Sunday 26 August 2012

Πως επαναφέρετε στη τάξη το κακομαθημένο παιδί

Τον όρο «κακομαθημένο» τον έχουμε συνδυάσει με τα λεγόμενα πλουσιόπαιδα που έχουν από τους γονείς τους ότι ζητήσουν, την στιγμή που θα το ζητήσουν. Όμως φυσικά αυτό είναι απλά ένας μύθος και εσείς το ξέρετε καλά. 

Παρόλο λοιπόν που νιώθετε πως έχετε διδάξει στο παιδί σας τους τρόπους ευγένειας και καλής συμπεριφοράς, έρχεται εκείνο να σας διαψεύσει παταγωδώς. 
Και τώρα; Πως διαχειριζόμαστε και εκπαιδεύουμε ένα παιδί που βγάζει «γλώσσα», που απαιτεί και γκρινιάζει όταν δεν γίνεται το δικό του; Οι ειδικοί λένε πως χρειάζεστε περίπου 3 εβδομάδες boot camp ώστε το παιδί να οριοθετηθεί και να αντιληφθεί πως η φράση «το θέλω τώρα» πέφτει απλά στο κενό.

Βήμα πρώτο: 

Μη μπαίνετε σε μακρύ διάλογο μαζί του. Η επιχειρηματολογία του παιδιού παρέα με την γκρίνια ώστε να μην κάνει αυτό που του ζητήθηκε μπορεί να κρατήσει κυριολεκτικά ώρες. Δώστε σαφείς κατευθύνσεις ή εντολές που δεν αφήνουν περιθώρια διαπραγματεύσεων και βγείτε από το δωμάτιο. Όταν το παιδί αντιληφθεί ότι η διαμαρτυρία του δεν έχει ανταπόκριση θα υποχωρήσει.
Βήμα δεύτερο: 

Προετοιμάστε το παιδί σας για αυτό που θα συμβεί. Για να μην βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να τραβάτε από την αγκαλιά του το παιχνίδι, ενώ έχετε πάει να ψωνίσετε δώρο σε κάποιο άλλο παιδάκι, εξηγήστε του πριν φύγετε από το σπίτι το σκοπό των αγορών σας. Μην ενδώσετε σε σκηνές κρίσης απλά για να αποφύγετε το δράμα. Έτσι θα μάθει τα όρια και θα εκτιμά περισσότερο όταν λαμβάνει ένα δώρο.
Βήμα τρίτο: 

Μαθήματα σεβασμού και υπομονής. Το πιο σύνηθες, που κάθε παιδί κάνει σε κάποια φάση της ζωής του, είναι να μας διακόπτει την ώρα που μιλάμε στο τηλέφωνο ή σε κάποιον άλλο κρίνοντας ότι έχει κάτι πολύ σοβαρό να μας πει που δεν μπορεί να περιμένει. Μια πράξη δικαιολογημένη αφού τα περισσότερα παιδιά είναι εγωκεντρικά και απαιτούν την προσοχή την στιγμή που τη θέλουν, που σημαίνει πως εμείς πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε κατάλληλα. Μάθετε τους να ζητούν συγγνώμη πριν σαν διακόψουν αλλά και εξηγήστε τους τι είναι σημαντικό και τι όχι. Επίσης εξηγήστε του πως θα ασχοληθείτε μαζί του, μόλις τελειώσετε αυτό που κάνετε.
Βήμα τέταρτο: 

Μην ενδίδετε αμέσως στις απαιτήσεις του. Δώστε χρόνο στο παιδί να διαχειριστεί μόνο του αυτό που ζητά να κάνετε εσείς, εφόσον η ηλικία του το επιτρέπει. Όταν π.χ. σας ζητάει νερό, πείτε του πως μπορεί να βάλει μόνο του γιατί αφού μπορεί και βάζει γκολ σίγουρα μπορεί να βάλει και νερό να πιεί. Ενθαρρύνετε την ανεξαρτητοποίηση τους κι ας προβάλλουν αντίσταση.
Βήμα πέμπτο: 

Βάλτε σε τάξη το μυαλό τους. Τα παιδιά τείνουν να λένε ότι τους έρθει στο μυαλό, κάτι που μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες. Αρνηθείτε να μιλήσετε μαζί του εάν δεν ζητήσει συγγνώμη και δεν έχει καλύτερη συμπεριφορά και μάθετε του τις λέξεις και τις συμπεριφορές που θα το κάνουν έναν καλύτερο άνθρωπο.

από 360mires
Πηγή της πηγής

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki