Thursday 16 December 2010

Συνταγή για Μελομακάρονα ξανθιώτικα !!! Melomakarona Greek Christmas Cookies

Η χαρά των παιδιών, να φτιάχνουν μαζί με τη μαμά τα γλυκά των Χριστουγέννων!!

από Ξάνθη... η Πόλη μας...!!!
 

Για τη ζύμη:

� 2 ποτήρια του νερού λάδι καλό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη (όχι γεμάτο)
� μισό ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι τον νερού πορτοκαλόζουμο
� 1 κουταλιά της σούπας μέλι
� 360γραμ. καρύδια χοντροκοπανισμένα
� 10 γραμ. αμμωνία-15 γρ σόδα
� 1 μικρό μοσχοκάρυδο ξυσμένο
� φλούδα ξυσμένη ενός πορτοκαλιού
� 1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρίφαλα κοπανισμένα
� 1300 γραμ. αλεύρι περίπου (όσο σηκώσει, για να γίνει η ζύμη μαλακιά)
� καρύδια, αμύγδαλα κοπανισμένα για πασπάλισμα


Για το σιρόπι:

� 1 ποτήρι του νερού νερό
� 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
� 1 ποτήρι του νερού μέλι


  Εκτέλεση
  • Βάζουμε το λάδι σε λεκάνη και το δουλεύουμε μέχρι ν' ασπρίσει. 
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, τη σόδα διαλυμένη στο πορτοκαλόζουμο, την αμμωνία, τα καρύδια και τα
  • μπαχαρικά. 
  • Εξακολουθούμε το δούλεμα. 
  • Προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, μέχρι να γίνει ή ζύμη μαλακιά.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα και τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 35 λεπτά περίπου.
  • Στο μεταξύ βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, τη ζάχαρη και το νερό να πάρουν βράση. 
  • Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά, βουτάμε τα μελομακάρονα (αφού τα αφήσουμε πέντε λεπτά να κρυώσουν λίγο) για 30 δεύτερα και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  • Τα στρώνουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα και με καρύδια ή αμύγδαλα ή και σουσάμι κοπανισμένα.

Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα :)

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki