Saturday 19 June 2010

Στις φυλακές της Θήβας οι ανήλικες που μαχαίρωσαν 80χρονο
Λιγότερη φυλακή σε ανηλίκους

Σε σωφρονιστικό κατάστημα στη Θήβα θα μεταφερθούν τη Δευτέρα οι δύο ανήλικες που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 80χρονου από το χωριό Κερκίνη. 
Οι δύο νεαρές κοπέλες 16 και 15 χρόνων, αντίστοιχα, κρίθηκαν προφυλακιστέες με ομόφωνη απόφαση της ανακρίτριας και του εισαγγελέα Σερρών, με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της ληστείας. 
Η 16χρονη βαρύνεται επίσης και με την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής.
Προσφυγή κατά της προσωρινής κράτησης των δύο ανηλίκων, άσκησαν οι συνήγοροι υπεράσπισής τους.
έθνος


Με μεγαλύτερη επιείκεια και προστασία θα αντιμετωπίζει στο εξής η ποινική νομοθεσία την παραβατικότητα, αλλά και τη θυματοποίηση των ανηλίκων, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.  
Το νομοσχέδιο μειώνει τη διάρκεια του ποινικού σωφρονισμού με εγκλεισμό το πολύ μέχρι 10 χρόνια (αντί των 20 που ισχύουν σήμερα), ενώ μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να φθάσει μέχρι 15 χρόνια (π.χ. για ιδιαίτερα σοβαρά κακουργήματα, όπου αντίστοιχα ένας ενήλικος απειλείται με ισόβια ή κάθειρξη 20 ετών). 
Μέτρα ποινικού σωφρονισμού δεν θα επιβάλλονται σε παιδιά 13 έως και 15 ετών, αλλά σε ανηλίκους άνω των 15 εφόσον διέπραξαν κακούργημα και ο ποινικός σωφρονισμός κρίνεται απολύτως αναγκαίος με δικαστική απόφαση πλήρως αιτιολογημένη. 
Εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτές, καθώς και σε ανηλίκους έως 15 ετών μπορούν να επιβληθούν αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα. 
έθνος

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki