Friday 15 October 2010

Ημέρα Υγείας του Μαστού: «Η υγεία του μαστού σου είναι στο χέρι σου»

Αθήνα: «Η υγεία του μαστού σου είναι στο χέρι σου», είναι το σύνθημα της Ημέρας Υγείας του Μαστού (15 Οκτωβρίου), μια ενημερωτική εκστρατεία που έχει στόχο να παρακινήσει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να κάνουν καθημερινά υγιεινές επιλογές και να υιοθετήσουν έναν δραστήριο τρόπο ζωής, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει στο μέλλον την υγεία του μαστού τους.
Η καμπάνια ξεκίνησε από την Europa Donna, την Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τον Καρκίνο του Μαστού, πριν από δύο χρόνια και έχει επεκταθεί σε 45 χώρες. Στην Ελλάδα η Europa Donna Hellas, εκπόνησε μια γενικευμένη καμπάνια ευαισθητοποίησης και αφύπνισης του γυναικείου κοινού αλλά και των αρμόδιων φορέων, η οποία κορυφώνεται σήμερα με Ημερίδα στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής με θέμα «Ολοκληρωμένη πρόληψη για την Υγεία του Μαστού».
Στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής καμπάνιας, εκτός από τις τοπικές επιμέρους καμπάνιες, η Europa Donna έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή (διαθέσιμη και στο www.europadonna.gr) και σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twiter και το Youtube, ώστε οι νεότερες κυρίως γυναίκες να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα του θέματος και να υιοθετήσουν θετικές συνήθειες στην καθημερινότητά τους, οι οποίες σχετίζονται με τη σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή και τη διατήρηση του φυσιολογικού σωματικού βάρους.
Επίσης έχουν τη δυνατότητα να παίξουν σε ένα διαδραστικό βίντεο για τις υγιεινές επιλογές και να το μοιραστούν με φίλες ενθαρρύνοντάς τες να λάβουν μέρος στην καμπάνια. Όλες οι συμμετοχές «χαράσσονται» σε έναν παγκόσμιο χάρτη στην ιστοσελίδα της καμπάνιας ώστε να φαίνεται πώς το ενδιαφέρον για την Υγεία του Μαστού κορυφώνεται σε όλο τον κόσμο μέχρι την Ημέρα της Υγείας του Μαστού.
Παράλληλα έχει αναρτηθεί ένα βίντεο στο Youtube το οποίο δίνει πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού και τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής και παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόοδο της καμπάνιας.
Περιλαμβάνει ένα μήνυμα από τον καθηγητή Κάρλο Λα Βέτσια, στο Εργαστήριο Γενικής Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως καθώς υπολογίζονται 1,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά και πάνω από 411.000 θάνατοι ετησίως.
Στην Ευρώπη 1 στις 10 γυναίκες θα νοσήσει στη διάρκεια της ζωής της με τάση αυξητική για τις επόμενες δεκαετίες.
Όλο και περισσότερα στοιχεία συνεχώς αποδεικνύουν τη σχέση του υγιεινού τρόπου ζωής με τον χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, το αυξημένο σωματικό βάρος και η απουσία σωματικής άσκησης θεωρούνται υπεύθυνα για το 25-33% όλων των ειδών του καρκίνου του μαστού.
Σαν αποτέλεσμα, η σωματική άσκηση, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή και το σωστό βάρος είναι τρεις απλές αλλά πολύ σημαντικές επιλογές τρόπου ζωής που μπορούν να επηρεάσουν θετικά το μέλλον της υγείας του μαστού των γυναικών.
«Δεν είναι λίγες οι γυναίκες σε όλον τον κόσμο που λαμβάνουν υπόψη τους τη σημασία του σωστού τρόπου ζωής για την υγεία του μαστού τους και τις απλές καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή της εμφάνισης οποιουδήποτε είδους καρκίνου του μαστού κατά το 1/3», αναφέρει η Σούζαν Κνοξ, διευθύντρια της Europa Donna.
«Μέσω της καμπάνιας 'Η Υγεία του Μαστού είναι στο Χέρι μας!' για την Ημέρα Υγείας του Μαστού 2010, ελπίζουμε να αυξήσουμε όσο μπορούμε τον αριθμό των γυναικών που θα ενδιαφερθούν περισσότερο για την πρόληψη και θα ακολουθήσουν την προτροπή μας και στην καθημερινότητα τους», συμπληρώνει η κ. Κνοξ.
«Η αποφυγή σημαντικού ποσοστού περιπτώσεων καρκίνου του μαστού είναι πιθανή», εξηγεί ο καθηγητής Κάρλο Λα Βέτσια, στο Εργαστήριο Γενικής Επιδημιολογίας του Ινστιτούτου Μάριο Νέγκρι.
«Αυτό δε σημαίνει ότι με τον υγιεινό τρόπο ζωής μειώνεται το ρίσκο στο 0, αλλά σημαίνει πως ό,τι κάνουν οι γυναίκες σήμερα και από νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του μαστού τους στο μέλλον», τονίζει ο Δρ Λα Βέτσια.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki