Wednesday 21 April 2010

«Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο»

Μεγάλη έκθεση με θέμα το Βυζάντιο στη Βόννη.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου 2010.
Μετάλλιο με τον Αγ. Θεόδωρο
(1100-1150 μ.Χ.)
Έργα από πολλά μουσεία του κόσμου.Εικόνες, γλυπτά, ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, αρχιτεκτονικά μέλη, κοσμήματα, νομίσματα και κεραμικά από την περιοδεία του Βυζαντίου θα παρουσιαστούν στην έκθεση.
Ο εκθεσιακός χώρος εκτείνεται σε 5.600 τ.μ. Τα έργα έρχονται από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Λούβρο, η Βιβλιοθήκη του Βατικανού. 
Η Ελλάδα συμμετέχει αντικείμενα βυζαντινής τέχνης από το Βυζαντινό και Χριστιανικό μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη.

Η έκθεση «Λάμψη και καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο» περιγράφει τον πολιτισμό και την ιστορία του Βυζαντίου από την ίδρυσή του το 324 μ.Χ. ως την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Επίσης θέματα της έκθεση είναι: η τέχνη και ο πολιτισμός του βυζαντινού κράτος, η κοινωνία, η οικονομία και η θρησκεία.

Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 20 Ιουνίου 2010 στην Κunst und Αustellungshalle der Βundesrepublik Deutschland στη Βόννη. 21.04.2010 SWR.de

Necklace, Constantinople (?), ~600,
RGZM, Mainz, © RGZM, Mainz
Ομιλία Υπ. Πολιτισμού της Ελλάδας, στα εγκαίνια της έκθεσης
...
Το Βυζάντιο δεν ήταν μία ένωση αγορών. Ήταν μια βαθιά πολιτική ένωση λαών, των αναγκών και των πηγών έμπνευσής τους: μια ένωση, κάτω από ένα νόμο, μια παράδοση και ένα Θεό.  
Μια ένωση που ενδυναμώθηκε από την πολυπολιτισμικότητα και τον κοσμοπολιτισμό της ανεκτικότητας. Οι Βυζαντινοί ενώθηκαν και παρέμειναν ενωμένοι, όχι τόσο εξαιτίας της ανάγκης για ανταλλαγή αγαθών, αλλά εξαιτίας της κοινής αίσθησης ότι μαζί μπορούν να καταφέρουν πολλά περισσότερα. Προκειμένου να πετύχουν αυτό το στόχο διαμόρφωσαν τους νόμους και τον πολιτισμό τους. ...  news.exnet.gr

"Η φιλοξενία του Αβραάμ",
14ος αι., Μουσείο Μπενάκη
Περιδιαβάζοντας τα δέκα αυτά κέντρα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της βυζαντινής τέχνης, από την εξωστρεφή Οσία Πελαγία με τα αμυγδαλωτά μάτια σε εικόνα του 7ου αιώνα από τη Μονή του Σινά ως τις εξαιρετικές εικόνες του 15ου αιώνα που έστειλε στην έκθεση το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας, με τους εσωστρεφείς αγίους, με τα λεπτά και ωχρά χαρακτηριστικά. «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», μας είπε η καλλιτεχνική επιμελήτρια της έκθεσης Καταρίνα Κρούμπαζικ, «δεν εξέλιπε με την άλωση της Πόλης. Οι παραδόσεις της επιβιώνουν και στη σημερινή Ευρώπη μέσω όχι μόνο των ορθόδοξων εκκλησιών, αλλά και του νομικού συστήματος που στηρίχθηκε στο βυζαντινό».

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki