Thursday 22 July 2010

Μόνο για τους... υγιείς τα ελληνικά νησιά
Επτά μεγάλα νησιά χωρίς παιδίατρο

«Παιδίατρος έρχεται στη Σαμοθράκη από την Αλεξανδρούπολη μία φορά τον μήνα αν βολεύουν οι εφημερίες. Όταν έχει θαλασσοταραχή και “απαγορευτικό” έρχεται τον επόμενο μήνα.

Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα.Τι να πούμε στα παιδιά “μην αρρωστήσετε τώρα, περιμένετε να έρθει ο παιδίατρος”;» λέει η υπεύθυνη του νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης κυρία Δάφνη Χαλιά-Σταυράκη.

Στην Ιθάκη δεν υπάρχει παιδίατρος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Η εικόνα είναι προβληματική» σχολιάζει ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας του νησιού, καρδιολόγος κ. Γ.Παξινός. Τα σοβαρά περιστατικά- όλα, όχι μόνο τα παιδιατρικά- διακομίζονται στο Νοσοκομείο Κεφαλλονιάς.

Το ίδιο ισχύει και για την Πάτμο. Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με έναν παθολόγο και αγροτικούς γιατρούς. Ως εκ τούτου τα περιστατικά μεταφέρονται στη Λέρο, στη Σάμο και,αν κρίνονται σοβαρά, στη Ρόδο.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στην Κίμωλο, όπου λειτουργεί μόνο Περιφερειακό Ιατρείο με δύο αγροτικούς γιατρούς. 
Οι γιατροί δίνουν τις πρώτες βοήθειες στους μικρούς και μεγάλους ασθενείς και- ανάλογα με τη σοβαρότητα του περιστατικού- τους στέλνουν είτε στο επίσης υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας Μήλου είτε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki