Friday 13 August 2010

Πεφταστέρια

Απόψε στρέψτε το βλέμμα ψηλά στον ουρανό

Πέμπτη 12 Αυγούστου και Παρασκευή 13, μια φαντασμαγορία από χιλιάδες πεφταστέρια μας περιμένει αν σηκώσουμε το βλέμμα μας προς τον ουρανό.

Πρόκειται για τον καθιερωμένο αυγουστιάτικο χορό των αστεριών με χιλιάδες πεφταστέρια να ξεκινούν από τον αστερισμό του Περσέα για να διασχίσουν τον ουρανό με μεγάλες ταχύτητες συνθέτοντας μια φαντασμαγορική εικόνα. Μόλις λοιπόν βραδιάσει, μαζευτείτε σε βεράντα, μπαλκόνι, κήπο ή αν βρίσκεστε στην εξοχή, πηγαίνετε στο πλησιέστερο ύψωμα για να παρακολουθήσετε το εξαιρετικό φαινομένο, κατά το οποίο περίπου 50 αστέρια θα διασχίζουν τον ουρανό ανά μία ώρα, ενώ μεταξύ 2 και 4 το πρωί θα φτάσουν τα 80. Η ταχύτητά τους, σύμφωνα με τη ΝΑSΑ, θα φτάσει και τα 61 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο χορός των αστεριών θα είναι ορατός από κάθε σημείο της Ελλάδας, καθώς βοηθά αφενός η Σελήνη, που είναι ακόμη λίγων ημερών, αφετέρου ο ανέφελος ουρανός. Το μόνο που χρειάζεται από την πλευρά σας είναι να μετακινηθείτε σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχουν πολλά φώτα, για να μπορέσετε να παρακολουθήσετε τις διάττοντες Περσείδες, ένα από τα ωραιότερα ουράνια θεάματα.

Όπως διαβάζουμε στο Βήμα, οι Περσείδες παρατηρούνται εδώ και τουλάχιστον 2.000 χρόνια και θεωρούνται τμήματα της ουράς του κομήτη Σουίφτ- Τατλ (Swift-Τuttle), ο οποίος ολοκληρώνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο κάθε 133 χρόνια αφήνοντας πίσω του, σε μήκος πολλών χιλιάδων χιλιομέτρων, ένα νέφος από σωματίδια. «Αποτελούνται από πάγο και σκόνη και τα περισσότερα είναι άνω των 1.000 ετών» εξηγούν οι ειδικοί της ΝΑSΑ.   

Κάθε Αύγουστο η Γη κατά την περιστροφή της γύρω από τον Ηλιο περνά μέσα από αυτά τα σωματίδια έλκοντάς τα στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Σε ύψος τουλάχιστον 100 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη μας τα σωματίδια αυτά αναφλέγονται εξαιτίας της τριβής. Αυτά τα φλεγόμενα σωματίδια είναι οι Περσείδες. Διασχίζουν τον ουρανό, αλλά κανένα από αυτά δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει στη Γη, αφού έχουν μέγεθος μικρότερο και από κόκκο άμμου και ζυγίζουν πολύ λιγότερο από ένα γραμμάριο. Όπως κάθε χρόνο, η βροχή των αστεριών θα διαρκέσει τρεις ημέρες, αλλά θα κορυφωθεί απόψε και αύριο το βράδυ.

1 comment:

  1. Παρασκευή βράδυ και όλα τα αστέρια ήταν στην θέση τους, κανένα δεν έπεφτε ...

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki