Thursday 21 August 2008

Σε ηλικία 12 ετών το πρώτο τσιγάρο για πολλούς μαθητές

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ: οι έλληνες μαθητές αρχίζουν το τσιγάρο ήδη από τα 12, παρόλο που η πλειοψηφία αναγνωρίζει ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία. Βασικός παράγοντας το οικογενειακό περιβάλλον.

Η εν λόγω έρευνα, που διεξήχθη με τη βοήθεια του Εργαστηρίου Αθλητιατρικής του Τμήματος Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε δείγμα 1.400 ατόμων (650 μαθητές γυμνασίου, 400 μαθητές λυκείου και 350 φοιτητές) στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί την μεγαλύτερη αποτύπωση της καπνιστικής συμπεριφοράς της μαθητιώσας νεολαίας.

Όπως προέκυψε, το κάπνισμα είναι εξίσου διαδεδομένο σε αγόρια και κορίτσια. Όσον αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, οι μαθητές του γυμνασίου άρχισαν να καπνίζουν σε ηλικία 12 ετών, οι μαθητές του λυκείου σε ηλικία 14,5 ετών και οι φοιτητές στα 16.

Η έρευνα κατέδειξε ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καπνιστικής συνήθειας των παιδιών διαδραματίζουν οι γονείς.

Η πιθανότητα οι μη καπνιστές του δείγματος να μετατραπούν σε καπνιστές στα επόμενα 5 χρόνια, δεν ξεπερνά συνολικά το 21% με τη μεγαλύτερη ροπή προς αυτό να εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα του λυκείου (26,5%).

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εργαστηρίου Πειραματικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, καθηγητή Γεώργιο Ανωγιανάκι, σημαντικός παράγοντας για την αποχή από το τσιγάρο είναι η άθληση, καθώς, όπως προέκυψε, όσο πιο δραστήριος είναι ο έφηβος ή ο φοιτητής, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να καπνίζει.

Όπως έδειξε επίσης η έρευνα, μαθητές και φοιτητές είναι ενήμεροι για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα: η πλειονότητα των νέων που μετείχαν στην έρευνα θεωρεί το κάπνισμα, σε όλες του τις μορφές (ενεργητικό, παθητικό) ως όντως επιβλαβές.
 
NewsTime, 20 Αυγ, 11:30

2 comments:

  1. Σίγουρα το σπίτι είναι ο πιο βασικός παράγοντας για την υιοθέτηση συμπεριφορών από τα παιδιά. Το τι θα επιλέξουνε οι γονείς να κάνουνε τα παιδιά τους (συμπεριλαμβανομένου και της άθλησης) έχει συνήθως πολύ μεγάλο αντίκτυπο στη μετέπειτα ζωή τους. Πολλές επίσης οι ευθύνες που φέρει το ίδιο το σχολείο για τα παιδιά καθότι ένας χώρος μέσα στον οποίο περνάνε ένα σημαντικό μερίδιο του χρόνου τους. Τα ερεθίσματα που παίρνουνε από τους καθηγητές τους καθώς και από τις «παρέες» που κάνουνε συντελούν επίσης στη διαμόρφωση των καλών ή των κακών συνήθειών τους. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια δεν γίνεται και πολύ καλή δουλειά από τη μεριά των εκπαιδευτικών καθώς τα στοιχεία για την ηλικία έναρξης του καπνίσματος είναι αποκαρδιωτικά. Σίγουρα είναι ένα θέμα που πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε όλοι. Τα πρόσφατα αντικαπνιστικά μέτρα είναι ένας επιπλέον σύμμαχος στο να απαλλαχτούνε οι νέοι από τον καπνό. Ας ελπίσουμε οι μελλοντικές έρευνες να παρουσιάζουνε πιο ενθαρρυντικά στοιχεία.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki