Tuesday 30 October 2007

Αυτισμός: Ελπίδες για θεραπεία

Αν και σήμερα δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τον αυτισμό, κυρίως επειδή η αιτιολογία του είναι πολυπαραγοντική, οι σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές και μέθοδοι με υψηλής τεχνολογίας ιατρικά μηχανήματα που απεικονίζουν και χαρτογραφούν την εγκεφαλική λειτουργία προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις, κάνοντας αισιόδοξη την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση του.

Αυτό είναι ένα από τα σημαντικά συμπεράσματα που εξήχθησαν στο συνέδριο για τον αυτισμό που έγινε το Σαββατοκύριακο στην Πάτρα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Όπως επισημάνθηκε, όλες οι έρευνες δείχνουν μια σημαντική εξέλιξη των ιδεών και των θεωριών που οδηγούν σε μια νέα έννοια και πρακτική στην αντιμετώπιση του Αυτισμού στην οποία η Υγεία, η Εκπαίδευση και οι κοινωνικές επιστήμες, ειδικότερα η ψυχολογία, είναι άμεσα εμπλεκόμενες. Το συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Σωματείο γονέων, κηδεμόνων και φίλων των ατόμων με Αυτισμό του Νομού Αχαΐας, την ΕΨΥΕΠΕΑ, το τμήμα Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Πάτρας, το κέντρο Ημέρας για παιδιά με Αυτισμό Μεσολογγίου και τον Δημοτικό οργανισμό Υγείας – Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, ενώ τελούσε υπό την Αιγίδα της Οργανωτικής Επιτροπής του 28ου Διεθνούς Συνεδρίου Λογοπεδικής και Φωνιατρικής (ΙΑLP), που θα γίνει στην Αθήνα τον προσεχή Αύγουστο, και θα αφιερώσει μεγάλο μέρος των εργασιών του στον Αυτισμό.
Στη διάρκεια του συνεδρίου αναδείχτηκε ακόμη η καθιέρωση, παγκοσμίως, μιας καινούριας πρακτικής στην αντιμετώπιση του αυτισμού, η οποία εστιάζει στην ανάπτυξη του παιδιού και στην επίδραση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης στην ανθρώπινη ανάπτυξη γενικότερα και ειδικότερα στην παιδική ανάπτυξη.

Με άλλα λόγια η παρέμβαση εστιάζει στο παιδί σε μια ευρύτερη προσέγγιση, που περιλαμβάνει: το παιδί, την οικογένεια και το περιβάλλον και ανταποκρίνεται σε μια ευρύτερη εξέλιξη ιδεών στον τομέα της αναπηρίας. Έχει γίνει δηλαδή μια στροφή από το «ιατρικό» μοντέλο στο «κοινωνικό» μοντέλο.   Στο πλαίσιο των εργασιών, επισημάνθηκαν όμως και οι ελλείψεις στη χώρα μας, κυρίως στις δομές και στις συγκροτημένες υπηρεσίες εκπαίδευσης, απασχόλησης, φροντίδας και κοινωνικής ένταξης των ατόμων με αυτισμό.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν να γίνει μια  ανασκόπηση της νέας γνώσης για την αιτιολογία και την  παθογένεια των διαταραχών του αυτιστικού φάσματος, την πρώιμη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες,  καθώς και την  ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας μεταξύ υπευθύνων θεραπευτικών προγραμμάτων που αναδεικνύουν επιτυχείς χειρισμούς στην αντιμετώπιση παιδιών στο φάσμα του Αυτισμού.

Οι στόχοι αυτοί όχι μόνο επιτεύχθηκαν πλήρως, αλλά μεταξύ των άλλων δηλώθηκε με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο στα έντυπα αξιολόγησης του συνεδρίου που συμπληρώθηκαν από τους συνέδρους η μεγάλη χρησιμότητα του συνεδρίου και η ανάγκη επανάληψης παρόμοιων εκδηλώσεων αλλά και ενδοσχολικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων, ακόμη και κατά τη θερινή περίοδο για τους εκπαιδευτικούς.
Στο συνέδριο επισημάνθηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας δομών, με επαρκή στελέχωση με έμπειρο, εκπαιδευμένο και μόνιμο προσωπικό, με διαρκή επανεκπαίδευση και ανατροφοδότηση της γνώσης.  
Μάλιστα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Ανδρέας Φούρας στην ομιλία του μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του Δήμου και του ίδιου προσωπικά είναι έμπρακτο και θα συνεχισθεί με τη δημιουργία δομών για τον Αυτισμό με τη δημοτική αρωγή.
Είναι γνωστές οι συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου και της επιτροπής του Σταθακοπουλείου κληροδοτήματος για την ανέγερση κέντρου ημέρας και βραχείας φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και αυτιστικών ατόμων. Επίσης η διεκδίκηση από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου οικοπεδικής έκτασης μέσα στην πόλη με τη βοήθεια του Δημάρχου για τη δημιουργία δομών έχει τεθεί σε νέα βάση και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Τονίστηκε από τους ομιλητές, ότι η αιτιολογία και η αντιμετώπιση των διαταραχών του Αυτιστικού Φάσματος, συνεχίζουν να αποτελούν πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, για τους άμεσα ενδιαφερομένους, αλλά και για τα συστήματα υγείας και  εκπαίδευσης. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η αιτιολογία του αυτισμού και των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών είναι πολυπαραγοντική. Το γεγονός αυτό δυσχεραίνει, σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις, τον εντοπισμό συγκεκριμένης αιτίας στο συγκεκριμένο άτομο, καθώς και την ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπευτικών παρεμβάσεων.
Ο συνδυασμός σοβαρής, μακροχρόνιας διαταραχής, μη γνωστής θεραπείας και η έλλειψη υπηρεσιών, ικανών να παρέχουν κατάλληλη φροντίδα, επηρεάζει αρνητικά την εξέλιξη, καθιστά αβέβαιο το μέλλον και επιβαρύνει σημαντικά την ανεξαρτησία του ατόμου. Η κατάσταση αυτή ποικίλει από χώρα σε χώρα, ανάλογα του βαθμού ανάπτυξης επαρκών και ποιοτικών δομών και υπηρεσιών

Η ανάγκη της μετάδοσης της γνώσης, της κατάλληλης εκπαίδευσης, της ενημέρωσης της κοινωνίας ευρύτερα, καθώς και της ανάπτυξης δομών πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής φροντίδας για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειες τους είναι επιτακτική τόσο στη χώρα μας και κυρίως στην Πάτρα.

Μεγάλη έκπληξη και ενδιαφέρον προκάλεσε  στο ακροατήριο η απάντηση που δόθηκε από την Καναδή προσκεκλημένη Μargaret Whelan, σε ερώτηση σχετικά με τις δομές στον Καναδά, που φημίζεται για το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που διαθέτει.  Δήλωσε ότι γονείς κατέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας,  καταγγέλλοντας την κυβέρνησή τους ότι δεν μεριμνά στο βαθμό που υποχρεούται από το σύνταγμα για τα Αυτιστικά Άτομα.

Η δικαστική απόφαση υποχρέωσε την κυβέρνηση του Καναδά στη δημιουργία δομών, καθώς και στη χρηματοδότηση της λειτουργίας τους.

Ο κ. Κωτσόπουλος,  καθηγητής παιδοψυχιατρικής, τ. Διευθυντής της παιδοψυχιατρικής κλινικής του Montreal και  Calegari του Καναδά και Επιστημονικός Διευθυντής του κέντρου ημέρας για παιδιά με Αυτισμό του Μεσσολογγίου, κύριος οργανωτής του Συνεδρίου, ανέδειξε την ανυπαρξία των δομών και την ακαταλληλότητα, ή δυσλειτουργία ή υπολειτουργία όπου υπάρχουν με αποτέλεσμα η  παροχή υπηρεσιών στα άτομα με Αυτισμό και τις οικογένειές τους να είναι εξαιρετικά ανεπαρκής και υποβαθμισμένη.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Παν/μίου Αθηνών κ. Μπακούλα με τον πλέον σαφή και επιστημονικό τρόπο επισήμανε τη μέγιστη σημασία που έχει η έγκυρη διάγνωση και η πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση. Τόνισε το ρόλο των παιδιάτρων στη διαπίστωση αυτών των ανησυχητικών εκδηλώσεων από τα παιδιά που βάζουν την υποψία του Αυτισμού. Η ανάπτυξη δομών πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής φροντίδας για τα παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειες τους είναι επιτακτική.

26/10/09 21:04  πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki