Tuesday 29 November 2011

«Ο εγγονός μου ήταν ανεπιθύμητος.
Τον χτυπούσαν από 3 μηνών»

ΜΙΛΑ Η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ 3ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ 
Συγκλονισμένη από τον ανατριχιαστικό θάνατο του εγγονού της, του 3χρονου Μπαστιέν που πέθανε όταν ο ίδιος ο πατέρας του τον έβαλε "για τιμωρία" στο πλυντήριο, η γιαγιά του αποκαλύπτει ότι ο άτυχος μικρός κακοποιούνταν από 3 μηνών. Θύμα ξυλοδαρμού και η μητέρα

La grand-mère de Bastien : «J’avais dénoncé les violences»

"Έβλεπα ότι (ο μικρός) είχε μελανιές από 3 μηνών …Πήγα να το καταγγείλω…Κάλεσαν την κόρη μου, η οποία μου έβαλε τις φωνές: γιατί το έκανες αυτό; Δεν σε αφορά, ασχολήσου με τις δικές σου δουλειές, μου είπε".
Η αφήγηση ανήκει στην Εβελίν Κοτ, γιαγιά του 3χρονου Μπαστιέν, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο την περασμένη Παρασκευή, μέσα σε κάδο πλυντηρίου όπου τον τοποθέτησε γυμνό ο ίδιος ο πατέρας, πατώντας κανονικά το κουμπί για να ξεκινήσει η…πλύση.
Η Εβελίν Κοτ, μητέρα της Σαρλέν (της 25χρονης μαμάς του Μπαστιέν), θυμάται πόσο είχε θυμώσει η κόρη της όταν έμαθε ότι η Κοτ αποφάσισε να καταγγείλει την κακοποίηση του μικρού Μπαστιέν.
"Τότε δεν ήξερα ότι ο πατέρας τον άφηνε τυλιγμένο στο περβάζι του παραθύρου… οι γείτονες με ενημέρωσαν αυτό το σαββατοκύριακο..." λέει η γιαγιά.
Όταν ερωτάται για ποιο λόγο η κόρη της δεν άφησε τον 33χρονο σύζυγό της και δράστη του ειδεχθούς εγκλήματος, απαντά: "από αγάπη", παρότι όπως η ίδια αποκαλύπτει και η κόρη της ήταν θύμα ξυλοδαρμού.
Ο σύζυγός της την χτυπούσε, συχνά την έβλεπαν με μελανιές, αλλά όποτε η οικογένειά της προσπαθούσε να βοηθήσει την νεαρή γυναίκα, εκείνη τους απωθούσε και έβρισκε δικαιολογίες, ότι δήθεν της συνέβαιναν διάφορα ατυχήματα στο σπίτι, όπως λέει η γιαγιά Εβελίν.
Ανεπιθύμητος
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 33χρονος δεν αγάπησε ποτέ τον μικρό Μπαστιέν. Όταν γεννήθηκε δεν ήθελε καν να τον δει. "Προτίμησε να πίνει μπίρες με φίλους", όπως εξομολογείται η γιαγιά Εβελίν.
Μέσα από τα ρεπορτάζ των γαλλικών ΜΜΕ αποκαλύπτεται το προφίλ μιας οικογένειας με πολλά "κοινωνικά και ψυχολογικά" προβλήματα, την οποία δεν κατάφεραν να βοηθήσουν ούτε οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρακολουθούσαν γονείς και παιδιά από το 2006.
Το τραγικό είναι ότι- παρά τα όσα καταγγέλλονται- δεν είχαν διαπιστωθεί εγκαίρως τα σημάδια της κακοποίησης.
Μάλιστα σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο ο 3χρονος Μπαστιέν, όσο και η 5χρονη αδερφή του "παρακολουθούνταν συστηματικά", "ήταν υγιείς" και δεν έφεραν "κανένα σημάδι κακοποίησης...
Δήμητρα Ράγια

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki