Friday 23 April 2010

«Πράσινο φως» για να μπορούν και οι εργαζόμενοι να διεκδικούν το πώς θα πάρουν την άδεια φροντίδας των παιδιών τους...

… ανάβει δικαστική εισήγηση προς την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προτείνοντας ουσιαστικά να περιοριστεί η παντοδυναμία και η ανέλεγκτη κρίση του εργοδότη στα ζητήματα αυτά.
Στην πράξη προτείνεται να ανατραπεί η νομολογία των δικαστηρίων που μέχρι σήμερα αφήνει τον εργοδότη απολύτως ελεύθερο να επιλέξει αν θα χορηγήσει τη σχετική άδεια (για τη μητρική - πατρική φροντίδα των παιδιών) συνεχόμενη ή με τη μορφή του μειωμένου ωραρίου (για αθροιστικά ισόχρονο διάστημα).

Κατά τα δικαστήρια, η απόφαση του εργοδότη δεν μπορεί να ελεγχθεί δικαστικά και εκείνος αποφασίζει κυριαρχικά με γνώμονα τις ανάγκες της επιχείρησής του, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα δυσλειτουργίας.
Ωστόσο, ο εισαγγελέας του ΑΠ Ιω. Τέντες προτείνει την ανατροπή της σχετικής νομολογίας, προκειμένου να ελέγχεται δικαστικά η απόφαση του εργοδότη και να μπορεί να κρίνεται εάν αποτελεί καταχρηστική άσκηση δικαιώματος η άρνησή του να χορηγήσει την άδεια με τον ένα από τους δύο εναλλακτικούς τρόπους με τον οποίο τη ζητεί ο εργαζόμενος.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση και αντίστοιχη αρεοπαγιτική εισήγηση, προτείνεται στην Ολομέλεια του ΑΠ να ανατρέψει απόφαση του Εφετείου (παρόμοια ήταν και η κρίση του Πρωτοδικείου) που απέρριψε αγωγή εργαζόμενης σε τράπεζα, κρίνοντας ότι νόμιμα η εργοδότρια επιχείρηση αρνήθηκε να της δώσει συνεχόμενη άδεια (θηλασμού - φροντίδας παιδιού) επιλέγοντας να της χορηγήσει μειωμένο ωράριο.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki