Sunday 22 August 2010

Αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ανακάλυψαν το παλάτι του Οδυσσέα στη βόρεια Ιθάκη

Σοβαρά ευρήματα υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στην Ιθάκη, τα οποία τους κάνουν να πιστεύουν ότι βρίσκονται μπροστά στο ομηρικό παλάτι του Οδυσσέα.

Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεχίζουν εδώ και περίπου 16 χρόνια τις ανασκαφές στην περιοχή της Εξωγής Ιθάκης.

Όπως δήλωσε στην Τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Παπαδόπουλος, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ένα τριμερές κτίριο με διαστάσεις ανακτόρου, παρόμοιες με εκείνα που έχουν ανακαλυφθεί στις Μυκήνες, την Πύλο και την Τίρυνθα.


Επιπλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Παπαδόπουλος, ένα ακόμα εύρημα που τους κάνει να πιστεύουν ότι έχουν ανακαλύψει το παλάτι του Οδυσσέα είναι και μία κρήνη, η οποία χρονολογείται το 13ο αιώνα π.Χ, περίοδο δηλαδή κατά την οποία έζησε ο Οδυσσέας.

Επεισόδια της Οδύσσειας σε αρχαία πινακίδα,
βρεθηκε στη "Σχολή Ομήρου" στην Ιθακη
pinakida
Ενα σημαντικό εύρημα από την Ιθάκη, μία πινακίδα που «αφηγείται» με γλαφυρό τρόπο ένα από τα επεισόδια της Οδύσσειας, παρουσιάστηκε στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «Kadmos». Στην πινακίδα απεικονίζεται ένα πλοίο με τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι και εκατέρωθεν τερατόμορφα σχέδια, μία τρίαινα και σημάδια πιθανής γραφής Γραμμικής Β. Το εύρημα, ώς τώρα αχρονολόγητο, βρέθηκε μαζί με άλλες πινακίδες που φέρουν επίσης σκηνές από την Ιλιάδα και Οδύσσεια, στην περιοχή «Αγιος Αθανάσιος» ή «Σχολή Ομήρου» της Ιθάκης κατά τις ανασκαφές που διενεργεί στη θέση αυτή για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η Λίτσα Κοντορλή - Παπαδοπούλου και ο Θανάσης Παπαδόπουλος. Την επιστημονική δημοσίευση του αρχαίου συνυπογράφουν οι δύο Ελληνες αρχαιολόγοι με τον ειδικό σε θέματα επιγραφικής Βρετανό G. Owens.

Πινακίδες με Γραμμική Β στην Ελλάδα έχουν βρεθεί σε προαύλια αρχαίων ανακτορικών συγκροτημάτων. Στη θέση του «Αγίου Αθανασίου» έχει ανακαλυφθεί από το 1996 που ερευνάται, μεγάλη αρχαία κτιριακή εγκατάσταση με δύο άνδηρα που επικοινωνούν μεταξύ τους με λαξευμένες στο βράχο κλίμακες που παραπέμπουν σε ανακτορικού τύπου συγκρότημα.

Αναγνωρίζοντας το υπουργείο Πολιτισμού τη σημασία των ευρημάτων της Ιθάκης προχώρησε προ μηνός (20/9/2006) στη δημοσίευση της απόφασης της απαλλοτρίωσης περίπου 25,5 στρεμμ. στην ως άνω περιοχή προκειμένου να συνεχισθεί η αρχαιολογική έρευνα, η οποία όμως γίνεται κάθε χρόνο με ελάχιστα οικονομικά μέσα που προσφέρουν τοπικοί φορείς της Ιθάκης και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μία ενίσχυση από την πολιτεία, κάποιες τράπεζες ή επιχειρήσεις θα μπορούσε να φωτίσει μια σελίδα της Ιστορίας της πατρίδας του Οδυσσέα που παραμένει ακόμη στην αχλύ του μύθου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/11/2006

ΜΥΚΗΝΑΙΚΗ ΚΡΗΝΗ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ «ΣΧΟΛΗ ΟΜΗΡΟΥ» ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ
Μεγάλης σημασίας αρχαιολογική ανακοίνωση του κορυφαίου για τα υδραυλικά έργα αρχαιότητας Γερμανού επιστήμονα κ. Jost Knauss,
Text Box:  Στο χώρο της «Σχολής Ομήρου» ή Αγίου Αθανασίου της Ιθάκης όπου διενεργεί αρχαιολογικές ανασκαφές το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει εντοπιστεί μια υπόγεια μυκηναϊκή κρήνη ιδιαίτερης σημασίας.
Βρίσκεται μέσα στον ανασκαπτόμενο χώρο των 25 στρεμμάτων που συμπεριλαμβάνεται στην αναγκαστική απαλλοτρίωση σύμφωνα με τελευταία απόφαση του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η υπόγεια μυκηναϊκή κρήνη έχει διεξοδικά ερευνηθεί και μελετηθεί πρόσφατα από τον διεθνούς φήμης και κορυφαίο ειδικό επιστήμονα για τα υδραυλικά έργα της αρχαιότητας Γερμανό καθηγητή κ. Jost Knauss, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε αυτή και την χρονολόγησε στην ίδια εποχή με τις γνωστές υπόγειες κρήνες των Μυκηνών και της Τίρυνθας, με ανακοίνωσή του στο πρόσφατο Συμπόσιο Έρευνας και Αρχαίας Τεχνολογίας στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας.

Στην ίδια θέση και σε μικρή απόσταση από αυτή την κρήνη έχει εντοπιστεί και δεύτερη όμοια που θα ερευνηθεί προσεχώς.
Η πρώτη κρήνη αποκτά μέγιστο αρχαιολογικό ενδιαφέρον γιατί ευρέθη σε ένα χώρο όπου η Αρχαιολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου κας Λίτσας Κοντορλή-Παπαδοπούλου ανακάλυψε "Σύμπλεγμα κτηρίων με δύο άνδηρα, με στοιχεία Μυκηναϊκής και Μινωικής αρχιτεκτονικής, με αυλές, χώρους κατοικίας, αποθήκες με πιθάρια, ένα αρχαίο πύργο, ενώ τα κινητά ευρήματα (κεραμική, κοσμήματα, εργαλεία, νομίσματα) δηλώνουν την στρατηγική σημασία και την διαχρονική κατοίκηση του χώρου από τα προϊστορικά χρόνια έως την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή εποχή"

Σύλλογος Φιλομήρων - Δελτίο Τύπου 6/12/2006

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki