Thursday 1 February 2007

Διδάξτε στα παιδιά σας τα βασικά για την ασφαλέστερη δημιουργία ημερολογίου blog πριν ξεκινήσουν

Η πρακτική του blogging, σύντομα η τήρηση προσωπικού ημερολογίου στο Διαδίκτυο, γίνεται ολοένα δημοφιλέστερη, ειδικά ανάμεσα στους έφηβους, οι οποίοι ορισμένες φορές διατηρούν ημερολόγια blog χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους.Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως τα μισά από τα ημερολόγια blog σήμερα δημιουργούνται από εφήβους με δύο στους τρεις να δημοσιοποιούν την ηλικία τους, τρεις στους πέντε να αποκαλύπτουν το μέρος όπου ζουν και έναν στους πέντε να αποκαλύπτει το πλήρες όνομα του. Δεν χρειάζεται καν να αναφερθεί ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι από τη δημοσιοποίηση αυτού του τύπου προσωπικών λεπτομερειών.
Και καθώς πολλά νεαρά παιδιά δημιουργούν όλο και περισσότερα ημερολόγια blog, οδηγούνται σε έναν αυξανόμενο ανταγωνισμό μεταξύ τους για να τραβήξουν την προσοχή. Μερικές φορές αυτό μπορεί να ωθήσει τα παιδιά να δημοσιεύσουν ακατάλληλο υλικό, όπως προκλητικές εικόνες των ιδίων ή των φίλων τους.

Μια γρήγορη εισαγωγή στα ημερολόγια blog, για γονείς
Αν και η διατήρηση ενός ημερολογίου blog προσφέρει πιθανά οφέλη, όπως την βελτίωση των ικανοτήτων τους στη γραφή και στην επικοινωνία, είναι σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας σχετικά με το Διαδίκτυο και τη δημιουργία ημερολογίων πριν ακόμη ξεκινήσουν. Να μερικές προτάσεις για να ξεκινήσετε:

  • Καθιερώστε κανόνες για τη χρήση του Διαδικτύου με τα παιδιά σας και τηρήστε τους αυστηρά.
  • Δείτε τι πρόκειται να δημοσιεύσουν τα παιδιά σας πριν το δημοσιεύσουν. Πληροφορίες που πιθανόν φαίνονται ακίνδυνες όπως η μασκότ του σχολείου ή φωτογραφίες της πόλης μπορούν, αν συνδυαστούν να αποκαλύψουν πού πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά.
  • Αναρωτηθείτε (και συμβουλεύστε τα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο) εάν θα νιώθατε άνετα να δείξετε αυτό το περιεχόμενο σε ξένους. Εάν αμφιβάλλετε, υποχρεώστε τους να το διαγράψουν.
  • Δοκιμάστε την υπηρεσία δημιουργίας ημερολογίων blog και βρείτε εάν προσφέρει ιδιωτικά ημερολόγια προστατευόμενα με κωδικό πρόσβασης.
  • Επισκεφθείτε το ημερολόγιο του παιδιού σας συχνά και επιθεωρήστε το.
  • Επισκεφθείτε άλλα ημερολόγια για να βρείτε καλά παραδείγματα ώστε να μπορούν να τα μιμηθούν τα παιδιά σας.
Βασικές οδηγίες για δημιουργούς ημερολογίων blog
Οι ακόλουθες συμβουλές είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για παιδιά που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ημερολόγια blog (ο κατάλογος αυτός δεν είναι πλήρης). Είναι μια καλή ιδέα για τους γονείς να προσθέσουν περισσότερους κανόνες, ανάλογα με τις ανάγκες της δικής τους οικογένειας.

Ξεκινήστε λέγοντας στα παιδιά ότι θα πρέπει:
  • Να μην παρέχουν ποτέ προσωπικές πληροφορίες όπως επώνυμο, στοχεία επικοινωνίας, διεύθυνση κατοικίας, αριθμούς τηλεφώνων, όνομα σχολείου, ηλεκτρονική διεύθυνση, επώνυμο φίλων ή συγγενών, όνομα άμεσης επικοινωνίας, ηλικία ή ημερομηνία γέννησης.
  • Να μην δημοσιεύσουν ποτέ προκλητικές φωτογραφίες των ιδίων ή άλλων και να βεβαιώνονται πως όποια φωτογραφία δημοσιεύεται δεν αποκαλύπτει προσωπικές πληροφορίες. Επίσης, να θυμάστε να κοιτάτε πάντα στο φόντο της φωτογραφίας.
  • Να θεωρούν πως ό,τι δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο είναι μόνιμο. Οποιοσδήποτε στο Διαδίκτυο μπορεί να εκτυπώσει ένα ημερολόγιο ή να το αποθηκεύσει στον υπολογιστή του.
  • Να χρησιμοποιούν τοποθεσίες παροχής ημερολογίων blog με σαφείς όρους χρήσης, και να βεβαιώνονται πως μπορούν να προστατέψουν με κωδικό πρόσβασης και τα ίδια τα ημερολόγια blog και όχι μόνο τους λογαριασμούς. (Εάν όχι, είναι καλύτερο να θεωρήσετε πως οποιοσδήποτε μπορεί να το δει).
  • Να αποφεύγουν να ανταγωνίζονται με άλλους δημιουργούς ημερολογίων (blogger). • Να διατηρούν τα ημερολόγια blog για καλούς σκοπούς και να μην τα χρησιμοποιούν για να δυσφημήσουν ή να επιτεθούν σε άλλους.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki