Wednesday 2 April 2008

Αυτισμός και ιδιοφυία

Μια φίλη μου κάνει πρακτική πάνω σε παιδάκια με αυτισμό.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για σύμπτωση ή αν επειδή είμαι πιο οικείος πλέον, αλλά τον τελευταίο καιρό έτυχε να μάθω για τον Kim Peek (Rainman) και τον Daniel Tammet. Δύο ιδιοφυΐες με αυτισμό.
Ο αυτισμός αποτελεί μία εγκεφαλική αναπτυξιακή διαταραχή, η οποία επηρεάζει τις κοινωνικές σχέσεις, την επικοινωνία και τη συμπεριφορά των αυτιστικών ατόμων. 
Ένα έντονο σύμπτωμα είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Kim Peek (Rainman)

Η ταινία Rainman έχει εμπνευστεί από τον Kim Peek. Την είδα χθες. Εξαιρετική ερμηνεία από τον Dustin Hoffman.
Ο Kim έχει εξαιρετικά μεγάλη μνήμη και αποθηκεύει πληροφορίες “φωτογραφίζοντας” ό,τι διαβάζει.
Το σημαντικότερο όμως πέρα από αυτές τις δυνατότητες είναι ότι διαθέτει κοινωνικές ικανότητες που κανονικά ένας αυτιστικός δεν θα μπορούσε.
Μπορεί για παράδειγμα να κάνει και να αντιληφθεί το χιούμορ ή να αντιληφθεί τις μεταφορές.
Για να καταλάβετε σε τι επίπεδα λειτουργεί ο εγκέφαλος του, αποθηκεύει στο μυαλό του ό,τι τραγούδι ακούει. 
Έτσι μετά ακούγοντας τον καινούργιο δίσκο ενός συνθέτη μπορεί να μαντέψει ποιος είναι συγκρίνοντας όλα τα δείγματα που είχε στην μνήμη του από το παρελθόν.

πηγή: http://www.lexx.gr/

1 comment:

  1. Ο φίλος Lexx είναι ένα άτομο, με μεγάλες ευαισθησίες, από όσο τον έχω γνωρίσει από το διαδίκτυο. Η ταινία "Ο άνθρωπος της βροχής", όπως και η ταινία "Ένας υπέροχος άνθρωπος", προσέγγισαν δύο λεπτά ζητήματα με τρόπο ρεαλιστικό, χωρίς να προσβάλει τους ανθρώπου που έχουν αυτισμό στην περίπτωσης της ταινίας "Ο άνθρωπος της βροχής" και τους ανθρώπους που έχουν σχιζοφρένεια στην ταινία "Ένας υπέροχος άνθρωπος". Αυτή η πλευρά λοιπόν του κινηματογράφου, βοήθησε πολύ στον κόσμο να κατανοήσει αυτούς τους ανθρώπους. Δε δημιούργησε στο κοινό φόβο, δε δημιούργησε προκατάληψη, δεν έκανε φίλους, συγγενείς, γονείς και ασθενείς να αισθάνονται άσχημα για αυτό που έχουν. Δεν τους έκανε να αισθάνονται στιγματισμένοι. Χάρηκα φίλοι μου που σας άρεσε η ταινία. Χάρηκα που κοιτάτε τον άνθρωπο με τα μάτια της ψυχής σας.
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki