Tuesday 4 May 2010

Άλλη μια ιστορία τιμωρίας ...

Αχ, τι τραυματικές εμπειρίες μου θυμίσατε τώρα!

Στις 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού, είχα μια κακούργα δασκάλα, που μάλλον είχε προϋπηρεσία στα Ες-Ες!

Θυμάμαι ότι όταν δεν ξέραμε να απαντήσουμε σε κάποια ερώτηση, μας χαστούκιζε. 
Ανάλογα με το πόσα ορθογραφικά λάθη κάναμε στην ορθογραφία, μας έδινε και τον αντίστοιχο αριθμό χαστουκιών!  Θυμάστε την Πατριδογνωσία; Αντιγράφαμε από τον πίνακα το μάθημα της Πατριδογνωσίας στο τετράδιο και επειδή πάντα καθυστερούσε πλατειάζοντας στο μάθημα, έπρεπε να καθόμαστε και στο διάλειμμα για να τελειώσουμε την αντιγραφή... πράγμα που σήμαινε ότι χάναμε το διάλειμμα!
Όταν έμπαινε μέσα την επόμενη ώρα, έλεγχε όλα μας τα τετράδια και όποιος είχε κάνει λάθος ή δεν είχε τελειώσει την αντιγραφή, έτρωγε χαστούκι !!!
Είχε μια αγαπημένη μαθήτρια, που ήταν οικογενειακή της φίλη, και όταν έκανε εκείνη λάθη, μας χάριζε τα χαστούκια σε όλους... Προσωπικά, είχα φάει πολλά χαστούκια, αν και ήμουν καλή μαθήτρια, γιατί τότε με τα πολυτονικά και το μυαλό μου στο διάλειμμα, πάντα έκανα λαθάκια (δασεία αντί για ψιλή και τέτοια). Θα μπορούσα να καταλάβω την τιμωρία για μια αταξία, γιατί μιλούσα στην τάξη, έκανα φασαρία, κτλ. Αλλά, τιμωρία επειδή δεν ήξερα το μάθημα ή έκανα λάθος δεν είναι απλά αντιπαιδαγωγικό, είναι απάνθρωπο!
Για να μην αναφέρω την αδικία υπέρ της αγαπημένης της μαθήτριας...
Αυτή την δασκάλα τη μισούσα! Ακόμα και τώρα απορώ με τους γονείς που δεν της έκαναν παρατήρηση και καταγγελία. 
Τελικά, μετά από 5 χρόνια, και αφού την είχε και η αδερφή μου, ένας πατέρας την πήγε στην Επιθεώρηση και αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού φυσικά είχε βασανίσει γενιές και γενιές. 
Αυτά συνέβαιναν μεταξύ '80-'86 στο 1ο Δημοτικό Καλαμαριάς (στην Θεσσαλονίκη). 

Η μόνη εκδίκηση που μπορώ να πω ότι πήρα, χρόνια μετά, ήταν όταν την συναντούσα στον δρόμο και γύριζα το κεφάλι μου από την άλλη. Επειδή έμενε στην γειτονιά μου, την είχα συναντήσει και στο κομμωτήριο κάποιες φορές και απλά την αγνόησα.


domniki 21-05-08, 09:45

1 comment:

  1. Κοινωνικώς αγράμματοι δάσκαλοι δεν το φανταζόμουν ότι εξακολουθούν να
    διδάσκουν. Έχεις δίκιο σε όλα αλλά για τον ανιψιο ελπίζω να πάει κάπου πιο ανώτερα κι όχι μόνο στον Διευθυντή. Διότι ήδη το παιδί το τραυμάτισε ψυχικά. Καλό Μήνα!!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki