Friday 2 November 2012

Πώς θα το πείσω να τρώει φρούτα και λαχανικά!

Παιδί και Διατροφή

Παιδί και Διατροφή - Πώς θα το πείσω να τρώει φρούτα και λαχανικά!Το «αιώνιο» πρόβλημα των γονιών είναι η «μάχη» που έχουν με τους μικρούς τους ήρωες όσον αφορά στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών! Σίγουρα τα πιτσιρίκια θα προτιμήσουν μια λαχταριστή σοκολάτα ή ένα δροσερό παγωτό και όχι ένα κατακόκκινο μήλο ή ένα υγιεινό καρότο! Όλα όμως είναι θέμα σωστής τεχνικής και σωστού παραδείγματος.  
Αν εσείς δεν τρώτε λαχανικά και φρούτα μην περιμένετε να το πράξει το παιδί σας. Σας παρουσιάζουμε έξυπνες και εύκολες λύσεις για να βάλετε τα φρούτα και τα λαχανικά στη ζωή του παιδιού σας!
 
 Αποθηκεύετε τα φρούτα και τα λαχανικά σε ορατά σημεία, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα.
Κόψτε το φρούτο τους σε κύβους πριν τους το προσφέρετε. Αν τα παιδιά σας τρώνε καθώς παρακολουθούν τηλεόραση, δώστε τους σταφύλι, κεράσια ή φράουλες σε βαθύ μπολ. Χωρίς να το συνειδητοποιήσουν θα το φάνε.
Προσφέρετε φρούτα και λαχανικά σαν σνακ, χωρίς ιδιαίτερη επιμονή αν το παιδί αρνηθεί. Σε περίπτωση άρνησης μην του προσφέρετε εναλλακτική.
Μην επιβραβεύσετε το παιδί σας αν αντί για φρούτο ή λαχανικό προτιμήσει κάποιο άλλο τρόφιμο, όπως σοκολάτα ή γλύκισμα.


Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει για να κάνετε τα φρούτα και τα λαχανικά πιο ελκυστικά, επενδύστε σε ωραία χρώματα και σχήματα, φτιάξτε φρουτοσαλάτα με λίγο μέλι ή κανέλα!

Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει στην προετοιμασία της φρουτοσαλάτας ή του χυμού, φτιάξτε σχήματα με τη φλούδα και αφήστε το να παίξει με αυτά.
Φτιάξτε γρανίτα ή milkshake (ή ακόμα και παγωτό – sorbet, αν έχετε συσκευή) από φυσικό χυμό φρούτων.
Φτιάξτε τηγανίτες γεμιστές με φρούτα, όπως μπανάνες, φράουλες και βατόμουρα. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες!
Προσφέρετε σαλάτα σε κάθε γεύμα και σερβίρετε λίγη στο πιάτο του παιδιού. Επαναλάβετε ακόμη κι αν δε τη φάει, χωρίς όμως περαιτέρω σχόλια.

 Ξεκινήστε με πιο προσιτά λαχανικά, όπως καρότο, ντομάτα κ.λπ.
Μην πιέζετε το παιδί να φάει ποσότητα, επιβραβεύστε -λεκτικά- απλά τη δοκιμή.
Χρησιμοποιήστε ως πρότυπα παιδικούς ήρωες (όταν η ηλικία το επιτρέπει) που καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα, για να υπενθυμίσετε τα οφέλη από την κατανάλωσή τους (π.χ. βοηθούν στο να γίνουν πιο δυνατοί, γρήγοροι, έξυπνοι κ.λπ.).
Ζητήστε τους ακόμα να φτιάξετε ιστορίες με πρωταγωνιστές τα φρούτα ή και τα λαχανικά. Με αυτό τον τρόπο θα φροντίσετε να μάθουν τα παιδιά τα ευεργετικά τους αποτελέσματα στην υγεία!
Προσφέρετε έξυπνα σνακ με φρούτα και λαχανικά π.χ. τοστ με τυρί και λαχανικά, μήλο ή μπανάνα με λίγο φιστικοβούτυρο, μπαστουνάκια καρότου με ελαφριά ντιπ (π.χ. χούμους).

Tip: Οι σωστές διατροφικές συνήθειες στηρίζονται στην εκμάθηση και χτίζονται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού! Μην ξεχνάτε όμως πως αν εσείς δεν είστε λάτρεις των φρούτων και των λαχανικών, μην περιμένετε να είναι τα παιδιά σας!

Δημοσιευμένο στην offsite.com.cy/insite-child 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki