Thursday 27 May 2010

Ωμός εκβιασμός τς NOVO NORDISK σε βάρος δεκάδων χιλιάδων διαβητικών

Η ομοσπονδία τους προαναγγέλει κινήσεις σε διεθνές επίπεδο
Οριακό αδιέξοδο βιώνουν εδώ και μερικές εβδομάδες δεκάδες χιλιάδες Έλληνες με σακχαρώδη διαβήτη, μετά την απόφαση της φαρμακευτικής εταιρίας NOVO NORDISK να ανακαλέσει την κυκλοφορία σημαντικών προϊόντων ινσουλίνης από την ελληνική αγορά.  

Mια μάνα!! Χαρές, αγωνίες, λύπες και μετά... ο διαβήτης.

Η εταιρία NOVO NORDISK σταματάει να εισάγει στην Ελλάδα τις ινσουλίνες της γιατί θεωρεί πως το τιμολόγιο που έχει οριστεί δεν την συμφέρει.

Human Circles

Symbolise the Unite for diabetes circle
 Η απόφαση της εταιρίας που καλύπτει περίπου το 50% της συγκεκριμένης αγοράς (ποσοτικά, εκτιμάται ότι οι λαμβάνοντες ινσουλίνη στην χώρα μας ξεπερνούν τους 180.000), ελήφθη μετά την έκδοση του νέου δελτίου τιμών από πλευράς υπουργείου οικονομικών στις 3 Μαϊου, η οποία οδήγησε σε μείωση κατά 25% της τιμής των προίόντων. Οι της εταιρίας, υπαεραμυνόμενοι της επιλογής τους ισχυρίζονται ότι η σημερινή τιμή είναι κατά 19% χαμηλότερη της κατώτερης πανευρωπαϊκής, καθιστώντας ασύμφορη την συνέχιση της κυκλοφορίας των προίόντων της στην ελληνική αγορά. 
“Η πράξη της απόσυρσης συνιστά ωμό εκβιασμό από πλευράς εταιρίας” καταγγέλλει σε πολύ έντονο ύφος η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων ατόμων με σακαχαρώδη διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), προειδοποιώντας ότι “δεν θα ανεχτούμε το παιχνίδι που γίνεται σε βάρος μας, από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές”.  
Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ ασκεί έντονη κριτική και στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, καταγγέλλοντας την για απρονοησία και ολιγωρία. “
Παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις μας με επιστολή που αποστείλαμε από τις 28 Απριλίου, το υπουργείο δεν ενέσκηψε στο εν λόγω ζήτημα όπως όφειλε, με αποτέλεσμα η Νovo Νordisk, απαντώντας με ωμό εκβιασμό, να αποσύρει το φάρμακο από την αγορά” τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ομοσπονδίας.
Το βέβαιον είναι ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί και μάλιστα το ταχύτερο δυνατόν. Σε αντίθετη περίπτωση οι της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ δηλώνουν αποφασισμένοι να κινηθούν κατά της εταιρίας αλλά και παντός άλλου υπευθύνου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποδέκτες της καταγγελίας θα είναι καταρχάς το IDF (International diabetes federation), αλλά και όλες οι αρμόδιες ευρωπαίκές αρχές και/ή δικαστήρια.
Βασικό στοιχείο του σκεπτικού της καταγγελίας είναι η πλήρης παραβίαση της έννοιας της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που η πράξη της απόσυρσης από πλευράς εταιρίας συνεπάγεται. Ανεξάρτητα της εξέλιξης της ιδιαίτερα κρίσιμης συγκεκριμένης υπόθεσης, η καπιταλιστική αγριότητα/εξαχρείωση των καιρών πείθει ότι το ζήτημα των ορίων της χιλιοϋμνημένης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, σύντομα με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα ανοίξει τουλάχιστον σε ευρωπαίκό επίπεδο. 
Το κρυφτούλι και οι εκατέρωθεν εκβιασμοί μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και πολιτικού προσωπικού που έχουν ως μόνιμα θύματα τους κοινωνικά ευάλωτους ή πάσχοντες, δεν μπορεί για πολύ ακόμα να συνεχιστεί. 

2 comments:

  1. καλημέρα σας και πάλι ,
    Στο τεύχος Μαρτίου Απριλιου της Γλυκειάς Ζωής , πρωτοκαθεδρία η ευγενής χορηγός novo nordisk hellas , όπως και σε όλα τα προηγούμενα !!!!!!!!!!
    Επιτρέψτε μου να συνδράμω το έργο σας και να χρησιμοποιήσω αυτήν την ανάρτηση σαν κήρυκα παντού όπου μπορώ , γιατι αν μην τι άλλο το χρωστώ σε έναν άνθρωπο που τον Ιούνιο θα κλείσει 3 χρόνια που ταξίδεψε σε άλλο ορίζοντα . Αγωνίστηκε χρόνια για την καλυτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με ΣΔ με τηνπολυτιμη στήριξη των γιατρών στα πλαίσια της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ και έγραψε το πρώτο μήνυμα στο περιοδικό της Γλυκεά Ζωή .

    ReplyDelete
  2. @ marilise

    Ναι Κάτια να το κάνεις

    Καλή δύναμη

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki