Monday, 6 February 2017

Τι να κάνετε αν το παιδί έχει άσχημη συμπεριφορά στο σχολείο

Το καμάρι σας έμπλεξε στο σχολείο και μόλις δεχθήκατε ένα τηλεφώνημα από τον δάσκαλο του για να μιλήσετε για την συμπεριφορά του. Και τώρα;
Ακούστε προσεκτικά. 
Το πιο σημαντικό βήμα είναι να ακούσετε προσεκτικά όλα όσα έχει να σας πει. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να καταπιέσετε τις ερωτήσεις που πολιορκούν το μυαλό σας και να παραμείνετε σιωπηλοί, ώστε να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του προβλήματος.
 
Μην το παίρνετε προσωπικά. 
 Πολλοί γονείς έχουν την τάση να θεωρούν ότι το παιδί είναι προέκταση του εαυτού τους και πως ο δάσκαλος την δεδομένη στιγμή τους κάνει προσωπική επίθεση. Ωστόσο, πριν αισθανθείτε προσβεβλημένοι θεωρώντας ότι σας κατηγορεί πως δεν είστε καλοί γονείς, κάντε τον εαυτό σας στην άκρη και προσπαθήστε να ακούσετε χωρίς να κρατάτε αμυντική στάση και να προβάλετε δικαιολογίες.
 
Πιστέψτε τον δάσκαλο. 
 Ο δάσκαλος δεν έχει κανέναν λόγο να σας πει ψέματα. Η δουλειά του, άλλωστε, είναι να παρέχει στα παιδιά ένα ασφαλές περιβάλλον για την μέγιστη γνωστική τους ανάπτυξη. Στην περίπτωση που έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, ρωτήστε τον με ήρεμο τρόπο για το αν είναι βέβαιος και αν είδε το περιστατικό (έχουν άλλωστε υπό την επίβλεψή τους πολλά παιδιά και μπορεί κάτι να του διέφυγε). Εάν και πάλι θεωρήσετε πως το παιδί σας δεν αντιμετωπίζετε δίκαια, μπορείτε να ρωτήσετε κάποιο παιδί από την τάξη του για το τι συνέβη.
 
Κάντε τις σωστές ερωτήσεις. 
Για να καταλάβετε τι ώθησε την κακή συμπεριφορά, κάντε μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις:
«Τι ώρα συνέβη το περιστατικό;» – Εάν το παιδί, για παράδειγμα, γίνεται ευερέθιστο λόγω πείνας, ίσως χρειαστεί να του δίνετε από το πρωί και ένα δεύτερο σνακ.
«Με ποιους ήταν όταν συνέβη το περιστατικό;»- Εάν το παιδί επηρεάζεται από κακές παρέες, τότε ίσως πρέπει να το αλλάξει θρανίο.
«Δέχθηκε προειδοποίηση;»- Εάν η δασκάλα το προειδοποίησε και δεν την σεβάστηκε, θα πρέπει να μιλήσετε σοβαρά μαζί του.
Εάν δεν είστε ήρεμη ή εάν θέλετε να το διερευνήσετε περαιτέρω, πείτε: «Χρειάζομαι λίγο χρόνο να σκεφτώ τι φταίει, μπορώ να σας τηλεφωνήσω αργότερα μέσα στην ημέρα;».
 
Μιλήστε για το παιδί σας. 
 Τα παιδιά συμπεριφέρονται διαφορετικά στο σχολείο, ανάμεσα σε φίλους, και διαφορετικά στο σπίτι. Κι επειδή εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα και ξέρετε τι του δίνει κίνητρο, τι το υπερφορτίζει και τι μέθοδοι πειθαρχίας το νουθετούν, καλό είναι να το συζητήσετε με την δασκάλα για να βρείτε από κοινού μια λύση.

Πηγή: HappyParenting.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki