Wednesday 31 March 2010

Ωραίοι Έλληνες: π. Αθηναγόρας
Ένας ιερέας που σώζει ζωές στον Δενδροπόταμο
Ο «Αϊ-μπαλαμός» των Τσιγγάνων

Τριτοκοσμικές συνθήκες
Περίπου 3.500 κάτοικοι ΡΟΜ, 400 περίπου παιδιά δημοτικού και μία εκκλησία συνθέτουν την εικόνα της δυτικής εισόδου της πόλης.

Η ανθρώπινη εικόνα του Δενδροπόταμου κρύβεται πίσω από τα χαμηλά σπίτια με άναρχη δόμηση, τα παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο και την εγκληματικότητα που ανθεί.
Το Ρ/Θ βρέθηκε στην πιο γκετοποιημένη περιοχή της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου το σχολείο αποτελεί πολυτέλεια και τα όπλα παιχνίδια.

Μια άλλη πραγματικότητα
Ο χρόνος κυλά αργά στον Δενδροπόταμο, η μέρα αρχίζει αργά το πρωί, λίγοι είναι αυτοί που πηγαίνουν για δουλειά και πιο λίγοι αυτοί που πηγαίνουν σχολείο.Τα γεμάτα καφενεία μαρτυρούν ότι η ανεργία βρίσκεται στο ζενίθ, οι γυναίκες κάνουν δουλειές ενώ οι άνδρες είναι στους κεντρικούς δρόμους για να βγάλουν ένα διαφορετικό μεροκάματο.Όπλα και ναρκωτικά μπορεί να βρει κανείς εύκολα και οποιαδήποτε ώρα στον Δενδροπόταμο μαρτυρούν οι ίδιοι οι κάτοικοι.
Μόλις 300 ευρώ κοστίζει ένα Καλάζνικοφ και 5 ευρώ το χασίς, λέει ο 15χρονος Σπύρος, ο οποίος έχει συλληφθεί πάνω από 3 φορές για μικροκλοπές.
Τα σπίτια των προνομιούχων από το εμπόριο ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Ξοδεύουν τα λεφτά τους σε πολυτελείας αυτοκίνητα, καταχρήσεις και υπερβολικές ανέσεις εξηγεί ο Σπύρος. Εκατοντάδες παιδιά παίζουν καθημερινά δίπλα σε σύριγγες και κρυμένα ναρκωτικά στο γήπεδο μπάσκετ της περιοχής."Τα ξέρουμε, τα βλέπουμε εδώ και χρόνια, η κατάσταση δεν θα αλλάξει γιατί η κοινωνία δεν την αλλάζει" λέει η επί 10χρόνια κάτοικος της περιοχής Άννα.
Το αστυνομικό τμήμα της περιοχής εκτελεί ελάχιστες περιπολίες και μετά τις 10 το βράδυ η κυκλοφορία επιτρέπεται για όσους πρέπει όπως λένε οι κάτοικοι.

Δύο σχολεία υπό κατάρευση

"Τα παιδιά στον Δενδροπόταμο προορίζονται για εργατικά χέρια και όχι επιστήμονες" αναφέρει ο πατέρας του 10χρονου Γιάννη.
Τα δύο διαπολιτισμικά σχολεία της περιοχής από την άλλη αποτελούν ακόμη μία δικαιολογία για να απέχουν από το σχολείο.
Παρότι το 3ο δημοτικό σχολείο κρίθηκε το 2002 ακατάλληλο από την Νομαρχία τα παιδιά συνεχίζουν να κάνουν μάθημα. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται διότι οι υποσχέσεις του δήμου Μενεμένης περί ανοικοδόμησης 2 νέων σχολείων μένουν στα χαρτιά.Η αντιδήμαρχος παιδείας από την μεριά της λέει ότι τα δύο σχολεία θα ανεγερθούν άμεσα.
Στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η δεύτερη μελέτη για το 3ο δημοτικό ενώ για το 5ο ακόμη η μελέτη εκρεμεί. Το 3ο δημοτικό θα γκρεμιστεί άμεσα διαβεβαιώνει η αντιδήμαρχος την ώρα που οι κάτοικοι ετοιμάζονται για να εισβάλλουν την Πέμπτη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο προκειμένου να πάρουν άμεσες απαντήσεις.
Στην προσπάθεια μας να μπούμε στο σχολείο για να δούμε ιδίοις όμασι την κατάσταση, η φύλακας μας σταματά λόγω προσωπικών δεδομένων. Έξω από το σχολείο δύο εικοσάχρονα παιδιά ψάχνουν πελάτη για να πουλήσουν ηρωίνη.

Ένας ιερέας σώζει ζωές
Σε μια προσπάθεια να αποτάξουν την ταμπέλα εθισμένοι στην εγκληματικότητα άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν βρει εδώ και 5 χρόνια καταφύγιο στο υπόγειο της εκκλησίας του Αγίου Νεκταρίου.Εκεί βρίσκεται ο πάτερας Αθηναγόρας, ένας άνθρωπος ο οποίος προσφέρει σίτηση, στέγη, ρούχα και μάθηση σε μαθητές,τοξικομανείς και φτωχούς πολίτες.
Δεκάδες παιδιά πηγαίνουν καθημερινά στον ναό για να προσφέρουν κοινωνική εργασία.Έχω συλληφθεί 3 φορές για ληστείες λέει ο 15χρονος σήμερα Γιώργος. Στην εκκλησία έμαθα να γράφω, να διάβάζω και να κρατάω πηρούνι και μαχαίρι πράγματα που έπρεπε να έχω μάθει εδώ και χρόνια λέει.
Ο Γιώργος κοιμάται στο υπόγειο του ναού, πηγαίνει καθημερινά σχολείο (όπως λέει περήφανα δεν έχει καμία απουσία) και επιστρέφει για να φάει, να διαβάσει, να κάνει δουλειές και να κοιμηθεί. 
Δεκάδες άλλα παιδιά ακολουθούν καθημερινά το ίδιο πρόγραμμα με ευχαρίστηση και χαμόγελο το οποίο τους έχει μεταφέρει ο πάτερ Αθηναγόρας.
Ο ιερέας έχει καταφέρει να μετατρέψει τα μικρά αγρίμια σε πραγματικούς ώριμους άνδρες οι οποίοι είναι πλέον περήφανοι για τον εαυτό τους. 
Κάναμε μια βόλτα στην περιοχή με το αυτοκίνητο του. Ο κόσμος τον σταματούσε για να τον χαιρετήσει και να ζητήσει την συμβουλή του. Ένας νεαρός σταματά για να του ζητήσει συγνώμη που δεν πήγε σχολείο σήμερα γιατί δεν τον ξύπνησε κανείς. Ένας άνδρας λίγο πιο κάτω του διηγείται μια καθημερινή, όπως μας λεει, ιστορία σύλληψης για κατοχή όπλων ενός συγχωριανού του.  
Η εκτίμηση για τον πατέρα Αθηναγόρα είναι συγκλονιστική. 

Αν αύριο η αστυνομία μπει στην περιοχή και κάνει συλλήψεις, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί στην Θεσσαλονίκη κατά 50.Και ενώ για τον έξω κόσμο ο Δενδροπόταμος αποτελεί άβατο, οι κάτοικοι ΡΟΜ λένε ότι η κοινωνία τους χρησιμοποιεί για να δραστηριοποιήσει την παραβατικότητα. 
Μας μιλούν για επιφανείς ανθρώπους η οποίοι περνάνε καθημερινά στην δυτική πλευρά της πόλης για να προμηθεύσουν τους ΡΟΜ με τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών.
Είμαστε το μέσο και όχι η αιτία του προβλήματος , δεν τροφοδοτούμε εμείς την εγκληματικότητα αλλά η κοινωνία λένε με σκυμένα τα πρόσωπα.
από rthess

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki