Monday 12 August 2013

Διαταραχές λόγου;
Βοηθήστε το παιδί σας με τη λογοθεραπεία

διαταραχηΛογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου, φωνής ομιλίας και μάσησης – κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες, όποια κι αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών: νευρολογική, εξελικτική ή λειτουργική.

Αποσκοπεί στην ανάπτυξη της εξωλεκτικής και λεκτικής επικοινωνίας, την καθαριότητα της ομιλίας και της φωνής και στην παραγωγή λόγου των βαρήκοων.
Το παιδί που παρουσιάζει προβλήματα στην επικοινωνία (λόγο ή/και ομιλία) χρειάζεται λογοθεραπεία. Κάθε θεραπευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συνεργασία του ειδικού λογοπεδικού με την οικογένεια και εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Έτσι παρέχεται στο παιδί σας ένα ασφαλές και δεκτικό περιβάλλον και εγκαθιδρύεται μία θεραπευτική σχέση.
Ο λογοπεδικός με κατανόηση κα... ι ενδιαφέρον και υποδεικνύοντας σας τους σωστούς χειρισμούς, θα δει και θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών.
Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε τον τραυλισμό όσο γίνεται
νωρίτερα σε συνεργασία με την οικογένεια.
Ο λογοπεδικός συνεργάζεται με ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, παιδίατρο, παιδοψυχίατρο και ειδικό παιδαγωγό.
Τα στάδια της φυσιολογικής εξελικτικής ανάπτυξης του λόγου:
  •     Έως 12 μηνών:  Το μωρό αντιδρά στους ήχους.  Κάνει βλεμματική επαφή. Αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του.  Χαμογελά όταν του μιλάτε.  Ανταποκρίνεται στο όνομά του. –Γυρίζει το κεφάλι του προς την πηγή των ήχων.  Διαθέτει κάποιο βασικό λεξιλόγιο (μαμά, μπαμπά, μπάλα κ.α).
  •     Έως 2 χρονών:  Το λεξιλόγιό του διαθέτει 20-50 λέξεις.  Υπακούει σε απλές εντολές όπως «όχι, έλα, φέρε».  Χρησιμοποιεί δύο λέξεις για να σχηματίσει φράσεις.  Χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάϊσμα μωρού κ.α).
  •     Έως 3 χρονών:  Απαντάει σε ερωτήσεις.  Κάνει απλές προτάσεις.  Μπορεί να παρακολουθήσει ένα διάλογο.  Του αρέσουν τα παραμύθια και τα παρακολουθεί με ευκολία.  Κάνει ερωτήσεις.
  •     Έως 4 χρονών:  Απαντάει σε όλα τα είδη ερωτήσεων.  Γίνεται κατανοητό και από ανθρώπους που δεν γνωρίζει.  Η ομιλία του πλησιάζει περισσότερο σε αυτή των ενηλίκων όσον αφορά τη γραμματική και το συντακτικό.  Διηγείται τις εμπειρίες του.
Πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki