Tuesday 22 June 2010

Επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους στη ναζιστική Γερμανία αλλά και σήμερα

Στην ημερίδα για τη βιοηθική που έγινε στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2007 και διοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης οι ομιλητές μίλησαν για τα τρομακτικά επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους στη ναζιστική Γερμανία αλλά και για την σημερινή πρακτική φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες κάνουν πειράματα σε χώρες του Τρίτου Κόσμου.
Nazi human experimentation
Nonconsensual Medical Experiments on Human Beings


ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ σε ημερίδα Βιοηθικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης
Και σε Έλληνες έκαναν πειράματα οι ναζί

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Τα τρομακτικά επιστημονικά πειράματα σε ανθρώπους από γιατρούς στη ναζιστική Γερμανία με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων από την Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη, που εξαθλίωναν βασανιστικά τον άνθρωπο, αποκάλυψε με ιστορικά ντοκουμέντα ο Αγγλος ερευνητής, διανοητής και καθηγητής, Πολ Γουάντλιγκ, ενώ η διάσημη Αγγλίδα καθηγήτρια Χίλαρι Ρόουζ αναφέρθηκε σε νεότερα προγράμματα ιατρικών πειραμάτων που παραβιάζουν την ανθρώπινη προσωπικότητα, στις ΗΠΑ και αλλού.

Οι αποκαλύψεις που συγκλόνισαν το κοινό πραγματοποιήθηκαν προχθές στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο διεθνούς επιστημονικής ημερίδας που οργάνωσε το Μεταπτυχιακό Τμήμα Σπουδών Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Πειραματισμός σε ανθρώπους: Τα ηθικά όρια της βιοϊατρικής έρευνας». Η ημερίδα έγινε με αφορμή τα εξήντα χρόνια της Δίκης των Γιατρών, η οποία αποκάλυψε τις αποτρόπαιες πρακτικές του ιατρικού πειραματισμού στη ναζιστική Γερμανία, που δημιούργησε ως αντίβαρο τον Κώδικα της Νυρεμβέργης, ο οποίος αποτελεί τομή σχετικά με τα ηθικά όρια της κλινικής έρευνας πάνω σε ανθρώπινα όντα.

Πειραματόζωα
Ο κ. Γουάντλιγκ, στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία ανά εθνότητα, (τσιγγάνοι, Εβραίοι, Ρώσοι, Πολωνοί, Έλληνες κ.λπ.), κοινωνική κατηγορία, π.χ. ομοφυλόφιλοι, φύλο κ.λ.π. ανθρώπων, στους οποίους οι ναζί -αλλά και γιατροί που δεν ήταν οργανωμένοι στο ναζιστικό κόμμα, με το πρόσχημα πως εκτελούν εντολές- πραγματοποιούσαν απάνθρωπα ιατρικά πειράματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι-πειραματόζωα πέθαναν με φρικτό τρόπο, ενώ οι περισσότεροι φυλακισμένοι που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπως τόνισε ο ΑΓΓΛΟΣ ομιλητής, δεν έμεναν απαθείς, αλλά φώναζαν για τα δικαιώματά τους.  
Από τους λίγους που διασώθηκαν και πήραν μέρος στη Δίκη των Γιατρών ως μάρτυρες κατηγορίας, είναι εκπληκτική η μαρτυρία μιας γυναίκας, η οποία είχε η ίδια μπορέσει να φωτογραφίσει τα πειράματα που έκαναν πάνω της. Στην Κρήτη, οι Γερμανοί πραγματοποιούσαν πειράματα, όπως είπε ο κ. Γουάντλιγκ, σε Κρήτες και Αγγλους κρατούμενους, στους οποίους μετέδιδαν την ηπατίτιδα και παρακολουθούσαν την εξέλιξή της.

Φρικτά ανθρωπολογικά και άλλους είδους πειράματα έγιναν σε 23 Ελληνίδες από τη Θεσσαλονίκη και 20 άντρες.
Ειδικά στις γυναίκες μετέδιδαν με ένεση στη μήτρα τοξικές ουσίες για να προκαλέσουν στείρωση «σαν να ήταν ινδικά χοιρίδια· περισσότερο οι Έλληνες υπέφεραν σε σχέση με άλλες εθνότητες», τόνισε ο Άγγλος διανοητής. Οι Ελληνίδες αυτές πέθαναν με φρικτούς πόνους, από καρκίνο.

Στις ΗΠΑ
Γιατροί υπό της διαταγές της CIA έκαναν πειράματα σε κρατούμενους που φέρονταν ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατία Bush Administration Conducted Experiments and Research on Detainees..
Στη συνέχεια, η κ. Ρόουζ ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσον αφορά ιατρικά πειράματα πάνω σε ανθρώπους σε άλλες χώρες. Ειδικότερα, η Αγγλίδα διανοήτρια περιέγραψε την κατάσταση στο Ιδρυμα Τάσκιτζι της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όπου από το 1932 έως το 1972, έτος που αποκαλύφθηκε ως γεγονός από την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», πραγματοποιήθηκαν ιατρικά πειράματα σε 400 Αφροαμερικανούς συφιλιδικούς κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, χωρίς να έχουν ενημερωθεί για την ασθένειά τους, με γνώση της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ αν και είχε βρεθεί θεραπεία από τη δεκαετία τού '50 δεν τους χορηγήθηκε.

Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκαν 200 άτομα με άλλες ασθένειες και επέζησαν συνολικά από τα πειράματα αυτά 72 άτομα. Οι γιατροί δικαιολόγησαν την πράξη τους με το επιχείρημα ότι παρακολουθούσαν τη φυσική εξέλιξη της νόσου.
Η κ. Ρόουζ έθεσε ως καθοριστική αρνητική παράμετρο το θέμα του ατομισμού που έχει διαπεράσει τον αμερικάνικο νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος «είναι επικίνδυνος στην επιστήμη» γιατί αναπτύσσει έννοιες ισχύος.

«Ασύδοτες φαρμακευτικές εταιρείες»
Η υπεύθυνη του Προγράμματος Βιοηθικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγήτρια Σταυρούλα Τσινόρεμα, αναφέρθηκε στα πειράματα των φαρμακευτικών εταιρειών σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, «ενίοτε και χωρίς την άδεια των αρχών της φιλοξενούσας χώρας, όπου είναι λιγότερο αυστηρά τα ρυθμιστικά πλαίσια για τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων».
Ως λύση πρότεινε, δεδομένης της ραγδαίας αύξησης των γενετικών τεχνολογιών, «τον έλλογο και συνειδητό κοινωνικό προβληματισμό, την απαίτηση για διαφάνεια και δημόσια λογοδοσία όλων όσοι εμπλέκονται στην ανάπτυξη και αξιοποίηση της νέας βιοϊατρικής γνώσης και τη διαρκή εγρήγορση των πολιτών».

1 comment:

  1. Πφ. Κι υστερα απ' αυτό τι να πεις; Είναι το χρήμα ο σκοπός ή και το να πεθάνουν κάποιοι για να σωθούν κάποιοι άλλοι. Σάμπως και υπάρχουν δυο κατηγοριών άνθρωποι.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki