Το ίδιο ισχύει με τα παρακάτω πειράματα, με τα οποία δοκιμάστηκαν οι αντοχές ανθρώπων σε πολύ τρυφερή ηλικία.
Η μη χρήση αναισθητικού
Μέχρι το 1985 πολλές εγχειρήσεις σε παιδιά πραγματοποιούνταν χωρίς αναισθητικό. Αυτό συνέβαινε γιατί οι γιατροί πίστευαν ότι τα παιδιά, αντίθετα με τους ενήλικες, ξεπερνούσαν το σοκ πιο εύκολα, παρά τον πόνο που ένιωθαν κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων.
Το πείραμα της κατασκήνωσης
Το 1952 μια ομάδα επιστημόνων αποφάσισε να στείλει 22 αγόρια σε μια κατασκήνωση, προκειμένου να καταγραφούν οι αιτίες των συγκρούσεων στις ομάδες των εφήβων. Τα παιδιά αφέθηκαν χωρίς καμία επιτήρηση. Πολύ σύντομα η κατασκήνωση μετατράπηκε σε κόλαση με τη βία να αποτελεί καθημερινότητα των παιδιών, που εκτός από τους άγριους ξυλοδαρμούς προχώρησαν και σε εμπρησμό της κατασκήνωσης.
Ο μικρός Άλμπερτ
Σ' ένα βρέφος 11 μηνών δόθηκαν κάποια διαφορετικά αντικείμενα, έτσι κάθε φορά που αυτό αλληλεπιδρούσε ή αναγνώριζε τα αντικείμενα, ένα σφυρί χτυπούσε δίπλα από το κεφάλι του. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν ο μικρός Άλμπερτ να αποκτήσει φοβία για τα συγκεκριμένα αντικείμενα.
Η οπτική ψευδαίσθηση του γκρεμού
Μωρά τοποθετήθηκαν σε έναν χώρο, όπου οπτικά εφέ δημιουργούσαν έναν γκρεμό, με αποτέλεσμα όλα να κατευθύνονται προς την άκρη του. Παρά τις προσπάθειες των μητέρων τους να καταφέρουν να τα αποτρέψουν τα μωρά έπεσαν από τον εικονικό γκρεμό. Το συμπέρασμα του πειράματος ήταν ότι τα παιδιά δεν πρέπει να αφήνονται χωρίς επιτήρηση κοντά σε ύψη.
Τα μωρά των πανεπιστημίων
Τη δεκαετία του 50' στα αμερικανικά πανεπιστήμια, όπου οι φοιτητές σπούδαζαν παιδιατρική ή για νηπιαγωγοί, δόθηκαν περισσότερα από 100 ορφανά μωρά. Στόχος ήταν οι φοιτητές να εκπαιδευτούν με αληθινά μωρά και να αποδείξουν τις θεωρίες που διδάσκονταν σε αυτά.
Το τερατώδες πείραμα
Σε μια ομάδα παιδιών γίνονταν διακρίσεις μεταξύ των καλών και των κακών. Όσοι ήταν αριστερόχειρες και τραύλιζαν έμπαιναν τιμωρία, ενώ οι υπόλοιποι επαινούνταν. Το αποτέλεσμα του πειράματος ήταν να τραυλίζουν όλα τα παιδιά στο τέλος, λόγω του άγχους που τους προκαλούνταν.
περισσότερα εδώ
No comments:
Post a Comment