Monday 13 December 2010

Διαλέγοντας το κατάλληλο παιδικό καροτσάκι

Η ποικιλία των κριτηρίων που θέτουν οι γονείς , όταν ξεκινούν την αναζήτηση παιδικού καροτσιού , σε συνδυασμό με την πληθώρα των τύπων των διατιθέμενων στο εμπόριο καροτσιών, κάνει την εύρεση του καταλληλότερου και οικονομικότερου μοντέλου μία πραγματικά δύσκολη αλλά και εξουθενωτική διαδικασία. 
Για την διευκόλυνση των ενδιαφερομένων παρατίθεται μια σειρά από αντικειμενικά χαρακτηριστικά- προδιαγραφές που θα πρέπει να ικανοποιεί το παιδικό καρότσι ώστε να οδηγηθούν σε μια επιτυχημένη αγορά. Αυτά είναι τα παρακάτω.

1. Να μπορεί αυτό άνετα να εξυπηρετεί, με κατάλληλες διαστάσεις και αντοχές, τις μετακινήσεις του παιδιού από νεογέννητο έως και τριών χρονών.

2. Να ρυθμίζεται εύκολα η θέση και το ύψος των χερουλιών - μπαστούνια η μπάρες –ώστε να είναι ξεκούραστη η οδήγηση του ανεξάρτητα από το ύψος του κάθε γονιού η οιουδήποτε τρίτου. Εδώ σημειώνεται ότι η ύπαρξη ενιαίας μπάρας είναι ιδιαίτερα εξυπηρετική διότι μπορεί ο χειρισμός της να γίνει και με το ένα χέρι.
3. Να μπορεί η πλάτη να ρυθμίζεται σε διαφορετικές θέσεις για την ξεκούραστη μετακίνηση αλλά και τον ύπνο του μωρού.
4. Να κλείνει εύκολα και να πιάνει τον λιγότερο δυνατό χώρο τόσο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου όσο και μέσα στο σπίτι.
5. Να χωρά ανοικτό στο ασανσέρ για την άνετη πρόσβαση από το διαμέρισμα στο δρόμο και αντίστροφα .
6. Να έχει ευρύχωρο κάθισμα για να εξυπηρετεί άνετα το παιδί ακόμη και στην ηλικία των τριών χρόνων.
7. Να υπάρχουν αμορτισέρ ώστε η οδήγηση να είναι αναπαυτική για το παιδί και ξεκούραστη για τους γονείς. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες ρόδες με σαμπρέλα απορροφούν και μειώνουν τους κραδασμούς όταν το καρότσι κινείται σε ανώμαλη επιφάνεια.
8. Να είναι ευέλικτο και πρακτικό (να υπάρχουν θήκες, καλαθάκια, ποδόσακος, ομπρέλα, κουνουπιέρα, κάλυμα προστασίας από τη βροχή κλπ)
9. Να έχει ζώνες ασφαλείας , με προστατευτικά μαξιλαράκια, που να συγκρατούν τόσο τη μέση όσο και τους ώμους του παιδιού.
10. Να υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή της θέσης του καθίσματος ώστε το παιδί, είτε να είναι στραμμένο προς εσάς για να το ελέγχετε καλύτερα όταν είναι πολύ μικρό είτε να είναι γυρισμένο προς τα εμπρός για να απολαμβάνει καλύτερα τη βόλτα του αργότερα.
11. Να μπορεί να προσαρμοστεί επάνω στο καροτσάκι το καθισματάκι αυτοκινήτου.
12. Να διαθέτει φρένα σε όλες τις ρόδες και μάλιστα με πρακτικό κεντρικό μηχανισμό .
13. Να είναι ανθεκτικό αλλά και ελαφρύ .
14. Το ύφασμα να είναι όσο το δυνατόν πιο βαμβακερό για να μην ανάβει η πλάτη του παιδιού και να μπορεί να βγαίνει και να πλένεται. Βέβαια ένα βαμβακερό σεντονάκι, ειδικά το καλοκαίρι, είναι πάντα χρήσιμο.
15. Να υπάρχει η δυνατότητα για μετατροπή του καθίσματος του καροτσιού σε αυτόνομο πορτ-μπεμπέ.
16. Να έχει εγγύηση, ανταλλακτικά και πραγματικά αξιόπιστο και άμεσο service και φυσικά
17. Να ικανοποιεί όλες τις σχετικές ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις και προδιαγραφές.
Σημειώνεται τέλος ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στην αγορά υπάρχει σοβαρή απόκλιση τιμών , ακόμη και για τον ίδιο ακριβώς τύπο καροτσιού. Η απόκλιση αυτή μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη για παραπλήσιων χαρακτηριστικών καρότσια διαφορετικών όμως κατασκευαστών. 
Μία καλή έρευνα είναι συνεπώς αναγκαία για να εξασφαλισθεί ο συνδυασμός της ποιότητος και της οικονομίας στην αγορά του παιδικού καροτσιού.

Η ικανοποίηση των περισσοτέρων, εάν όχι και όλων, από τα παραπάνω κριτήρια στην επιλογή του παιδικού καροτσιού είναι βέβαιο ότι θα κάνει τη μετακίνηση του μωρού μια ξεκούραστη και ευχάριστη εμπειρία για όλους.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki