το σύνολο των ανθρώπων που υποσιτίζονται ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα θύματα του υποσιτισμού υπολογίζονται σε:
642 εκατομμύρια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, 
265 εκατομμύρια στην υποσαχάρια Αφρική, 
53 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική, 
42 εκατομμύρια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική και σε 
15 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες χώρες.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki