Thursday, 21 November 2019

Η πληγή στην καρδιά των παιδιών που δεν φεύγει ποτέ

Η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών δεν είναι απλά ακόμα μια παγκόσμια ημέρα. Είναι μια ημέρα που θέλει να μας μιλήσει για ένα τόσο κρίσιμο και σύνθετο θέμα: Την κακοποίηση των παιδιών, σωματική και ψυχολογική
Σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση. Υπάρχουν παιδιά σ’ όλο τον κόσμο που βιώνουν τη βία και τα σημάδια που μένουν είναι ανεξίτηλα.
Ένα παιδί που θα το χτυπήσουν, θα μελανιάσει, θα ματώσει, αλλά δεν είναι αυτό το τραύμα που θα του μείνει για πάντα. Δεν είναι η πληγή στο δέρμα του που δεν θα φύγει ποτέ, αλλά η πληγή στην καρδιά του.

Πώς η κακοποίηση των παιδιών επηρεάζει τη ζωή τους;
Οποιασδήποτε μορφής βία στα παιδιά αφήνει σημάδια της στον ψυχισμό τους και επηρεάζει ολόκληρη τη ζωή τους.
Τα παιδιά, είτε είναι μάρτυρες περιστατικών βίας, είτε άμεσοι αποδέκτες, εμφανίζουν τις επιπτώσεις ακόμα και στην ενήλικη ζωή τους.

Τα παιδιά αναπτύσσουν ένα έντονο αίσθημα ανασφάλειας -ακόμα και τα βρέφη- ενώ η συναισθηματική αστάθεια, το συνεχόμενο άγχος, οι διατροφικές διαταραχές και οι διαταραχές του ύπνου, καθώς επίσης και η δυσκολία εμπιστοσύνης στους ανθρώπους και η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μερικά ακόμα απ’ τα προβλήματα που επηρεάζουν τα παιδιά.
Οι παλινδρομικές συμπεριφορές μπορεί να εμφανιστούν και τα παιδιά να υιοθετούν συμπεριφορές προηγούμενων ετών, όπως πιπίλισμα του δαχτύλου.
κακοποίηση των παιδιών
Στην προσχολική και σχολική ηλικία τα παιδιά που έχουν υποστεί κάποιου είδους κακοποίηση μπορεί να εμφανίσουν επιθετική συμπεριφορά ή απ’ την άλλη να κλειστούν τελείως στον εαυτό τους. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που αισθάνονται ένοχα για τα περιστατικά βίας που βιώνουν ή γίνονται μάρτυρες και θεωρούν ότι φταίνε εκείνα για ό,τι συμβαίνει στο σπίτι τους.

Η χαμηλή συγκέντρωση, η μειωμένη σχολική επίδοση, η δυσκολία δημιουργίας διαπροσωπικών σχέσεων και ο φόβος είναι επίσης χαρακτηριστικά παραδείγματα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε βίαια περιβάλλοντα.
Μάλιστα, πολλές απ’ τις επιπτώσεις της βίας στον ψυχισμό των παιδιών, μπορεί να τα ακολουθούν σε όλη τους την ενήλικη ζωή. Αντικοινωνική και παραβατική συμπεριφορά, απόπειρες αυτοκτονίας, χρήση ουσιών, κατάθλιψη και επιθετικότητα είναι μόνο μερικά παραδείγματα.
κακοποίηση των παιδιών
Φυσικά, πολλά παιδιά μιμούνται τις συμπεριφορές που έχουν βιώσει στη μετέπειτα ζωή τους, θεωρώντας πως η βία είναι ο φυσιολογικός τρόπος επίλυσης οποιασδήποτε σύγκρουσης.

Τα τραύματα δεν επουλώνονται εύκολα. Γι’ αυτό είναι υποχρέωση όλων μας να διεκδικούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλα τα παιδιά του κόσμου. Αν γνωρίζεις περιστατικά βίας, κατήγγειλέ τα. Σε κανένα παιδί δεν αξίζει να ζει σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον. Αν είσαι γονιός, κάνε ό,τι περνάει απ’ το χέρι σου για να μην υποστεί οποιασδήποτε μορφής βία το παιδί σου.

Ζητήστε βοήθεια
Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Η Γραμμή λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00. Στεγάζεται στην Αγίου Θωμά 14 στους Αμπελοκήπους.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki