Monday 6 December 2010

Προς τους νεολαίους μας ...

...
Για πολύ καιρό και με μεγάλη επιμονή έπλεα κόντρα στο ρεύμα και σε σας τα παιδιά μου κληροδοτώ να πλέετε κόντρα στο ρεύμα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό.  
Να αποστρέψετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας από εκείνη τη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, που επιδιώκει όχι τους υψηλούς στόχους, αλλά εκείνους που είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν.  
Να μην προσχωρήσετε σ’ αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία που ζει όχι με το δικό της νου, αλλά με το νου των ηγετών και χτίζει τη ζωή της, όχι με τις ιερές εντολές του Χριστού, αλλά με τις υποδείξεις εκείνων που έχουν τη εξουσία να καθοδηγούν τους ανθρώπους μόνον εκεί, όπου κατά τη γνώμη τους πρέπει να πηγαίνουν, όχι χάρη της βασιλείας των ουρανών, αλλά για χάρη της επίτευξης των αγαθών της επίγειας βασιλείας.
...
Σήμερα, ημέρα μνήμης του άδικου θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μεσούσης της μεγαλύτερης κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα σε καιρό "ειρήνης" τα παραπάνω λόγια, είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ.
Είναι μια περικοπή από την πνευματική διαθήκη του Λουκά Βόϊνο Γιασινέτσκι, γιατρού, Αρχιάτρου, Καθηγητή Πανεπιστημίου, ιερέα, Επισκόπου Τασκένδης και Αρχιεπισκόπου Κριμαίας προς το τέλος της ζωή του.  
Το 1923 συνελήφθη από το καθεστώς, συνολικά συνελήφθη τέσσερις φορές και πέρασε 11 ολόκληρα χρόνια στην εξορία και στην φυλακή και στα στρατόπεδα Γκουλάγκ. 
Το 1924 στην εξορία, με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε εγχείρισε την πρώτη παγκοσμίως μεταμόσχευση νεφρού από ζώο σε άνθρωπο και από το 1934 έως το 1937 κυκλοφόρησε το βιβλίο του για την χειρουργική των πυωδών λοιμώξεων και έκανε σημαντικές μελέτες και ανακάλυψε την πενικιλίνη παράλληλα με τον Φλέμινγκ. 
Το 1937 συνελήφθη για τέταρτη φορά και υπέστη φοβερά βασανιστήρια. 
Το 1941 λόγω του πολέμου ο ίδιος ο Στάλιν τον διόρισε αρχίατρο των στρατιωτικών νοσοκομείων της Σιβηρίας και έσωσε χιλιάδες στρατιώτες από τα τραύματά τους που πέθαιναν αβοήθητοι… 
Το 1946 βραβεύτηκε από το ίδιο το καθεστώς που τον δίωξε με το μεγαλύτερο κρατικό βραβείο
Χειρούργος και ανάργυρος μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το 1996 ανακηρύχτηκε Άγιος.
Είναι γνωστός ως Λουκάς ο Ιατρός.
Σήμερα θα τον βρείτε μέσα στα χειρουργεία, να προσεύχεται πριν γίνει η επέμβαση, ... όπως τότε.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki