Thursday 18 March 2010

Οι «Ιεροί» βιασμοί ανηλίκων στη Γερμανία ήταν «secretum pontificum» ήτοι παπικό μυστικό!!

Συγκλονίζει το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών 
σε οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας 

Focus turns to pope as German, Dutch sex abuse scandals unfold

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 
Είναι τεχνίτης του λόγου. Ο 61χρονος συγγραφέας Μπόντο Κίρχοφ παίζει με τις λέξεις, όπως άλλοι με το κομπολόι τους.  
Για τους βιασμούς όμως που υπέστη από έναν δάσκαλό του όταν ήταν 12 ετών σε ένα οικοτροφείο της Ευαγγελικής Εκκλησίας κοντά στη λίμνη Μποντενζέε, δύσκολα βρίσκει λόγια. «Επρεπε να εφεύρω νέα γλώσσα για αυτό» λέει. Αλλά ούτε κι αυτό βοήθησε πολύ. Η μνήμη του βιασμού αναπαράγει τον γλωσσοδέτη.
Οι βιασμοί είναι πολύ συχνότεροι, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, στα οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας. Τα γερμανικά ΜΜΕ παρουσιάζουν καθημερινά τέτοιες περιπτώσεις. Ορισμένα από τα θύματα παίρνουν τώρα για πρώτη φορά το θάρρος να εμφανιστούν στην τηλεόραση. Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές. 
Το αποτέλεσμα είναι καταστρεπτικό για την Εκκλησία: Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εmnid, που δημοσιεύθηκε χθες, μόνο το 10% των Γερμανών πιστεύει ότι η εκκλησιαστική ηγεσία κάνει αρκετά για να χυθεί φως σε φαινόμενα παιδεραστίας. Το 86% μάλιστα της καταλογίζει «ελλιπή προθυμία » για την αποκάλυψή τους.
« Πρέπει να ομολογήσω ότι σε πολλές περιπτώσεις κουκουλώσαμε το σκάνδαλο » παραδέχεται ο επίσκοπος  
Γιόζεφ Ακερμαν, εντεταλμένος της Καθολικής Εκκλησίας για θέματα κακοποίησης. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επανορθώσουμε» πρόσθεσε. Αυτό δεν μπορεί να γίνει όμως μόνο με χρηματική αποζημίωση. «Δεν θέλουμε να εξαγοράσουμε την ενοχή μας με χρήματα» είπε.
Οι αποκαλύψεις έχουν πάρει τέτοια έκταση, που απασχολούν τώρα και την πολιτική ηγεσία. «Η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών αποτελεί ειδεχθές έγκλημα» δήλωσε χθες στη Βουλή η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ . «Η κοινωνία έχει μόνο έναν τρόπο για να το αντιμετωπίσει: την αλήθεια και τη σαφήνεια».
Το Βατικανό είναι βέβαια άλλης άποψης. «Η κριτική είναι υπερβολική» δήλωσε ο ιταλός επίσκοπος Τζιουζέπε Βερσάλντι. «Η Εκκλησία μας είναι η πρώτη που παίρνει μέτρα κατά της παιδοφιλίας»
Αλλά τα γεγονότα βοούν. Οι γερμανικές εφημερίδες παρουσιάζουν όλο και περισσότερους μάρτυρες που καταγγέλλουν ότι το «κουκούλωμα» ερχόταν κατά κανόνα «εξ ουρανού», δηλαδή από τους εκκλησιαστικούς ταγούς. Την εποχή που υπηρετούσε στο Βατικανό, ως νούμερο δύο της παπικής ιεραρχίας, ο σημερινός Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄ είχε κηρύξει τα σεξουαλικά εγκλήματα ιερέων σε «secretum pontificum» ήτοι παπικό μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου επέφερε βαρύτατες εκκλησιαστικές κυρώσεις.
Η κριτική δεν περιορίζεται στις περιπτώσεις βιασμού, αλλά επεκτείνεται, σε ό,τι αφορά την Καθολική Εκκλησία, και στην αγαμία των κληρικών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΛΙΑΝΟΣ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki