Thursday, 1 February 2007

Εκατομμύρια παιδιά δε θα ζήσουν τα δεύτερα γενέθλιά τους...

Οι φαρμακευτικές εταιρίες εγκαταλείπουν τα παιδιά με AIDS στη μοίρα τους. Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα μισά από τα παιδιά που πάσχουν από HIV/AIDS πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το δεύτερο χρόνο της ζωής τους, είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν κατασκευάζουν εκδοχές των φαρμάκων κατά του AIDS ειδικά προσαρμοσμένες και κατάλληλες για παιδιά.Σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις εταιρίες να κατασκευάσουν εύχρηστες εκδοχές κατά του AIDS για παιδιά για να συμβάλουν στην παράταση και τη βελτίωση της ζωής περισσότερων παιδιών με HIV/AIDS. Υπάρχει επίσης μία τεράστια ανάγκη για απλά και οικονομικά διαγνωστικά τεστ για το AIDS για βρέφη που ζουν σε φτωχές περιοχές.
«Οι ΓΧΣ χορηγούν αντιρετροϊκά φάρμακα σε σχεδόν 800 παιδιά που πάσχουν από HIV/AIDS στην Κένυα», επισημαίνει η Δρ. Ρέιτσελ Τόμας, ιατρική συντονίστρια του προγράμματος των ΓΧΣ στην Κιμπέρα, στο Ναϊρόμπι. «Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά, αλλά πρόκειται για ένα δύσκολο αγώνα. Λόγω της έλλειψης δισκίων κατάλληλων για παιδιά, που να συνδυάζουν όλα τα απαραίτητα φάρμακα σε ένα μόνο χάπι, το ιατρικό προσωπικό και οι νοσηλευτές είναι συχνά αναγκασμένοι να διαλύουν τους συνδυασμούς φαρμάκων που προορίζονται για ενήλικες». Εκτός από το γεγονός ότι η μέθοδος αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική, η χορήγηση μικρότερης δόσης φαρμάκου από την απαιτούμενη μπορεί να καταστήσει τον ιό πιο ανθεκτικό στη θεραπεία, ενώ η χορήγηση μεγαλύτερης δόσης μπορεί να είναι τοξική γι' αυτούς τους μικρούς ασθενείς.

Επίσης, τα λίγα φάρμακα που υπάρχουν με τη μορφή σιροπιού ή σκόνης που είναι κατάλληλα για παιδιά, δεν είναι πρακτικά στη χρήση: ένα παιδί πρέπει να παίρνει τρεις διαφορετικές ποσότητες από τρία διαφορετικά σιρόπια, τα οποία συχνά έχουν πολύ άσχημη γεύση. Κάποια φάρμακα απαιτούν την αποθήκευση σε ψυγείο, άλλα απαιτούν καθαρό νερό, τα οποία δεν είναι πάντα διαθέσιμα σε φτωχές περιοχές.
Βασισμένοι στα ενθαρρυντικά στοιχεία από την περίθαλψη ενηλίκων ασθενών με HIV/AIDS από το 2001, οι ΓΧΣ έχουν δεσμευθεί να παρέχουν ακόμα και στους πιο μικρούς ασθενείς τους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες την αντιρετροϊκή θεραπεία που παρατείνει τη ζωή τους. Παρά το γεγονός ότι το 75% από τα 1.300 παιδιά λαμβάνει αυτή τη στιγμή αντιρετροϊκή θεραπεία στην Κένυα μέσα από τα προγράμματα των ΓΧΣ, υπολογίζεται ότι ακόμα 17.000 παιδιά στη χώρα χρειάζονται να ξεκινήσουν θεραπεία άμεσα.

Τα τεστ που υπάρχουν για να εντοπιστεί ο ιός στα παιδιά είναι ακριβά και μη πρακτικά σε φτωχές περιοχές, ενώ το συνηθισμένο τεστ που χρησιμοποιείται στις φτωχές χώρες είναι αναποτελεσματικό για τα μωρά που είναι μικρότερα των 18 μηνών, γιατί το αίμα τους περιέχει ακόμα τα αντισώματα της μητέρας τους. Συνεπώς, το τεστ δεν μπορεί να προσδιορίσει αν τα αντισώματα ανήκουν στο μωρό ή στη μητέρα. Στις δυτικές χώρες, η μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί μπορεί να αποφευχθεί στο 99% των περιστατικών, ενώ τα μωρά μπορούν να εξεταστούν εγκαίρως και να ξεκινήσουν γρήγορα θεραπεία. Αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι ΓΧΣ καταφέρνουν να αγγίξουν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ωστόσο, όσο δεν υπάρχει ένα απλό και οικονομικό διαγνωστικό τεστ για να ανακαλύψει τον ιό σε ένα νεογέννητο μωρό και, όσο υπάρχουν περιορισμένες θεραπείες ειδικά κατασκευασμένες για παιδιά, τα μωρά θα συνεχίζουν να πεθαίνουν πριν να συμπληρώσουν τα δύο χρόνια ζωής τους. Οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν ζητήσει από τις εταιρίες να κατασκευάσουν χάπια κατάλληλα για παιδιά, αλλά η ανταπόκριση των εταιριών μέχρι σήμερα έχει υπάρξει εντελώς ανεπαρκής.
Τα 9 από τα 10 παιδιά που γεννιούνται με HIV ζουν στην Αφρική. Καθώς υπάρχει μικρό κέρδος από την έρευνα και την ανάπτυξη τεστ και φαρμάκων κατά του HIV/AIDS για παιδιά στις φτωχές χώρες, λίγες εταιρίες επενδύουν σε αυτόν τον τομέα. Οι ΓΧΣ καλούν για μαζική αύξηση στην έρευνα για τη δημιουργία τεστ που να μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε μωρά και για την κατασκευή απλών συνδυασμών φαρμάκων κατάλληλων για παιδιά. «Δεν έχουμε ακόμα ανακαλύψει κάποια θεραπεία, αλλά το AIDS αποτελεί μια ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πολύ περισσότερα μικρά παιδιά θα μπορούσαν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή αν υπήρχαν τα κατάλληλα τεστ και φάρμακα, ωστόσο εκατομμύρια παιδιά περιμένουν ακόμα».
Οι ΓΧΣ παρέχουν σήμερα αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 57.000 ανθρώπους που ζουν με HIV/ AIDS σε 29 χώρες. Τα παιδιά αποτελούν το 6% (3.500) των ασθενών που έχουν εγγραφεί στα προγράμματα αντιρετροϊκών στων ΓΧΣ.

msf.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki