Tuesday 9 November 2010

"Ανοιχτή Αγκαλιά"

«Είχε πάθει ατύχημα και είχε ράψει το χέρι της μόνη, με κλωστή»

Δεν είναι ελεημοσύνη. Δεν είναι φιλανθρωπία. Δεν  είναι τυποποίηση  της καλοσύνης  η Εθελούσια Προσφορά. Είναι ύψιστο έργο Ψυχής και Κοινωνικής ουσιαστικής και πρακτικής Αλληλεγγύης.

Όταν μάλιστα εκτελείται συντονισμένα, οργανωμένα κάτω από αυστηρούς κανόνες συνέπειας, εντιμότητας και ευθύνης , είναι έργο πνοής  που παράγει  Αγάπη και πραγματικό όφελος για τους αποδέκτες αλλά και για τους δότες. Γιατί η πεμπτουσία της  προσφοράς  μοιράζεται ανάμεσα στον προσφέροντα  και τον ωφελούμενο  ισότιμα.  Ισως η ζυγαριά να γέρνει  κατά τι πιότερο  στον προσφέροντα......

Σε  μια  ευνομούμενη πολιτεία, ο εθελοντισμός αποτελεί μοχλό κοινωνικών υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών  όπως συμβαίνει στις περισσότερες  αναπτυγμένες χώρες .

Ο θεσμός υπάρχει και στην Ελλάδα  και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις λειτουργεί υποδειγματικά  και δεν είναι κατ' ανάγκη  παλκοσένικο όπου  VIP   ισχυρές και επώνυμες  επιδεικνύουν τα μοντέλα της εποχής  ή επιβάλουν την μόδα του life style .

Aς το παραδεχτούμε  ! Δεν είναι όλα κακά  και μαύρα  .  Υπάρχουν  και «Ανοιχτές  αγκαλιές»στην  χώρα μας γιομάτες ανθρωπιά ,έτοιμες να την μοιράσουν  σε  όσους  την έχουν ανάγκη ......

Οι εθελοντές γιατροί της ακριτικής Ελλάδας

«Είχε πάθει ατύχημα και είχε ράψει το χέρι της μόνη, με κλωστή», λέει στην «Κ» η παιδίατρος κ. Αγάθη Καραγιαννίδη μιλώντας για ένα «απλό» περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ως μέλος των γιατρών Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά». Όπως θυμάται, η τραυματισμένη γυναίκα είχε έρθει από τη Σαμοθράκη στη Χρυσούπολη για να εξεταστεί. Τα τελευταία έξι χρόνια, η κ. Καραγιαννίδη επισκέπτεται με το σωματείο τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα, όπου οι γιατροί -αφιλοκερδώς- περιθάλπουν σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας παιδιά και ενηλίκους και «η χαρά τού να προσφέρεις είναι κινητήρια δύναμη».

Φέτος, επισκέφθηκαν τη Ροδόπη, την Ξάνθη, τα Δωδεκάνησα. «Διενεργούμε περίπου επτά εκστρατείες τον χρόνο», συμπληρώνει η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Γιολάντα Βλάχου. «Διαπιστώνουμε ότι η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι απούσα. Ο αγροτικός γιατρός δεν επαρκεί και ο ρόλος του έχει παρέλθει πλέον». Χάρη στους εθελοντές γιατρούς, έχουν διαγνωστεί νεοπλασίες σε πρώιμο στάδιο, ενώ αντιμετωπίζουν περιστατικά ορθοπεδικά, παιδοχειρουργικά, οφθαλμολογικά, οδοντιατρικά και «πολλές περιπτώσεις παιδικής παχυσαρκίας». «Μας ανησυχεί το γεγονός ότι ακόμη και σε ακριτικές περιοχές, όπως της Θράκης, η διατροφή αλλάζει προς το χειρότερο», τονίζει η ίδια.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» έχει διενεργήσει περισσότερες από 55 εκστρατείες προληπτικής ιατρικής στις παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, 58.519 ιατρικές πράξεις σε παιδιά και 50.119 σε ενηλίκους, 44.500 φθοριώσεις, 5.500 υπερηχογραφήματα, 12.400 καρδιογραφήματα, 10.200 τεστ Παπ κ. ά. 

Το κλιμάκιο αποτελούν 43 γιατροί όλων των ειδικοτήτων, ενώ εντός του 2010 στην εκστρατεία τους σε Ροδόπη και Ξάνθη, οδοντίατροι, παιδοχειρουργοί, ορθοπεδικοί και άλλοι πραγματοποίησαν περισσότερες από 3.500 ιατρικές πράξεις, με τον μεγαλύτερο όγκο προληπτικών εξετάσεων να αφορά παιδιά. Αρκετές περιπτώσεις παραπέμφθηκαν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Τα έξοδα καλύπτονται από χορηγίες. Ωστόσο, «με τα νέα φορολογικά μέτρα, προβληματίζομαι για το κατά πόσον οι χορηγοί θα έχουν την ευχέρεια να συνεχίσουν», λέει η κ. Καραγιαννίδη. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση παιδιών, «αρκετές φορές είναι ελλιπής, κάτι που συσχετίζεται και με το μορφωτικό επίπεδο των γονέων».

Τουλάχιστον στην περίπτωση της Ροδόπης «είναι ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε ότι, ενώ παλιά οι μεγάλες γυναίκες αρνούνταν επίμονα να κάνουν γυναικολογικές προληπτικές εξετάσεις, αυτό σταδιακά βελτιώνεται. Ενώ στην αρχή τις κυνηγούσαμε, τώρα έρχονται οικειοθελώς», καταλήγει η κ. Βλάχου.

Αρωγοί στις εκστρατείες στέκονται το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, που βοηθούν στη μεταφορά των γιατρών, ενώ συνεργάζονται τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Ιφιγένεια Διαμαντή
Καθημερινή 

ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ

2 comments:

  1. Καλημέρα στην αγαπημένη σελίδα με την μοσχοβολιά του χαμομηλιού,το γέλιο αλλά και το κλάμα του μικρού παιδιού που συμβάλλει με τις πινελιές της στην διαμόρφωση ενός καθαρότερου κοινωνικού περιβάλλοντος....
    Την εκτίμησή μου πάντα
    http://ligery.pblogs.gr

    ReplyDelete
  2. Και εμείς σου καταθέτουμε την εκτίμησή μας Αλύγιστη

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki