Monday 3 May 2010

Παιδικό άγχος

  Παιδί και άγχος 
Ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα άγχους από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής του. Ακόμη και τα πολύ μικρά αισθάνονται συχνά άγχος και ανησυχούν. Το παιδί βιώνει το άγχος ως δυσάρεστο συναίσθημα ενός αορίστου κινδύνου και το εκφράζει γενικά και απροσδιόριστα. 
 Παιδικό άγχος και προβλήματα στις σχέσεις 
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορισμένα προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους στο παιδί. Αυτά μπορεί να είναι : απόσυρση ή αποφυγή της προσπάθειας για δημιουργία σχέσεων, συναίσθημα ανικανότητας, υποτίμηση των δυνατοτήτων του και του εαυτού του, δηλώσεις παραίτησης και απογοήτευσης, υπερβολικοί φόβοι, καθώς και μη συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες.
 Παιδικό άγχος και συμπτώματα συμπεριφοράς 
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορισμένα συμπτώματα συμπεριφοράς στο παιδί. Αυτά μπορεί να είναι : δυσκολία στη συγκέντρωση και διάσπαση προσοχής, παλινδρόμηση σε νεότερη ηλικία, προσκόλληση στη μητέρα ή σε άλλο πρόσωπο, κακή επίδοση στο σχολείο, σκληρότητα σε ανθρώπους ή ζώα, κλέψιμο, επιθετικότητα και καταστροφή αντικειμένων, ψέματα ή εξαπάτηση, εκρήξεις θυμού ή ξαφνικής οργής, υπερβολική ονειροπόληση, τελειομανία, άρνηση να μοιραστεί τα παιχνίδια του και άσχημη αντίδραση όταν τα αγγίζει κάποιος άλλος.
  Παιδικό άγχος και σωματικά συμπτώματα 
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει ορισμένα σωματικά συμπτώματα στο παιδί. Αυτά μπορεί να είναι : υπερβολικό κλάμα χωρίς πάντα να υπάρχει προφανής ή σοβαρή αιτία, προβλήματα ύπνου όπως υπνοβασία, εφιάλτες, αϋπνία ή μεγάλης διάρκειας ύπνος, προβλήματα στη διατροφή, παράπονα για πόνους στην κοιλιά ή γαστρεντερικές διαταραχές, υπερκινητικότητα ή συνεχής κούραση, νευρικά τικ, όπως παίξιμο των ματιών ή των μυών του προσώπου, νυχτερινή ενούρηση, τραύλισμα, καθώς και πονοκέφαλοι.
 Παιδικό άγχος και σχολικοί παράγοντες 
Οι σχολικοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο παιδί μπορεί να είναι : η αρχή ή το τέλος του σχολείου, η απόδοση στα μαθήματα, η αποδοχή του από το σύνολο της τάξης, η σχέση του με το δάσκαλο, η επανάληψη τάξης στο σχολείο, καθώς και η αλλαγή σχολείου.
 Παιδικό άγχος και ατομικοί παράγοντες 
Οι ατομικοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν άγχος στο παιδί μπορεί να είναι : μια πιθανή ασθένεια ή ένας τραυματισμός και η παραμονή του στο νοσοκομείο, οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ή σκληρής τιμωρίας, οι σωματικές ή ψυχικές ιδιαιτερότητες του παιδιού, οι αλλαγές στο ατομικό του πρόγραμμα, η σχέση του με τους άλλους, οι επισκέψεις στους γιατρούς καθώς και η αρχή της εφηβείας ή οι αλλαγές στο σώμα του.
 Παιδικό άγχος και οικογενειακοί παράγοντες 
Οι παράγοντες μέσα στην οικογένεια που μπορεί να προκαλέσουν άγχος στο παιδί μπορεί να είναι : η σχέση του παιδιού με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του, η πίεση που μπορεί να υφίσταται προκειμένου να ικανοποιήσει γονεϊκά ή κοινωνικά πρότυπα, ο αυστηρός ή πολύ χαλαρός τρόπος διαπαιδαγώγησης, ο ερχομός ενός μωρού στην οικογένεια, οι εντάσεις ή οι διαφωνίες μεταξύ γονιών, η έντονη οικονομική ανασφάλεια, το διαζύγιο και η απομάκρυνση του ενός γονέα, η σοβαρή ασθένεια ή ο θάνατος κάποιου μέλους της οικογένειας και άλλα.
 Παιδικό άγχος και πηγή 
Οι παράγοντες που προκαλούν πιέσεις μπορεί να προέρχονται τόσο από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως είναι η οικογένεια, οι φίλοι, όσο κι από το ίδιο το παιδί. Μάλιστα, οι πιέσεις που δέχεται το παιδί από τον εαυτό του μπορεί να είναι και οι πιο σημαντικές. Τους πρώτους μήνες της ζωής του, μπορεί να νιώσει άγχος όταν δεν καλύπτονται οι βιολογικές του ανάγκες, όπως η τροφή, ο ύπνος, η τρυφερότητα, αλλά και όταν αποχωρίζεται τη μητέρα του. Καθώς μεγαλώνει οι παράγοντες που μπορεί να του προκαλέσουν άγχος αρχίζουν να ποικίλλουν. 
από asxetos 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki