Wednesday 10 November 2010

Πρόγραμμα Οδυσσέας: Σχολεία μεταναστών
από τα μέσα Νοεμβρίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εγγραφών για το πρόγραμμα «Οδυσσέας» του υπουργείου Παιδείας που αφορά την εκπαίδευση μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό. Τμήματα του προγράμματος «Οδυσσέας» θα λειτουργήσουν από τα μέσα Νοεμβρίου σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες της ΕΕ και σε υπηκόους τρίτων χωρών, ανεξαρτήτως καταγωγής από την ηλικία των 16 ετών και άνω, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα.

Η ολοκλήρωση του προβλεπόμενου κύκλου σπουδών δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για την απόκτηση από τους υπηκόους τρίτων χωρών το καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας η επιτυχία των εκπαιδευόμενων οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα «Οδυσσέας» ξεπερνά το 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα, Α1 και Α2, διάρκειας 125 και 175 ωρών αντίστοιχα. Πιο συγκεκριμένα:

Επίπεδο Α1: Εισαγωγικά μαθήματα στην ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό, καθώς και στον τρόπο ζωής της ελληνικής κοινωνίας. Οι εκπαιδευόμενοι αποκτούν τη γλωσσική δεξιότητα αλλά και πρακτικές κοινωνικές ικανότητες, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις επικοινωνιακές καταστάσεις της καθημερινής ζωής και να εξοικειωθούν με το κοινωνικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας. Μετά την ολοκλήρωση του ανωτέρω επιπέδου, οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν Πιστοποιητικό Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Α1.

Επίπεδο Α2: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Στο συγκεκριμένο επίπεδο προβλέπονται δύο (2) θεματικές ενότητες: Μαθήματα ελληνικής γλώσσας, διάρκειας 150 ωρών, και Στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού
πολιτισμού, διάρκειας 25 ωρών (σύνολο 175 ώρες). Μετά την ολοκλήρωση του ανωτέρω επιπέδου, οι εκπαιδευόμενοι λαμβάνουν Πιστοποιητικό Διά Βίου Μάθησης Επιπέδου Α2 (Ν. 3369/2005, άρθρο 5).

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες στο Κ.Ε.Ε. Σπάρτης
τηλ. 27310-82778, Υπεύθυνη Εκπαίδευσης Μαρία Μουρτιάδου
http://www.tovima.gr/

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki