Sunday 28 March 2010

Η Εκκλησία της Αυστραλίας

Ανοικτή επιστολή
προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ.κ. Βαρθολομαίο

Κοινοποιείται :
Υπουργό Εξωτερικών κ. Γεώργιο Παπανδρέου
Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και Αλβανίας,  κ.κ. Αναστάσιο
Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ Ιερώνυμο

Παναγιώτατε,
Είναι βέβαιο ότι θα γνωρίζετε το πρόβλημα που ταλανίζει τους Έλληνες της Αυστραλίας εδώ και δεκαετίες. Αφού αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην μακρινή αυτή ήπειρο, στερέωσαν την ζήση τους, γύρω από ναούς που έκτισαν στις περιοχές που εγκαταστάθηκαν. 
Οι Έλληνες αυτοί πρόκοψαν και οι παροικίες τους ευημέρησαν. Στα χρόνια που πέρασαν, οι εκκλησίες άκμασαν και το Πατριαρχείο τις αγκάλιασε ιδρύοντας Επισκοπή και αργότερα την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

Γύρω στο 1960 μεταξύ των ιθυνόντων των παροικιών και της Αρχιεπισκοπής επήλθε ρήξη για την διαχείριση των Εκκλησιών. 
Η έλλειψη σύνεσης και από τα δύο μέρη προκάλεσε την απόσχιση ορισμένων εκκλησιών και την ίδρυση Ανεξάρτητης εκκλησίας αποσχισθέντων Ελλήνων Ορθοδόξων. Έκτοτε οι αποσχισθέντες αναζητούν στέγη θρησκευτικού σχήματος για να αγκαλιάσει την πίστη και τη ζωή τους.  
Διάφοροι καιροσκόποι καιροφυλακτούν για να καπηλευτούν την ανάγκη τους για έκφραση του θρησκευτικού τους βιώματος, ο δε Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός εθελοτυφλεί, διακηρύττοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα και μηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι μερικοί θερμοκέφαλοι αποσχίστηκαν της Εκκλησίας και ότι, αν σπεύσουν να ζητήσουν συγγνώμη, δεν έχει κανένα πρόβλημα να τους δεχτεί στους κόλπους της Αρχιεπισκοπής.

Παναγιώτατε,
Ασφαλώς, γνωρίζετε όλα τα παραπάνω, αλλά σας εκλιπαρούμε να ασχοληθείτε προσωπικά με το ζήτημα. Επισκεφθείτε ο Ίδιος την μακρινή ήπειρο, συναντηθείτε με τις παροικίες και μάθετε από πρώτο χέρι τα τεκταινόμενα.

Οι παροικίες, δεν έχουν κανένα λόγο να διεκδικούν να ρυθμίζουν τα της Εκκλησίας. Πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση μεταξύ των ευθυνών διαχείρισης των εκκλησιών και θα πρέπει να αποδοθούν τα του Καίσαρος, τω Καίσαρι.  
Ο Διοικητικός και Οικονομικός έλεγχος των παροικιών ανήκει στους υπεύθυνους πολιτικά και διοικητικά και η εκλογή των ιερέων είναι υπόθεση της Εκκλησίας. Οι λαϊκοί μπορούν να προτείνουν υποψηφιότητες κληρικών, αλλά μέχρις εκεί, οι δε κληρικοί δεν έχουν καμιά δουλειά να επιδιώκουν να γίνουν οικονομικοί, πολιτικοί και διοικητικοί διαχειριστές της κάθε παροικίας που δρα γύρω  από την εκκλησία της.

Παναγιώτατε,
Λάβετε, Εσείς, μόνος Σας, γνώση των τεκταινομένων στον Ελληνισμό της Αυστραλίας και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, ας απεκδυθεί της αδιαλλαξίας του. Το ποιμενικό έργο είναι δικό του, τίποτε παραπάνω.

Παναγιώτατε,
Μην ολιγωρείτε, επισκεφθείτε την Αυστραλία μας.
Ο ελληνισμός που στέριωσε μέσα από την Ορθοδοξία μας, κινδυνεύει να γίνει βορά επιτήδειων καιροσκόπων.

Με μεγάλη αγωνία

Το χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki