Tuesday, 29 November 2011

Ο Άγιος Ανδρέας, ο Ανδρείος

Ο Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος και ο Πρωτόκλητος

Όλοι οι Απόστολοι, εκτός του Ιούδα, προέρχονταν από την Γαλιλαία, περιοχή της Παλαιστίνης, εκτός Ιουδαίας. Όλοι οι μαθητές του Χριστού, εκτός του Ιωάννη, μαρτύρησαν με τραγικό θάνατο. Ο Χριστός σταυρώθηκε από τους Ιουδαίους και οι μαθητές Του εκδιώχθηκαν κακήν κακώς. Οι μεγαλύτεροι διωγμοί της ιστορίας προκλήθηκαν από τους Ρωμαίους σε βάρος των Χριστιανών.
Ένας λαός μόνο δέχτηκε τους μαθητές του Χριστού και τους μαθητές Του. Ο Ελληνικός λαός. Στο ελεύθερο πνεύμα των Ελλήνων ήρθε και έδεσε ως συμπλήρωμα ο Λόγος του Χριστού. Ο λαός που γαλουχήθηκε από ένα Πλάτωνα, έναν Αριστοτέλη δέχτηκε τον Λόγο του Ευαγγελίου, τον γραμμένο στα Ελληνικά ως ολοκλήρωσή του.
Ο Ανδρέας ο Πρωτόκλητος, ο πρώτος μαθητής του Χριστού, του Κεχρισμένου, αφού γύρισε τον κόσμο όλο, έδωσε την ζωή του για να σωθεί η ζωή ενός. Η ζωή του εκτελεστή του.
Προτιμώ, είπε, να σωθείς εσύ, παρά εγώ, είπε στον εκτελεστή του.  Ο Ανδρέας, είχε και την ευκαιρία και την επιλογή. Και επέλεξε την σωτηρία του διώκτη του με την τίμημα την ζωή του. Όπως έκαναν όλοι οι μαθητές του Χριστού, βασανίστηκαν, και θανατώθηκαν υποστηρίζοντας τις ιδέες τους, την πίστη τους, την ελευθερία τους. Οι περισσότεροι στην χώρα που δίδαξε την ελευθερία. Χωρίς κανένα, ούτε το ελάχιστο προσωπικό συμφέρον.
Ο πατρινός λαός τίμησε τον Αντρέα και έφτιαξε τον μεγαλύτερο Ναό στα Βαλκάνια. Και τον τιμά ακόμη.
---------------------------------------- 
Ο Ανδρέας (ή Ανδρεύς ή Ανδρείας) ήταν αδελφός του Σίμωνα Πέτρου. Φέρει ελληνικό όνομα και καταγόταν από την πόλη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Με τον αδελφό του, Σίμωνα Πέτρο, μετερχόταν το επάγγελμα του ψαρά στη λίμνη της Τιβεριάδος.
Ο Ανδρέας μαζί με τον αδελφό του τον Πέτρο ήταν οι πρώτοι που κλήθηκαν και ακολούθησαν τον Χριστό. Έτσι, ο Ανδρέας αποκαλείται και «Πρωτόκλητος».
Μετά την Πεντηκοστή και το σχηματισμό της πρώτης Εκκλησίας, με τον αδερφό του Πέτρο και άλλους μαθητές βρέθηκαν στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου, έχοντας ως ορμητήριο μια νησίδα κοντά στη Σινώπη, ο Ανδρέας μαζί με το Ματθία και άλλους μαθητές πήγαν στην Αμισό (Σαμψούντα), όπου ίδρυσαν Εκκλησία. Αφού περιήλθε τις περιοχές του Πόντου, της Ιβηρίας και την Παρθία γύρισε στα Ιεροσόλυμα μάλλον το 34 μ.Χ.
Στη δεύτερη πορεία του, μέσω της Αντιοχείας, πήγε στην Έφεσο, τη Λαοδίκεια της Φρυγίας, την Οδυσσούπολη της Μυσίας, στη Νίκαια και την ευρύτερη περιοχή της Βιθυνίας, τη Νικομήδεια, τη Χαλκηδόνα, την Άμαστρη, για να καταλήξει και πάλι στη Σινώπη. Αργότερα επισκέφτηκε τη Σαμψούντα και την Τραπεζούντα, τους Αλανούς, τους Ζηκχούς, τους Βοσπορινούς και τους Χερσονήτες για να επιστρέψει στη Σινώπη. Στη συνέχεια πέρασε από το Βυζάντιο, την Ηράκλεια της Θράκης, τη Μακεδονία και την Πελοπόννησο με τελικό σταθμό την Πάτρα. Με ορμητήριο την Πάτρα ο Ανδρέας κήρυττε σε όλη την Αχαΐα την εποχή που ήταν ανθύπατοι ο Λεσβίος και ο διάδοχος του Αιγεάτης. Εκεί η διδασκαλία του καρποφόρησε. Ακόμα και η Μαξιμίλλα, σύζυγος του ανθύπατου Αιγεάτου, πίστεψε στο Χριστό. Το γεγονός αυτό εκνεύρισε τον ανθύπατο και με την παρότρυνση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Ανδρέα. Παρόλο που έδωσε εντολή να σταυρωθεί ο Άγιος, φοβήθηκε την οργή του λαού που τον αγαπούσε πολύ και πήγε να τον κατεβάσει από τον σταυρό. Όμως ο Άγιος του είπε: «Καλύτερα είναι να σώσεις τον εαυτό σου από τα δεσμά της απιστίας, παρά εμένα από τον σταυρό.» Ο Αιγεάτης κατάλαβε πόσο άσχημα του είχε φερθεί και έδωσε τέλος στην ζωή του πέφτοντας από τα Ψηλά Αλώνια.

Η σκωτική παράδοση θεωρεί τον Ανδρέα προστάτη άγιό της από το 750 και θέλει το λείψανό του να μετακομίστηκε στη Σκωτία. Η σημαία των Πικτών και Σκώτων έφερε τον χιαστό Σταυρό, σύμβολο του μαρτυρίου του Αγίου Ανδρέα, ο οποίος μετά την ένωση της Σκωτίας με την Αγγλία συμπεριελήφθη στην Αγγλική σημαία. Υπάρχει επίσης αρχαία ρωσική παράδοση για την εισαγωγή του χριστιανισμού στην Ρωσία από τον Απόστολο Ανδρέα, καθώς θρυλείται ότι έφτασε κηρύττοντας μέχρι το Κίεβο.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον τιμά ως ιδρυτή του και πρώτο επίσκοπο Βυζαντίου.
Είναι πολιούχος της Πάτρας και στον ναό του Αγίου Ανδρέα φυλάσσεται μέχρι σήμερα ο σταυρός πάνω στον οποίο άφησε την τελευταία του πνοή ο Άγιος. Η εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 30 Νοεμβρίου. 
[ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ] [ΠΥΛΕΣ.TV].

Η μεγαλύτερη Εκκλησία στην Ελλάδα


Η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια είναι ο ναός του πολιούχου της Πάτρας Άγιος Ανδρέας, είναι χτισμένος νότια της Πάτρας στο μέρος όπου μαρτύρησε ο Απόστολος Ανδρέας (66 μ.Χ.).
Η εκκλησία του Αγίου Ανδρέα, είναι βυζαντινού ρυθμού, η θεμελίωση του οποίου έγινε από το βασιλιά Γεώργιο Α΄, το 1908.Την επίβλεψη της ανέγερσης του ναού την ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Μεταξάς και μετά το θάνατο του, το 1937, ο αρχιτέκτονας Νομικός. 
Ο κεντρικός τρούλος έχει ύψος 46 μέτρα και επάνω του είναι τοποθετημένος ένας επίχρυσος σταυρός πέντε μέτρων και δώδεκα μικρότεροι, ένας καθαρά συμβολισμός για το Χριστό και τους δώδεκα μαθητές του.
Το εσωτερικό εμβαδόν του ναού είναι 2.000 τετραγωνικά μέτρα και αθροίζοντας και το εμβαδόν από τους γυναικωνίτες μπορούν να εκκλησιαστούν πάνω από 7500 άτομα. Οι αγιογραφίες του ναού είναι δημιούργημα τέχνης του αγιογράφου Ι. Καρούσου. Ο Ναός εγκαινιάσθηκε επίσημα στις 26 Σεπτεμβρίου του 1974. [Συλλεκτικό Παζάρι]

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki