Wednesday 31 January 2007

Αδυναμία σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών

Η αδυναμία των κρατών να δρουν στα πλαίσια του σεβασμού των δικαιωμάτων των παιδιών είναι το κύριο χαρακτηριστικό της εποχής μας

Παρά την καθολική αποδοχή των αρχών για την προστασία της παιδικής ηλικίας, η νέα έκθεση της UNICEF δείχνει πως πάνω από τα μισά παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ακραίες στερήσεις εξαιτίας της φτώχειας, των πολέμων και του HIV/AIDS, συνθήκες που στην ουσία στερούν από τα παιδιά την παιδική τους ηλικία και καθυστερούν την ανάπτυξη των κρατών.

Παρουσιάζοντας την 10η ετήσια έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο», η Εκτελεστική Διευθύντρια της UNICEF, Κάρολ Μπέλαμι, είπε πως πάνω από 1 δισεκατομμύριο παιδιά στερούνται την υγιή και ασφαλή ανατροφή που υποσχόταν η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού του 1989 - η ευρύτερα υιοθετημένη διεθνής συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 
Η έκθεση τονίζει πως η αποτυχία των κρατών να σταθούν στο ύψος των αρχών της Σύμβασης προκαλεί μόνιμη βλάβη στα παιδιά και κατά συνέπεια εμποδίζει την πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα και την οικονομική ανάπτυξη των κρατών.

«Πολλές κυβερνήσεις κάνουν εν γνώσει τους, εσκεμμένες επιλογές που στην ουσία βλάπτουν την παιδική ηλικία»,
είπε η Μπέλαμι, κατά την παρουσίαση της Έκθεσης στο Λονδίνο, στο London School of Economics. «Η φτώχεια δεν έρχεται από το πουθενά, ο πόλεμος δεν ξεφυτρώνει από το τίποτα, το AIDS δεν εξαπλώνεται από μόνο του. 
Αυτές είναι δικές μας επιλογές. Όταν τα μισά παιδιά στον κόσμο μεγαλώνουν πεινασμένα και σε ανθυγιεινές συνθήκες, όταν τα σχολεία έχουν γίνει στόχοι και ολόκληρα χωριά ερημώνονται από το AIDS, έχουμε αποτύχει να εκπληρώσουμε την υπόσχεσή μας για την παιδική ηλικία», δήλωσε.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki