Saturday 18 December 2010

Χριστούγεννα, άγνωστη λέξη για εκατομμύρια παιδιά!

Υπάρχει μία διαφήμιση πασίγνωστου πολυκαταστήματος παιχνιδιών, που όλοι... έχετε δει. Μετράει αντίστροφα μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων. 
Κάθε λεπτό που περνάει, 15 παιδιά στον κόσμο πεθαίνουν από ασιτία.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, είναι να ρίξεις μια σακούλα του καταστήματος σε ένα εντυπωσιακό μηχάνημα, που έχει πολλά ρολόγια επάνω του, και σου λέει πόσες ημέρες απομένουν για τις 25 Δεκεμβρίου.
Πολλά παιδάκια που τη βλέπουν στο σπίτι τους, τρέχουν στους γονείς τους για να τους υπενθυμίσουν, για πολλοστή φορά, ποιο χριστουγεννιάτικο δώρο θέλουν. Είναι η γιορτή των παιδιών εξάλλου. 
Την ίδια στιγμή όμως, 15 παιδιά στον κόσμο κάθε λεπτό που περνάει, πεθαίνουν από ασιτία.
Σύμφωνα με τη Unicef, 22.500 παιδιά την ημέρα, 8.212.500 το χρόνο χάνουν τη ζωή τους για λόγους που δεν νοείται να μην μπορούν να αποφευχθούν. Πείνα, έλλειψη εμβολίων, χρήση βρώμικου νερού. 
Οι αριθμοί είναι σκληροί και απόλυτοι.
Και δεν είναι μόνο αυτοί. 
158.000.000 παιδιά από 5 (!) έως 14 ετών, εργάζονται πολύ σκληρότερα από οποιονδήποτε ενήλικα, πολύ συχνά σε άθλιες συνθήκες. 
Περίπου 1.250.000 αγόρια και κορίτσια, πέφτουν θύματα trafficking. Βιάζονται, κακοποιούνται, πωλούνται τα όργανά τους. Παγκοσμίως, η κατάσταση τρομάζει...
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΕΚΚΕ (Κοινωνικό Πορτρέτο της Ελλάδας) τα πράγματα είναι εξίσου απογοητευτικά. Είμαστε μία χώρα ούτε καν 12.500.000 κατοίκων με 450.000 παιδιά και εφήβους που δεν έχουν να φάνε.
Περισσότερα από όσα θα έπρεπε να αντέχει η συνείδησή μας. Περισσότερα από ποτέ και αυξάνονται συνεχώς. 
Και για να μιλήσουμε με ποσοστά, το 23,3% των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών ζουν στη φτώχεια και περιθωριοποιημένα. Από αυτά, το απίστευτο 71,2% είναι αναλφάβητα. Είναι δύσκολο να έχεις το μυαλό σου στα γράμματα, όταν ψάχνεις στα σκουπίδια για φαγητό...
Πριν από περίπου 20 χρόνια, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποτελείται από 54 άρθρα που καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών. Το δικαίωμα της επιβίωσης, της ανάπτυξης, της προστασίας και της συμμετοχής.
Ανάμεσα στα 191 κράτη που την έχουν επικυρώσει, είναι και η χώρα μας. 
Η χώρα μας, είμαστε και εμείς. 
Μήπως αυτά τα Χριστούγεννα, να κάναμε επιτέλους κάτι;
 24ωρο

2 comments:

  1. Καλημερα σε όλους.
    Μόνο τα Χριστούγεννα μπορούμε
    να κάνουμε κάτι???
    Κάθε μέρα μπορούμε
    αλλα φαίνεται πως η συνείδηση μας
    ειναι πολύ ανθεκτική.
    Ας ξεκινήσουμε τώρα,
    με πράξεις
    γιατί όταν είσαι γονιός
    δεν εχει σημασία τι λες
    όσο ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ,
    και ετσι να μάθουμε
    στα δικά μας παιδιά
    τι σημαίνει Νοιάζομαι
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ για τα άλλα παιδιά

    ReplyDelete
  2. Έχεις δίκαιο Δέσποινα.

    Καλά Χριστούγεννα :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki