Sunday 7 May 2023

Σας αρέσουν τα μούσμουλα;

Τα μούσμουλα, οι καρποί της μουσμουλιάς. 
Προέρχονται από την ορεινή Κίνα και αργότερα εξαπλώθηκαν ευρέως στην Ινδία, τη Μεσόγειο, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Το ύψος του δέντρου φτάνει τα 8 μέτρα και ο κορμός του είναι σχεδόν ευθύγραμμος. Τα φύλλα του είναι μεγάλα και δερματώδη, σκληρά πράσινα στο πάνω μέρος και ελαφριά πράσινα χνουδωτά στο κάτω, φτάνουν δε στο μήκος τα 25 εκατοστά.
    Ο καρπός είναι ράγα και είναι στρογγυλός ή ωοειδής ανάλογα με την ποικιλία. Όταν ωριμάσει, αποκτά κίτρινο χρώμα. 
Περιέχει 1-2 μεγάλα ή 2-4 μικρότερα σπόρια, χρώματος σκούρου καφέ , τα οποία θεωρούνται μειονέκτημα γιατί αφήνουν λίγο χώρο για τη σάρκα, η οποία είναι γλυκόξινης γεύσης που θυμίζει μάνγκο και είναι πολύ νόστιμη. Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν κάποιες ποικιλίες με πολύ μικρά σπόρια.

    Τα μούσμουλα είναι από τα λίγα υποτροπικά φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Τα φρούτα είναι μικρά και στρογγυλά, το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου, από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί και η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά.

    Το δέντρο ανθίζει από το Σεπτέμβριο ως το Δεκέμβριο και δίνει ώριμους καρπούς από τον Απρίλιο ως το Μάιο. 
Η καρποφορία του δέντρου αρχίζει από τον 6ο – 7ο χρόνο της ζωής του, ενώ σε πλήρη καρποφορία είναι μετά τον 12ο χρόνο. Η μουσμουλιά είναι ανθεκτική στο ψύχος και στη ζέστη.

    Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο , η στρογγυλή και η μακρύκαρπη, που θεωρείται και η πιο νόστιμη. Τα μούσμουλα, εμφανίζονται στα δέντρα προς το τέλος του χειμώνα, αλλά είναι ώριμα και έτοιμα για συλλογή στα μέσα της Άνοιξης και ως τον Ιούνιο.

    Όταν τα μούσμουλα είναι ώριμα έχουν καφετιά σημάδια. Όταν δεν έχουν σημάδια σημαίνει ότι δεν έχουν ωριμάσει ακόμη, πράγμα που γίνεται σε λίγες μέρες, αν τα αφήσετε στην κουζίνα σας. Όταν τα μούσμουλα δεν είναι ώριμα δεν έχουν καλή γεύση και μυρωδιά. Επίσης, όταν τα αγοράζουμε, θα πρέπει να ελέγχουμε αν έχουν και το κοτσάνι τους γιατί διαφορετικά, χαλούν γρηγορότερα. Τα βρίσκουμε στην αγορά από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο.

    Αν έχουμε μουσμουλιά στην αυλή μας, θα πρέπει να ξέρουμε ότι από τη στιγμή που θα κοπούν οι καρποί από το δένδρο, θα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε μια εβδομάδα, γιατί διαφορετικά, σαν ευαίσθητα φρούτα που είναι, μαυρίζουν πολύ γρήγορα.

    Τα μούσμουλα μπορούν να διατηρηθούν σχετικά καλά μέχρι και 2 εβδομάδες στο διαμέρισμα φρούτων / λαχανικών του οικιακού ψυγείου. Πριν από την κατανάλωση τα μούσμουλα πρέπει να πλένονται καλά με νερό. Η φλούδα αφαιρείται εύκολα και η σάρκα που είναι κοντά στην φλούδα είναι πιο γλυκιά από εκείνη που βρίσκεται κοντά στο κουκούτσι.

    Τα μούσμουλα είναι νόστιμα και τρώγονται φρέσκα και με τη φλούδα τους αλλά μπορούν να καταναλωθούν και βραστά μέσα σε ελαφρύ σιρόπι. Η γεύση τους «δένει» καλά με τα μήλα, τα αχλάδια και τα ροδάκινα.

Τι περιέχουν τα μούσμουλα
    Τα μούσμουλα περιέχουν υψηλό ποσοστό ινών, γνωστών και ως πηκτίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την απομάκρυνση των τοξινών που παράγονται στο σώμα. Περιέχουν επίσης, σημαντική ποσότητα αντιοξειδωτικών και βιταμίνη Α, βιταμίνη C, φολικό οξύ, θειαμίνη, πυριδοξίνη και νιασίνη.

    Από ορυκτά, περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και φώσφορο. Από ηλεκτρολύτες, νάτριο και κάλιο και από φυτοθρεπτικά συστατικά, φλαβονοειδή. Ακόμη, περιέχουν υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, λίπος και πρωτεΐνες σε μικρές ποσότητες.

    Η περιεκτικότητα του μούσμουλου σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, χαλκό, σίδηρο και φυλλικό οξύ βοηθάει στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων (RBC). Επίσης, το μούσμουλο περιέχει βιταμίνη C η οποία αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου στο σώμα.

    Μια μερίδα μούσμουλα, περίπου 150 γρ. παρέχουν 70 θερμίδες. Ο συνδυασμός χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην καταστολή της όρεξης και την υγιεινή απώλεια βάρους.

Ιστορία και παράδοση

    Η μουσμουλιά θεωρείται ένα από τα πιο αρχαία δένδρα. Προέρχεται από την Κίνα, όπου συγγενικά είδη μπορούν να βρεθούν ακόμα στην άγρια φύση και αργότερα εισήχθη στην Ιαπωνία το 1100μ.Χ.Το μούσμουλο αναφέρεται συχνά στην αρχαία κινεζική λογοτεχνία, όπως στα ποιήματα του Λι Μπάι.

    Στην πορτογαλική λογοτεχνία, αναφέρεται ήδη πριν από την Εποχή των Ανακαλύψεων. Η μουσμουλιά διαδόθηκε ευρέως στην Ευρώπη μετά το 1712 και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα μέσα της δεκαετίας του 1800.

    Στην Ελλάδα εισήχθη στα μέσα του 19ου αιώνα, το δε ενδιαφέρον για την καλλιέργειά της αναζωπυρώθηκε τα τελευταία χρόνια λόγω του ότι τα μούσμουλα εμφανίζονται στην αγορά, σε μια περίοδο που υπάρχει πραγματικό έλλειμμα από φρέσκα φρούτα.

Μούσμουλα – Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις
-μπορεί να μας προστατέψει από τον καρκίνο, τη φλεγμονή και τις εκφυλιστικές ασθένειες.
-βοηθούν στην υγεία των ματιών, βελτιώνουν την όραση και προστατεύουν από τον καταρράκτη και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
-βελτιώνουν την υγεία του δέρματος.
-προστατεύουν από τον καρκίνο του παχύ εντέρου.
-ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
-ενισχύουν τα οστά και τα δόντια.
-βοηθούν στην διαδικασία σχηματισμού του αίματος.
-προάγουν την απώλεια βάρους.
-προστατεύουν από τον καρκίνου του πνεύμονα και της στοματικής κοιλότητας.
-μια πολύ σημαντική ιδιότητα που αποδίδεται στα φύλλα της μουσμουλιάς είναι η δράση τους ενάντια στον καρκίνο του δέρματος.
-το τσάι από τα φύλλα της μουσμουλιάς, τα οποία έχουν αντιϊκή δράση, ενισχύουν το πάγκρεας και το ήπαρ, είναι αντιδιαρροϊκά και καταπολεμούν την κατάθλιψη.
-έρευνα έδειξε ότι το εκχύλισμα φύλλων μουσμουλιάς επιφέρει κυτταρικό θάνατο σε κύτταρα λευχαιμίας και αποτρέπει την εξάπλωση των καρκινικών κύτταρων.

Άλλες χρήσεις
...........
στην πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki