Monday 3 May 2010

Μωράκια και καθαριότητα

 Μασάζ με κρέμα 
Μετά το μπάνιο θα πρέπει να ενυδατώσετε το δέρμα του μωρού σας με κάποιο βρεφικό λάδι ή κρέμα, για να αποφύγετε την ξηρότητα και τους ερεθισμούς. Προτιμήστε κρέμες χωρίς που έχουν μεγάλη ενυδατική δράση ή καταπραϋντικά φυτικά εκχυλίσματα, όπως χαμομήλι ή αλόη. Πολύτιμα είναι επίσης τα λιπαρά οξέα Ωμέγα 3 και 6, που αναπλάθουν και προστατεύουν.

 Βρέφος και μασάζ 
Μετά το μπάνιο καλό είναι να κάνετε στο μωρό σας, ένα μασάζ με βρεφικό λαδάκι ή κάποια βρεφική κρέμα. Ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα. Ακουμπήστε ολόκληρη την παλάμη σας, στο στήθος και την κοιλίτσα του και με απαλές κινήσεις αλείψτε όλο το δερματάκι του με το λαδάκι. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρήσετε το δερματάκι του ενυδατωμένο.
  Βρέφος και νερό 
Όταν κάνετε το μωρό σας μπάνιο, θα πρέπει να γεμίζετε την ειδική πλαστική μπανιέρα ή το νιπτήρα με ζεστό νερό, περίπου 35-37 βαθμούς Κελσίου και να τοποθετείτε το μωρό μέσα κρατώντας σταθερό το κεφαλάκι και το λαιμό του με το χέρι σας. Στη συνέχεια ξεπλένετε το παιδί με καθαρό νερό και το σκουπίζετε απαλά, απλώνοντας στο τέλος μια ενυδατική κρέμα στο σώμα του.
  Βρέφος και αφρόλουτρο 
Τους πρώτους τρεις μήνες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε καθόλου αφρόλουτρο στο νερό. Ρίξτε το πολύ στην μπανιέρα ένα κουταλάκι άμυλο ρυζιού. Στη συνέχεια, θα μάθετε να διαλέγετε τα σωστά προϊόντα. Τα καλλυντικά για μεγάλους είναι απολύτως ακατάλληλα. Όσο κι αν είναι υποαλλεργικά και σωστά μελετημένα για ευαίσθητα δέρματα, αλλοιώνουν το ph του παιδιού, το οποίο είναι διαφορετικό από των ενήλικων.
  Βρέφος και μπάνιο 
Τους πρώτους τρεις μήνες πρέπει να κάνετε μπάνιο το νεογέννητο κάθε μέρα, ενώ από την τρίτο μήνα και μετά, κάθε δύο μέρες, εφόσον το καθαρίζετε σχολαστικά κατά την αλλαγή της πάνας και μετά από κάθε γεύμα. ΑΝ βέβαια δείτε πως το μωρό χαλαρώνει με το ζεστό νερό, κάντε του μπανάκι καθημερινά.
  Μπάνιο και υγρασία 
Μετά το μπάνιο να σκουπίζετε καλά το μωρό, ώστε να είναι στεγνό, ιδιαίτερη προσοχή να δώσετε στην περιοχή της πάνας, να φροντίζετε να μην έχει υγρασία για τι προκαλεί ερεθισμούς.
  Επιχείρηση μπανιέρα 
Κάθε φορά όταν πάτε να κάνετε μπάνιο το μωρό σας πρέπει να το βάζετε στην μπανιέρα αργά, να του μιλάτε ήρεμα και να του χαμογελάτε, για να μην φοβηθεί.
  Καθαρισμός γεννητικών οργάνων 
Τα γεννητικά όργανα του μωρού πρέπει να τα πλένετε πάντοτε με φορά από εμπρός προς τα πίσω, με σαπούνι και νερό. Αν έχετε αγοράκι ρωτήστε τον παιδίατρο εάν πρέπει να σηκώνετε ελαφρά το πετσάκι και να το καθαρίζετε.
  Μπάνιο και απόλαυση 
Αν δείτε ότι το μωρό σας απολαμβάνει το μπάνιο, αφήστε το λίγη ώρα να πλατσουρίσει και να παίξει με το νερό. Όσο περισσότερο διασκεδάζει την ώρα που το πλένετε τόσο λιγότερο θα φοβάται το νερό.
  Νερό και φόβος 
Εάν δείτε ότι γκρινιάζει ή αντιδρά περίεργα το μωρό σας κάθε φορά που το βάζετε στο νερό, μην επιμείνετε, κάντε του τοπικές πλύσεις και ξαναδοκιμάστε μετά από μερικές μέρες. 

από asxetos

1 comment:

  1. "Ταπεινό" όνομα έχεις διαλέξει,

    Χαμομηλάκι μου,
    μα μου θύμησες την τόση αγάπη που του είχαμε κάποτε,... τότε!...
    Εδώ, μόνο σε...φακελλάκια, για ηρεμηστικό!
    Φέτος, αγόρασα τοσοδούλια σποράκια για μια γωνίτσα του κήπου! Αναμένω!

    Όμως, σε πλήρη αντίθεση και άνθηση, η ιστοσελίδα σου!
    Πόση φροντίδα!
    Καλό μήνα,
    και σ' όλους όσους αγαπάς,
    Υιώτα
    αστοριανή
    ΝΥ

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki