Wednesday 14 January 2009

Σχέση Καπνίσματος, Συριγμού και Παιδικού Άσθματος

Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι συνδυάζεται με αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού και χρόνια συμπτώματα του αναπνευστικού από τα πρώτα χρόνια της ζωής.

Η σχέση της έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου στο σπίτι με το άσθμα και με το συριγμό εξετάσθηκε μεταξύ 11.534 παιδιών ηλικίας 8-11 χρονών στις ΗΠΑ και στην Αμερική το 1988-1993. 

Οι πληροφορίες για τα συμπτώματα τον προηγούμενο χρόνο του παιδιού και το ιστορικό έκθεσης στον καπνό συμπληρώθηκε από την μητέρα με τη μορφή ενός ερωτηματολογίου. Τα παιδιά που ήταν εκτεθειμένα σε καπνό τσιγάρου στο σπίτι παρουσίαζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη συριγμού μετά από κάθε κρυολόγημα. Τα παιδιά αυτά πήγαιναν συχνότερα σε τμήματα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου για συριγμό και είχαν επιμένουσα συρίττουσα αναπνοή. 

Τα συμπτώματα αυτά αυξάνονταν ανάλογα με το επίπεδο έκθεσης, ενώ δεν υπήρχε διαφορά, εάν το κάπνισμα προερχόταν από τον πατέρα, τη μητέρα ή άλλους ενήλικες. 

Αντίθετα με την εμφάνιση του συμπτώματος του συριγμού, το διαγνωσμένο από γιατρό άσθμα και η χρήση φαρμάκων για το άσθμα δεν συσχετιζόταν σημαντικά με την έκθεση σε καπνό στο σπίτι. 

Το συμπέρασμα του άρθρου είναι ότι η έκθεση σε καπνό τσιγάρου στο εσωτερικό του σπιτιού σχετίζεται με το συριγμό, και τις διακομιδές για συριγμό στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

(Cunningham J, O'Connor GT, Dockery DW, Speizer FE. Am J Respir Crit Care Med 153:218-224, 1996)

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki