Thursday 11 February 2010

Ελληνική Μυθολογία: Το κουτί της Πανδώρας

Στην Θεογονία του Ησιόδου η Πανδώρα πλάστηκε από χώμα από τον Ήφαιστο. Η Αθηνά (ή ο Ερμής) της έδωσε ζωή και οι θεοί του Ολύμπου της έδωσαν όλα τα χαρίσματα και τις ικανότητες, και μαζί μια επικίνδυνη γοητεία. (παν+δώρα: που έχει όλα τα δώρα).
 .

Κατά μια άλλη εκδοχή η Πανδώρα ήταν κόρη του Δευκαλίωνα και γέννησε από τον Δία τον Γραικό.
Ο Δίας, ενοχλημένος από την πράξη του Προμηθέα να κλέψει τη φωτιά από τους θεούς και να τη μεταφέρει στους ανθρώπους, του στέλνει την Πανδώρα για σύζυγο. Ο Προμηθέας, καχύποπτος, αρνείται να τη δεχτεί. Αλλά ο αδελφός του ο Επιμηθέας δέχεται για γυναίκα του την Πανδώρα η οποία φέρνει μαζί της ένα μυστηριώδες κουτί, δώρο του Δία για το γάμο τους. 
H περίεργη Πανδώρα, ή σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή ο Επιμηθέας, ανοίγει το κουτί, που περιείχε όλα τα δεινά (τις αρρώστιες κλπ.), που εξαπλώνονται με τον τρόπο αυτό στον κόσμο. Όταν η Πανδώρα κλείνει το κουτί, έχει μείνει μέσα, τελευταία, η ελπίδα. 
Από αυτό τον μύθο είναι γνωστή μέχρι σήμερα η φράση «Κουτί της Πανδώρας»: λέγεται ότι κάποιος «άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας» όταν κάνει μια πράξη που μπορεί να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες.

3 comments:

  1. einai na thavmazeis posi sofia ypirxe stous arxaious imwn progonous...

    kai na apogoitevesai me to posi ligi exei apomeinei stous neoellines...

    ReplyDelete
  2. Μού άρεσε πάρα πολύ!!!! Από μικρό παιδάκι έμενα σε οδό με τον ονομα της Πανδωρας.Απέναντι μου κάθε πρωί πού ξεκινούσα για το σχολείο αντίκρυζα τον τον Ολυμπο!!!δεν χορταίνω να διαβάζω την μυθολογία μας !Υπέροχα όλα !!! Ευχαριστώ το χαμομηλάκη!!!χάρηκα σαν παιδάκι!!!

    ReplyDelete
  3. Καλημέρα fresco
    Καλημέρα Elisabeth

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki