Monday 14 February 2011

«ΘΕΟΞΕΝΙΑ»

Kανένα Mέσο Eνημέρωσης των Mαζών δεν μετέδωσε αυτή την τόσο σημαντική είδηση!!
Τυχαίο;;; Δε νομίζω...



Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΕΤΕΛΕΣΘΗ Η ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΞΕΝΩΝΑ «ΘΕΟΞΕΝΙΑ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ

Σε ιδιόκτητο οικόπεδο πίσω από το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη κατασκευάζει η Εκκλησία της Ελλάδος επταόροφο ξενώνα που θα περιλαμβάνει 20 διαμερίσματα και θα φιλοξενεί 35 άτομα ημερησίως, για τους καρκινοπαθείς και τους συνοδούς τους.  
Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, τα οποία καλύπτονται όλα από την Διεύθυνση της Οικονομικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας. που θα φέρει την ονομασία «Θεοξενία».  

ieronimos- ierarxia
«Θα μιλάω εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Δεν μου λείπει το θάρρος, δεν μπορώ να πω πολλά σαν και εσάς»
Ο ξενώνας θα παρέχει τη δυνατότητα διαμονής στους συνοδούς των καρκινοπαθών καθώς και σε ασθενείς που έρχονται από διάφορες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας για βραχεία νοσηλεία.
Η τελετή θεμελίωσης πραγματοποιήθηκε σήμερα 14 Φεβρουαρίου 2011, στο χώρο του οικοπέδου, επί της οδού Ηπείρου 25, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου. Μετά την θεμελίωση ο Μακαριώτατος, ανακοίνωσε την ένωση εκκλησιαστικής περιουσίας για τη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Πρόνοιας.  
Η Αρχιεπισκοπή και οι Μονές της αποφάσισαν να ενώσουν την περιουσία τους  εξήγησε δε με σαφήνεια, ότι στόχος είναι «τα εισοδήματα απ’ όλα αυτά να πάνε για την εξυπηρέτηση των αναγκών του λαού».
Ελπίζουμε, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, να μας επιστρέψουν τα δεσμευμένα εκκλησιαστικά ακίνητα. Σύμφωνα δε με πληροφορίες άφησε να εννοηθεί πως σε διαφορετική περίπτωση η Εκκλησία θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.
«Η Εκκλησία έμαθε να ζει με τα λίγα» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος. Συνεχίζοντας είπε: «Θα μιλάω εκεί που πρέπει και όταν πρέπει», αναφέρθηκε δε και στην περίπτωση του Ιερού Φωτίου που είχε κατηγορηθεί ως άφωνος σε μια περίοδο ανάλογης ή και χειρότερης κρίσης. Τότε, συνέχισε, ο Άγιος Φώτιος είχε απαντήσει ότι ο Θεός ακούει περισσότερο τους σιγώντες παρά τους φωνάζοντες. 
«Θα μιλάω εκεί που πρέπει και όταν πρέπει. Δεν μου λείπει το θάρρος, δεν μπορώ να πω πολλά σαν και εσάς» είπε ο Μακαριότατος και επισήμανε: «Στη θέση που είμαι έχω ένα προορισμό. Να κρατήσω ενωμένη την Ιεραρχία και τον κοινωνικό ιστό». Δεν θα μιλάω άκριτα χωρίς περίσκεψη και χωρίς αιδώ. «Αυτό που έχω να σας πω είναι ότι ο καθένας όπου ετάχθη» πρόσθεσε.
Απευθυνόμενος στους πολιτικούς και τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να συνεργαστούμε αλλά δεν θα ήθελα να καλύψω κανέναν από εσάς». Συνέστησε δε να διαβάσουν τη διατριβή ενός μελετητή από την Θεσσαλονίκη που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τίτλο  «Εκκλησία Πολιτευόμενη» τονίζοντας ότι η καταστροφή αυτού του τόπου υπήρξε γιατί δεν ξεκαθαρίστηκαν οι ρόλοι. Ανέφερε μάλιστα ως παράδειγμα την τραγωδία της Κύπρου.
Παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία που έχουν ο κ. Μπουτάρης και ο Μητροπολίτης Άνθιμος.  
«Χάσαμε πολλές ευκαιρίες γιατί ο καθένας από εμάς έβαλε το εγώ και παραμερίσαμε το εμείς. Είναι ανάγκη να συνεργαστούμε» είπε ο Αρχιεπίσκοπος εννοώντας την συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας.
Τέλος αναφερόμενος στον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης υπενθύμισε ότι γνωρίζονται από τα φοιτητικά τους χρόνια. «Ο καθένας έχει την προσωπικότητα και τα χαρίσματά του» είπε ο Αρχιεπίσκοπος που έκανε λόγο για διαφορετική αντιμετώπιση των θεμάτων.  Καταλήγοντας ο Μακαριότατος αναφέρθηκε σε ρήσεις του Ευαγγελίου σχετικές με το χάρισμα λέγοντας ότι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε ποτέ για τον εαυτό μας, διότι όποιος το κάνει αυτό έχει γίνει αιρετικός».

2 comments:

  1. Θεάρεστος και κοινωνικά επιβεβλημένη η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου.

    Βέβαια ας μη μας διαφεύγει ότι η θεμελίωση συνδέθηκε με την υπενθύμιση για την αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας από την Πολιτεία.....
    Αυτος ο συνδιασμός της ανταποδοτικότητας για τέτοιες ανιδιοτελείς υποτίθεται προθέσεις και ενέργειες, μου περιορίζει τον ενθουσιασμό ακόμη και την ελπίδα για την ολοκλήρωσή των αγαθών κατά τα άλλα σχεδίων της Εκκλησίας.
    Με την αγάπη μου πάντα

    ReplyDelete
  2. Μπα Λυγερή μου, ο Ιερώνυμος νομίζω θέλει το ξεχώρισμα των ρόλων κράτους και εκκλησίας και διατυπώνει κάτι τέτοιο και στο κείμενο εδώ.

    Όσο για το συγκεκριμένο έργο, το είχε εξαγγείλει πριν δυο χρόνια.

    Ο Ιερώνυμος είναι σωστός Λυγερή, τον παρακολουθούμε από κοντά.

    Γνωρίζουμε από πρωτο χέρι, ανθρώπους που ζήτησαν να τον δούνε και τους δέχθηκε και βοήθησε.

    Κι εμείς σε χαιρετούμε με όλη μας την αγάπη

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki