Tuesday 25 August 2020

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το θυμωμένο σας παιδί

Το παιδί σας έχει ξεσπάσματα θυμού; 
Κλαίει και πετάει πράγματα σε περιπτώσεις που αυτό θεωρείται λίγο… υπερβολική έκφραση θυμού; Θεωρείτε ότι θυμώνει πολύ εύκολα ή σε περιπτώσεις που θα έπρεπε απλά να ενοχλείται ή να είναι λυπημένο; Βιώνετε μια δύσκολη κατάσταση στο σπίτι όπως πένθος, διαζύγιο ή κάποια χρόνια πάθηση και αυτό φαίνεται να επιδρά πολύ αρνητικά στο παιδί;

Ο θυμός είναι ένα από τα συναισθήματα που οι περισσότεροι γονείς φοβόμαστε και άθελά μας δεν επιτρέπουμε την έκφρασή του από το παιδί μας. Αυτό είναι ένα δικό μας θέμα που θα πρέπει να διαλευκάνουμε: σκεφτείτε λοιπόν γιατί με ενοχλεί; Πώς με κάνει να νιώθω ένα παιδί που θυμώνει; Αβοήθητη; Ανήμπορη; Υποταγμένο γονέα; Πολλές είναι οι απαντήσεις και οι πιθανές αιτίες που νιώθετε ενόχληση με την έκφραση θυμού του παιδιού σας, που όμως είναι ένα συναίσθημα σαν όλα τα άλλα και καλό είναι να εκδηλώνεται και να εκφράζεται. Ο τρόπος που μπορεί να εκδηλωθεί ώστε να μην είναι καταστροφικός για το παιδί και τη σχέση είναι που πρέπει να δούμε, όχι ο θυμός αυτός καθαυτός!

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Παιδί 
Μιλάμε στο παιδί μας για όλη τη γκάμα των συναισθημάτων για να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να ανακαλύψουν νέα. Έτσι μπορεί η λύπη, ο εκνευρισμός, η ενόχληση να αντικαταστήσουν τον Θυμό. Το παιδί μέσα από αυτή τη μαθησιακή διαδικασία θα δει ότι το συναίσθημα έχει επίσης πολλές διαβαθμίσεις και κλίμακες. Μπορεί να αναγνωρίζει ότι έχει εκνευρισμό και να δράσει πριν αυτό κορυφωθεί και γίνει οργή.

Πολύ σημαντικό είναι να μιλήσουμε στη γλώσσα του παιδιού: ο θυμός μπορεί να τον συμβολίσουμε με έναν Δράκο ή Ταύρο και να ρωτάμε το παιδί εάν ξύπνησε ο Δράκος του ή εάν κάτι τον γαργαλάει και σύντομα θα ξυπνήσει. Μπορείτε να εκτυπώσετε όμορφες σχετικές εικόνες (όπως και με άλλα συναισθήματα) και να τις συζητήσετε με το παιδί σας.

Δώστε ερεθίσματα και τρόπους εκτόνωσης: είναι πολύ σημαντικό το παιδί να εκτονώνει την ενέργειά του. Τρέξιμο, γυμναστική, ποδόσφαιρο, πεζοπορία…ό,τι άλλο επιθυμείτε είναι χρήσιμο για ένα παιδί που προσπαθεί να διαχειριστεί το…Δράκο του. Ένα κλεισμένο σε διαμέρισμα παιδί με ελάχιστα ερεθίσματα και τρόπους εκτόνωσης θα δυσκολευτεί να ξεσπάσει δημιουργικά τον θυμό του.

Με ομαδική δουλειά και διάλογο μπορείτε να ορίσετε κάποιους κανόνες στο σπίτι και να βρείτε τρόπους να ξεσπάει τον Θυμό του το παιδί χωρίς να καταστρέφει τα πράγματα γύρω του ή να επηρεάζεται η σχέση σας: να μουτζουρώνει χαρτιά, να πετάει τα αρκουδάκια ή μαξιλάρια από το δωμάτιό του, να κάνει σχοινάκι, να τρέχει πάνω κάτω στο σπίτι. Προσοχή γονείς! Εδώ χρειάζεται να είστε ανοιχτόμυαλοι και να μην επιπλήττετε το παιδί για την ακαταστασία μετά από αυτά: δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά να μάθουμε το παιδί μας να ξεσπάει περισσότερο λειτουργικά το θυμό του και να μάθει ότι δεν χρειάζεται να καταπιέζει αυτό το συναίσθημα αλλά να το διοχετεύει με πιο ελεγχόμενο τρόπο.

Η Χρύσα Παπακυργιάκη είναι Ειδική Παιδαγωγός / Ψυχολόγος
ecozen.gr 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki