Sunday 11 October 2009

Δραματική η έλλειψη δομών ψυχικής υγείας για παιδιά

Τη δραματική έλλειψη υπηρεσιών και δομών Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους στη χώρα μας καταγγέλλει η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Στην ανακοίνωσή της, η Εταιρεία υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: "Η ψυχιατρική μεταρρρύθμιση, που εφαρμόστηκε στη χώρα μας, είχε θέσει ως προτεραιότητα, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, την αποασυλοποίηση των χρόνιων ενηλίκων ασθενών και την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων. 
Έτσι, δημιουργήθηκαν ελάχιστες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους. 
Μετά από τρεις δεκαετίες ευκαιριών για την οργάνωση ενός βασικού δικτύου υπηρεσιών, το αποτέλεσμα φαίνεται πολύ κατώτερο των προσδοκιών μας. 
Σήμερα λειτουργούν περίπου 60 παιδοψυχιατρικές δομές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που δεν συνθέτουν σε καμία περίπτωση ένα επαρκές δίκτυο.  
Αποτιμούμε ως ανεπαρκέστατη την κάλυψη των αναγκών αυτών από υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για παιδιά και εφήβους. Κατά τη διάρκεια της β' φάσης του προγράμματος 'Ψυχαργώ' και της αναθεώρησής του, είχε  προγραμματιστεί η ίδρυση αρκετών μονάδων. Παρόλα αυτά οι περισσότερες από αυτές τις δομές δεν υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα".

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki