Friday 12 November 2010

Την προσαγωγή του Τζορτζ Μπους ενώπιον της δικαιοσύνης για βασανιστήρια, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
Amnesty International calls for investigation into Bush's admission of torture in memoir

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τον πρώην πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, ως κατηγορούμενο για βασανιστήρια, εφόσον αποδειχθεί ότι ευσταθεί ο ισχυρισμός του ότι έδωσε το πράσινο φως για να εφαρμοστεί η τακτική του εικονικού πνιγμού σε κρατούμενους, σύμφωνα με τη Διεθνής Αμνηστία.

Amnesty calls for criminal investigation into US torture

Former President George W. Bush’s confirmation that he authorized the use of “enhanced interrogation techniques” against detainees held in secret US custody serves to highlight once again the absence of accountability for the crimes under international law of torture and enforced disappearance committed by the USA during what the previous administration called the “war on terror”.

Document - USA: Former President’s defence of torture highlights need for criminal investigations

Waterboarding IS Torture -- Amnesty International
Ο Εικονικός Πνιγμός είναι Βασανιστήριο - Διεθνής Αμνηστεία

Στα απομνημονεύματά του, ο Τζορτζ Μπους υπεραμύνθηκε της απόφασης να εγκρίνει την χρήση της τακτικής του εικονικού πνιγμού στη διάρκεια ανακρίσεων κρατουμένων, λέγοντας ότι απέφερε σημαντικές πληροφορίες για την αντικατασκοπεία, που έτσι μπόρεσε να αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις και να σωθούν ζωές.
Ωστόσο η τακτική του εικονικού πνιγμού θεωρείται από πολλούς ως βασανιστήριο, αν και ο Τζορτζ Μπους ισχυρίζεται ότι ο νομικός σύμβουλός του, τον διαβεβαίωσε ότι αυτό "δεν εμπίπτει στο νόμο για την απαγόρευση των βασανιστηρίων".
Επιπλέον ο Μπους υποστηρίζει ότι ο εικονικός πνιγμός εφαρμόσθηκε περιορισμένα, μόλις σε τρεις κρατούμενους.
Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Κλαούντιο Κορντόνε δήλωσε ότι "με βάση τη διεθνή νομοθεσία, οποιοσδήποτε ενέχεται σε βασανιστήρια πρέπει να προσάγεται ενώπιον της δικαιοσύνης και από αυτό δεν εξαιρείται ο πρώην πρόεδρος, Τζορτζ Μπους".
"Εφόσον η παραδοχή του αποδειχθεί βάσιμη, οι ΗΠΑ έχουν την υποχρέωση να τον δικάσουν. Εφόσον δεν γίνει έρευνα στις ΗΠΑ, άλλα κράτη πρέπει να επέμβουν και να διεξάγουν μία τέτοια έρευνα", πρόσθεσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki