Thursday 22 July 2010

Το καλοκαιράκι... Μωρά στο νερό - kalokairaki mwra sto nero

Όταν αρχίζετε να αποκτάτε στενούς δεσμούς με το μωρό σας, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να κάνετε μια διασκεδαστική βουτιά μαζί.
Το κολύμπι είναι μια από τις πρώτες δραστηριότητες που μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί με το μωρό σας και να αποκτήσετε ισχυρή αυτοπεποίθηση και οι δυο. 
Είτε το μικρό σας παρακολουθεί κάποιο ειδικό πρόγραμμα κολύμβησης για παιδιά είτε απλώς βουτάτε μαζί, το μωρό σας θα αγαπήσει το νερό καθώς και την παρέα μαζί σας μέσα στο νερό. Το κολύμπι είναι ένας τέλειος τρόπος για να αποκτήσετε ιδιαίτερες σχέσεις με το μωρό σας, αλλά και το μωρό σας με άλλα μωρά. Είναι, επίσης, ένα σωματικό πλεονέκτημα για το μωρό σας καθώς θα ενισχυθούν η δύναμή και ο συντονισμός του.  
Το κολύμπι, ακόμη, μπορεί να του δώσει την ελευθερία να κινείται προς όποια κατεύθυνση θελήσει, πράγμα που δε θα μπορούσε να κάνει στη στεριά. Και, αντίθετα με ό, τι πιστεύουν οι περισσότεροι, δε χρειάζεται να περιμένετε ώσπου να αναπτυχθεί πλήρως το ανοσοποιητικό του σύστημα για να το αφήνετε σε πισίνα, αφού η χλωρίνη είναι ικανή να εξουδετερώσει κάθε πιθανό κίνδυνο.
Στα παιδιά αρέσει να πλατσουρίζουν όλη μέρα- η προστασία τους, όμως, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά σας. Όταν αφήνετε το μικρό σας να πλατσουρίζει μέσα στο νερό του δίνει πάρα πολύ μεγάλη χαρά, θα πρέπει ωστόσο να βρίσκεστε σε εγρήγορση.  

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να το προστατέψετε:
Η πρώτη βουτιά του μωρού
• Μην βγάλετε για κολύμπι ένα μωρό λιγότερο από 4 με 6 μηνών σε πισίνα, καθώς μπορεί να κρυολογήσει πολύ εύκολα.
• Πριν κάνει την προσπάθειά του στο κολύμπι, το μικρό σας θα πρέπει να έχει κάνει όλα τα εμβόλια ενάντια στη διφθερίτιδα, στο τέτανο, στον κοκίτη και στην πολιομυελίτιδα, να είναι υγιής και να έχει εξεταστεί από το γιατρό του.
• Προσέξτε μήπως κρυώσει παρατηρώντας εάν αρχίσει και τρέμει, μελανιάσουν τα χείλη του ή αρχίζουν και τρίζουν τα δόντια του.
• Έχετε συνεχώς την προσοχή σας πάνω στο πρόσωπό του. Το στόμα και η μύτη του είναι πιο κοντά στο νερό από ό, τι εσείς και, εάν για λίγο αφαιρεθείτε, είναι πολύ εύκολο αυτά να μπουν κάτω από το νερό.
Αυστηροί κανόνες για παιδιά κάτω των 5 ετών• Βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι κολύμβησης του παιδιού σας είναι ειδικευμένοι για παιδιά κάτω των 5 ετών.
• Η συνεχής επίβλεψη είναι απαραίτητη. Παρά το γεγονός ότι σπάνια υπάρχουν περιστατικά παιδιών που έχουν πνιγεί σε πισίνα, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά είναι τα πιο ευάλωτα. Δεν είναι αρκετό να στηριχτείτε στην επίβλεψη του ειδικού ναυαγοσώστη που υπάρχει στο άκρος της πισίνας.
• Πριν μπείτε εσείς στην πισίνα, μιλήσετε με το μικρό σας να μην παίζει ή να τρέχει κοντά στην πισίνα γιατί πολύ απλά μπορεί να πέσει μέσα.
• Φορέστε στο παιδί σας βοηθητικά μπρατσάκια πλεύσης πριν μπει στο νερό και βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζονται καλά στα μπράτσα του χωρίς να πέφτουν ούτε να του είναι σφιχτά.
• Τα παιδιά με μακριά μαλλιά θα πρέπει να πιάσουν τα μαλλιά με κοτσίδα ή, καλύτερα, να φορέσει ειδικό σκουφάκι για κολύμπι. Σε κάποιες τραγικές περιπτώσεις, τα μαλλιά πιάστηκαν στα δίχτυα και παγίδευσαν το παιδί μέσα στο νερό. Για τον ίδιο λόγο, αφαιρέστε του οτιδήποτε κοσμήματα τυχόν φοράει.
• Μην αφήσετε το παιδί σας να μασήσει τσίχλα ή να τρώει όσο είναι στην πισίνα.

Φουσκωτές πισίνες
Παρόλο που οι γονείς γνωρίζουν ότι τα παιδιά χρειάζονται αδιάκοπη παρακολούθηση στο νερό, πολλά ατυχήματα συμβαίνουν αφού η πισίνα έχει χρησιμοποιηθεί. Στην ηλικία μεταξύ 1 με 2 χρόνων, η κινητικότητα ενός μικρού αυξάνεται σε απίστευτο και ακανόνιστο ρυθμό, έτσι ώστε να καταφέρει να ξεφύγει για μερικά δευτερόλεπτα από την επίβλεψη του γονιού και να μπει σε μπελάδες απροσδόκητα γρήγορα. Επομένως, θα πρέπει να αδειάσετε και να γυρίσετε ανάποδα τις φουσκωτές πισίνες αμέσως μετά τη χρήση τους.

Τρεις λόγοι να το ξανασκεφτείτε πριν πάτε το μικρό σας για κολύμπι…
• Εάν το μικρό σας είναι ελαφρώς κρυωμένο. Ακόμη και εάν απλώς δυσκολεύεται με την αναπνοή του, καλύτερα να μην το πάτε στο κολυμβητήριο.
• Εάν έχει ευαίσθητο δέρμα ή έκζεμα. Σε μερικούς ανθρώπους το έκζεμα χειροτέρεψε μετά την επαφή του δέρματος με χλωρίνη σε πισίνα. Οι ειδικοί προτείνουν να ξεπλύνετε καλά το δέρμα του παιδιού σας στο ντους και στη συνέχει απλώστε του μια μαλακτική κρέμα ώστε μετά που θα στεγνώσει το δέρμα να έχει «παγιδευτεί» μέσα το δέρμα η υγρασία. Εναλλακτικά, αναζητήστε μια πισίνα που χρησιμοποιεί άλλη μέθοδο απολύμανσης, όπως το όζον.
• Εάν έχει πληγή. Εάν το παιδί σας, μικρότερο ή μεγαλύτερο, έχει κοπή ή έχει μια ανοιχτή πληγή, δε θα πρέπει να επισκεφτεί τις πισίνες.

Συμβουλές σχετικά με το κολύμπι
• Τα μωρά έχουν τη συνήθεια να βουτάνε ακούσια μέχρι την ηλικία των 18 μηνών, οπότε η επιγλωττίδα αυτόματα σταματά όταν είναι κάτω από το νερό και δεν μπορούν να πάρουν αέρα.
• Τα μωρά δε θα πρέπει να βρίσκονται μέσα στο νερό για πάνω από 30 λεπτά τη φορά.
• Εάν το μωρό σας αρχίσει και τρέμει μέσα στο νερό, βγάλτε το αμέσως έξω και καλύψτε το με ένα ζεστό κάλυμμα.
• Μια πισίνα θα πρέπει να έχει θερμοκρασία τουλάχιστον 31οC για να είναι κατάλληλη για μωρά. Θα πρέπει, λοιπόν, να συμβουλευτείτε τον ειδικό εάν η πισίνα που σκοπεύετε να κάνετε μπάνιο το μικρό σας είναι καλή για αυτόν.

Πέντε τρόποι για να κάνετε το μωρό σας να νιώθει σιγουριά στο νερό
1. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του με το νερό από την μπανιέρα κιόλας, κάνοντάς το «βόλτα» από το ένα άκρο στο άλλο.
2. Όταν μπείτε στην πισίνα, κρατήστε το μωρό σας κοντά σας και παρακολουθείτε το συνεχώς με τα μάτια σας για να το κάνετε να νιώθει ασφάλεια.
3. Φτιάξτε φυσαλίδες/μπουρμπουλήθρες με το στόμα σας, ενώ είστε στο νερό. Αυτό θα δείξει στο μωρό σας τι να κάνει με το στόμα του όταν είναι μέσα στο νερό.
4. Όταν είναι ξένοιαστο μέσα στο νερό, ρίξτε του απαλά λίγο νερό στο κεφάλι ώστε να συνηθίσει με βρεγμένο το πρόσωπο και να μη φοβάται να πλατσουρίζει με το νερό.
5. Εάν το μωρό σας διστάζει να μπει μέσα στο νερό, ενθαρρύνετέ το παίζοντας διάφορα παιχνίδια.

από babybaby

6c12fd36c3294911b44e2f7f864e55a0

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki