Friday 14 May 2010

Γιατί το μητρικό γάλα υπερέχει

Painting by Pablo Picasso
Διαφορετικά γονιδιακά μονοπάτια ενεργοποιεί η κατανάλωση μητρικού γάλακτος σε σχέση με το ξένο γάλα, εκτιμούν αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. 

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες εξέτασαν την εντερική γονιδιακή έκφραση 22 υγιών βρεφών από τα οποία τα 12 κατανάλωναν μητρικό και τα 10 ξένο γάλα. Παρά το γεγονός ότι και στις δύο ομάδες τα μωρά έδειχναν να παίρνουν βάρος και να αναπτύσσονται με τους ίδιους ρυθμούς, ωστόσο είδαν ότι όσα θήλαζαν έφεραν σημαντικές γονιδιακές διαφορές από τα υπόλοιπα.

«Πρώτη φορά είδαμε ότι το μητρικό γάλα ενεργοποιεί στο έντερο διαφορετικά γονιδιακά μονοπάτια από εκείνα που ενεργοποιεί το ξένο γάλα. Παρά το γεγονός ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες προσπάθησαν να αναπτύξουν ένα προϊόν που να προσομοιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο μητρικό γάλα,ωστόσο όπως είδαμε εκατοντάδες γονίδια εκφράζονταν με τελείως διαφορετικό τρόπο μεταξύ των παιδιών που θήλαζαν και των παιδιών που κατανάλωναν ξένο γάλα» εξηγεί η καθηγήτρια διατροφολογίας δρ Σάρον Ντόνοβαν.

Οι ειδικοί γνώριζαν ήδη ότι οι βιοδραστικές ουσίες του μητρικού γάλακτος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία των αλλαγών που προκαλούνται στην εντερική οδό των νεογέννητων. Προσπαθούσαν όμως να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο προστατεύουν και ταυτόχρονα ρυθμίζουν την ανάπτυξη του εντέρου.

«Ένα νεογέννητο μωράκι προέρχεται από ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, όπου ελάμβανε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία μέσω του πλακούντα. Από τη στιγμή της γέννησης,όμως,πρέπει να αρχίσει να τρέφεται είτε με μητρικό είτε με ξένο γάλα.Τότε ξεκινά ο εποικισμός του εντέρου τους με βακτήρια και είναι πολύ σημαντικό για το έντερο να είναι σε θέση να διαχωρίζει τα καλά από τα κακά βακτήρια»
υποστηρίζει η καθηγήτρια. Αν κάτι πάει στραβά στο συγκεκριμένο στάδιο, σύμφωνα με την ειδικό, τότε το παιδί μπορεί να αναπτύξει διατροφικές αλλεργίες, εντερικές ευαισθησίες όπως, π.χ., σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή ακόμη και άσθμα. Η κατανόηση της συγκεκριμένης διαδικασίας θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τις παρασκευάστριες εταιρείες ξένου γάλακτος να δημιουργήσουν ένα προϊόν πιο κοντινό στο μητρικό γάλα.

2 comments:

  1. Έχουν δημοσιευθεί τόσες σχετικές έρευνες που φαίνεται πέραν κάθε αμφιβολίας η υπεροχή του μητρικού γάλακτος. Καλο βράδυ.

    ReplyDelete
  2. Έτσι είναι καλέ μας φίλε.
    Παρόλα αυτά δεν θηλάζουν οι μανούλες τα μωράκια τους, όσο πρέπει και όπως πρέπει.
    Πολλοί είναι οι λόγοι βέβαια αλλά ας ενημερώνουμε όσο μπορούμε
    με αγάπη
    το χαμομηλάκι

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki