Monday, 19 January 2015

Είναι το σοκολατούχο γάλα εξίσου θρεπτικό
με το λευκό φρέσκο γάλα;

Κάθε πρωί δίνετε μάχη με το παιδί σας για το αν θα βάλετε κακάο στο γάλα του ή όχι, φοβούμενη μήπως και το κακάο «υποβαθμίζει» την θρεπτική αξία των πολύτιμων συστατικών του γάλακτος.
Τελικά το σοκολατούχο γάλα διαφοροποιείται θρεπτικά από το λευκό φρέσκο γάλα ή πρόκειται για έναν ακόμη μύθο που για χρόνια διαιωνίζεται;

Στο ερώτημα αυτό κλήθηκε να μας απαντήσει ο Αντώνης Μάντης, Καθηγητής Γαλακτοκομίας του Τμήματος Κτηνιατρικής Α.Π.Θ ο οποίος παρουσιάζει αναλυτικά τη σύσταση αλλά και τη θρεπτικότητα του σοκολατούχου γάλακτος. 
Ο κ. Μάντης εξηγεί ότι το γάλα με κακάο ή σοκολατούχο γάλα (chocolate milk, όπως αποκαλείται διεθνώς) είναι ένα γάλα στο οποίο έχει προστεθεί κακάο (1-2%), σακχαρόζη ή άλλο σάκχαρο (4-7%) και σταθεροποιητής (0,1-0,2%). Κυκλοφορεί ως παστεριωμένο ή μακράς διαρκείας (UHT). Από άποψη λιποπεριεκτικότητας μπορεί να περιέχει όλο το λίπος του γάλακτος (3,5%) ή να παράγεται από ημιαποβουτυρωμένο γάλα (1,5% λίπος) ή άπαχο γάλα (0,3-0,5% λίπος, κυρίως λίπος του κακάο).

Ερωτηθείς για την θρεπτική αξία του σοκολατούχου γάλακτος, ο κ. Μάντης δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι ένα άριστο τρόφιμο για κάθε ηλικία αλλά κυρίως για τα παιδιά, διότι προμηθεύει τον οργανισμό τους με πολύτιμες υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, ασβέστιο, φωσφόρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία.
Επίσης είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνης Α, όταν δεν παράγεται από αποβουτυρωμένο γάλα. Επειδή είναι εμπλουτισμένο με επιπλέον σάκχαρο, παρέχει στον οργανισμό περισσότερη ενέργεια απ΄ότι το λευκό γάλα. Η επιπλέον αυτή ενέργεια εξαρτάται από την ποσότητα του σακχάρου που προστέθηκε και από τη λιποπεριεκτικότητα του γάλακτος που χρησιμοποιήθηκε. Συνήθως η επιπλέον ενέργεια που παρέχεται στον οργανισμό από το γάλα με κακάο κυμαίνεται από 28%-40% εκείνης του αντίστοιχου λευκού γάλακτος.
Σχετικά με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται  ότι η καθημερινή κατανάλωση ενός τροφίμου με σάκχαρη δημιουργεί προβλήματα στα δόντια των παιδιών άρα και κατ΄επέκταση το ίδιο ισχύει και για το σοκολατούχο ο κ. Μάντης ξεκαθαρίζει  ότι ο ισχυρισμός αυτός επ' ουδενί δεν ευσταθεί καθώς τα παιδιά προσλαμβάνουν σάκχαρα από πολλές άλλες πηγές (γλυκά, αναψυκτικά κ.ά.). Εξάλλου, σήμερα οι οδοντογιατροί συνιστούν την καλή στοματική υγιεινή και όχι αποφυγή ορισμένων τροφίμων για την αποφυγή προβλημάτων τερηδόνας.
Παρεμφερείς, μη επιστημονικοί κύκλοι διαδίδουν ότι το κακάο στο γάλα δεσμεύει το ασβέστιο και άρα δεν προσλαμβάνουν ασβέστιο τα παιδιά που καταναλώνουν γάλα με κακάο. Ουδέν ανακριβέστερον. Στην πράξη γνωρίζουμε ότι το κακάο περιέχει μικρή ποσότητα οξαλικών αλάτων, τα οποία μπορεί να αντιδράσουν με το ελεύθερο ασβέστιο του γάλακτος και να σχηματίσουν αδιάλυτα άλατα ασβεστίου. Πειράματα έδειξαν ότι η δέσμευση αυτή δεν αφορά ούτε το 5% του συνολικού βιοδιαθέσιμου ασβεστίου του γάλακτος και, το κυριότερο, πειράματα με πειραματόζωα έδειξαν ότι το γάλα με κακάο έχει την ίδια βιοδιαθεσιμότητα σε ασβέστιο με εκείνη του λευκού γάλακτος.
Περιληπτικά μπορεί να λεχθεί ότι το γάλα με κακάο είναι εξίσου θρεπτικό με το λευκό γάλα, έχει τα ίδια πλεονεκτήματα ως τρόφιμο και παρέχει επιπλέον ενέργεια (kal) σε σύγκριση με το λευκό γάλα. Συνεπώς, εφ΄όσον προτιμάται από τα παιδιά, μπορεί να καταναλώνεται χωρίς ενδοιασμούς.

infokids

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki