Saturday 8 January 2011

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα....

ΑΣ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ 
ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ 
ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ 
ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ


10 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα (Κάθε 3 δευτερόλεπτα πεθαίνει ένα παιδί από την πείνα)
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Για να καταλάβουμε την απόκλιση αλλά και τη δραματική αύξηση των πνιγμών, αρκεί να δούμε πόσοι χάθηκαν στα νερά των ελληνικών νησιών: το 2005 ξεβράστηκαν 10 νεκροί και 16 ήταν αγνοούμενοι, το 2006 βρέθηκαν 9 νεκροί και αγνοούνταν 10, ενώ το πρώτο εννεάμηνο φέτος ανασύρθηκαν 44 νεκροί και 54 είναι αγνοούμενοι. 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Ποια είναι η κόκκινη γραμμή που συνδέει αυτούς τους νεκρούς στην απελπισμένη προσπάθειά τους για μια καλύτερη ζωή, με τα 18 εκατομμύρια που αφανίζει κάθε χρόνο η πείνα;
 
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Η καταγωγή τους, αφού προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, μα κυρίως η φτώχεια. Αυτή που σκοτώνει κάθε τρία δευτερόλεπτα που περνούν ένα παιδί. Υπολογίστε πόσα παιδιά έχουν πεθάνει από την πείνα και τις αρρώστιες που αυτή συνεπάγεται μέχρι να διαβάσετε τούτες τις γραμμές. Σοκαριστικό; 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Υπάρχει άραγε μεγαλύτερη τρομοκρατία από την απόλυτη ένδεια, το γεγονός ότι απόψε θα κοιμηθούν νηστικοί 854 εκατομμύρια άνθρωποι, από αυτήν την πραγματικότητα που σκοτώνει ετησίως 10 εκατομμύρια παιδιά; Υπάρχει άραγε πιο επείγον θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης αυτή τη στιγμή στον πλανήτη από το να σωθούν οι ζωές αυτών των παράπλευρων θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου; 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Και όμως λύσεις υπάρχουν, αρκεί να απαιτήσουμε την εφαρμογή τους: αν θέλουμε να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα έως το 2015, πρέπει να διαγραφούν όλα τα χρέη των φτωχότερων χωρών, καθώς με τα υπέρογκα ποσά που οι αναπτυσσόμενες χώρες πληρώνουν για την εξυπηρέτηση των δανείων στερούνται αναγκαίων πόρων για να επενδύσουν στη βελτίωση της εκπαίδευσης, της υγείας και της ανάπτυξης. 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Από τα 10 εκατομμύρια παιδιά που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την πείνα, τα 7 εκατομμύρια πεθαίνουν ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκαλεί το χρέος. Την ίδια στιγμή το παγκόσμιο εμπόριο κλέβει από τις φτωχές χώρες 1,3 δισ. δολάρια την ημέρα, 14 φορές το ποσό που λαμβάνουν σε βοήθεια.
   
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
- Ποιοι είναι οι λόγοι για την παγκόσμια φτώχεια ;
*Σύμφωνα με τη φιλόσοφο (Ernst Freund Distinguished Service Professor of Law and Ethics, Πανεπιστήμιο του Σικάγο) Μάρθα Νούσμπαουμ, με πεδίο ερευνητικής δουλειάς την Ινδία, η οποία αναδεικνύει στη συζήτησή μας τη γυναικεία διάσταση της φτώχειας: «Ορισμένοι λόγοι έχουν να κάνουν με την εσωτερική κατάσταση σε συγκεκριμένες χώρες: ανισότητα στις ευκαιρίες μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών, μεταξύ των κυρίαρχων και των περιθωριοποιημένων ομάδων και κυρίως μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αν και πολλά από τα στοιχεία για τη φτώχεια εστιάζουν στα νοικοκυριά, αν δούμε βαθύτερα βρίσκουμε ότι οι γυναίκες είναι δυσανάλογα φτωχές, άρρωστες και αμόρφωτες στα περισσότερα μέρη του κόσμου».
 
Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
-Τι προκαλεί τέτοιες ανισότητες;
«Πολλές πηγάζουν από μακροχρόνιες παραδόσεις διακρίσεων, αλλά αυτές οι παραδόσεις μπορούν να αλλάξουν και μία κατάλληλη πολιτική και νομική παιδεία μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά, όπως διαπιστώνει κανείς συγκρίνοντας την Ινδία με το Πακιστάν, εξήντα χρόνια μετά την Ανεξαρτησία.

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Η Ινδία έχει μεγάλη φτώχεια αλλά το πρόβλημα το διευθετεί επιδέξια η κυβέρνηση και υπάρχουν ευκαιρίες για τους φτωχούς ανθρώπους να επηρεάσουν την κατεύθυνση της κυβέρνησης. Στο Πακιστάν η αδιαφορία της ελίτ για τους φτωχούς και η εκτεταμένη διαφθορά δυσχεραίνουν την εξάλειψη του προβλήματος. 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
Η φτώχεια μπορεί να βελτιωθεί, σε μερικές περιπτώσεις, από την παγκόσμια αγορά, η οποία δημιουργεί νέες ευκαιρίες για χώρες όπως η Ινδία. Από την άλλη όμως η παγκοσμιοποίηση αποβαίνει ιδιαίτερα σκληρή για τους φτωχούς αγρότες και κάθε καλή πολιτική διάρθρωση οφείλει να παίρνει ειδικά μέτρα για να διασφαλίζει ότι δεν τους προσπερνά στη βιασύνη για κέρδη». 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα
-Πόσο πολιτική είναι η φτώχεια;
«Σε μεγάλο βαθμό είναι πολιτική, γιατί όλα τα κράτη θα μπορούσαν να πετύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους πολίτες τους, αν τους το επέτρεπαν και οι ευκαιρίες διανέμονταν εξίσου και επαρκώς. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις η παγκόσμια οικονομική τάξη δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες σε συγκεκριμένα κράτη να προστατέψουν τους πολίτες τους -κυρίως τους φτωχούς αγρότες- από την ένδεια.

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα  
Το πρόβλημα της γυναικείας φτώχειας είναι σίγουρα πολιτικό, αλλά είναι επίσης και προ-πολιτικό, με την έννοια ότι ο αντρικός έλεγχος πάνω στις ευκαιρίες των γυναικών είναι μια επίμονη πραγματικότητα στην ανθρώπινη ιστορία και διαπερνά τις σύγχρονες πολιτικές δομές». 

Άλλο ένα παιδί μόλις πέθανε από την πείνα

ΑΣ ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΜΕ  ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ  ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ
ΝΑ ΛΕΓΟΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

3 comments:

  1. Δεν αντέχω ,δεν μπορώ να ολοκληρώσω την ανάγνωση. Μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις με ανακούφιση σκέπτομαι το τελος του κόσμου ,να ξεμπερδεύουμε με το απάνθρωπο ανθρώπινο είδος.
    Συγνώμη,αλλά δεν μπορώ να συγκρατήσω τον παρορμητισμό μου..

    ReplyDelete
  2. Είναι πολύ σοκαριστικό... Ειλικρινά, δεν έχουμε το Θεό μας... Τον έχουμε εγκαταλείψει...
    Παρόλο το διόλου ευχάριστο κλίμα, καλή χρονιά σου εύχομαι, αν και ακούγεται κάπως...ειρωνικό!

    ReplyDelete
  3. Είναι πολλές φορές που διαβάζουμε είδήσεις, τόσο μα τόσο σοκαριστικές, που ούτε να τις διαβάσουμε μπορούμε, ούτε να τις αναπαράγουμε.

    Αλλά από την άλλη, έρχεται ένα μήνυμα, ένα σχόλιο και λέμε ότι εκτός από τους απάνθρωπους, υπάρχουν και άνθρωποι και τότε ... πάμε πάλι από την αρχή.

    Να είσαι καλά Λυγερή και Καλή Χρονιά Vipera Lebetina

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki