Saturday 4 August 2007

Η προστασία του εμβρύου — Εγκυμοσύνη και κάπνισμα

ΚΟΨΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Έχω δει αρκετές μέλλουσες μανούλες να καπνίζουν.
Θα πρέπει να γνωρίζουν τα παρακάτω:

Το τσιγάρο δεν βλάπτει μόνο εσάς. 

Αυτό το ξέρετε ήδη, αλλά σίγουρα σκέφτεστε -όπως οι περισσότεροι από εμάς- ότι οι ασθένειες περνούν το κατώφλι των άλλων.

Η συνήθεια όμως αυτή επηρεάζει με πολλούς τρόπους το μωράκι σας, γιατί το κάπνισμα:
💢 Δημιουργεί κακής ποιότητας πλακούντα και τον φθείρει νωρίτερα από τη φυσιολογική... ημερομηνία λήξης του.
Έτσι, αντί ο πλακούντας να λειτουργεί σαράντα εβδομάδες, στην περίπτωση που καπνίζετε ζει μόνο τριάντα έξι ή το πολύ τριάντα οκτώ.
Αν δεν μπορείτε, λοιπόν, να κόψετε το τσιγάρο, τουλάχιστον μην το αποκρύψετε από το γιατρό σας. Πρέπει να είναι ενημερωμένος, για να παρακολουθεί την κατάσταση του πλακούντα
💢 Αυξάνει σημαντικά (σχεδόν διπλασιάζει) τον κίνδυνο αποβολής.
💢 Περιορίζει την ανάπτυξη του εμβρύου. 
Αυτό συμβαίνει, γιατί τα προϊόντα της καύσης του τσιγάρου παράγουν ορισμένες ουσίες στο αναπνευστικό σύστημα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο δεσμεύεται πιο εύκολα από την αιμοσφαιρίνη στο αίμα. 
Έτσι, αντί η αιμοσφαιρίνη να δεσμεύει μόρια οξυγόνου και να τα μεταφέρει στο έμβρυο για να αναπνέει, δεσμεύει διοξείδιο του άνθρακα, με αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στο παιδί, το οποίο τελικά θα γεννηθεί με μικρότερο βάρος από το κανονικό. Φανταστείτε το μωρό σαν ένα φυτό που δεν ποτίζεται καλά, δεν αναπτύσσεται κανονικά και μαραζώνει...
💢 Διπλασιάζει σχεδόν το ενδεχόμενο ενός πρόωρου τοκετού.
💢 Είναι δυνατόν να προκαλέσει συγγενείς δυσπλασίες ή ανωμαλίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα του παιδιού.
💢 Ενισχύει τον κίνδυνο θανάτου του παιδιού στην πρώτη εβδομάδα της ζωής του.
💢 Μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι ακόμα κι αν ένα παιδί από μητέρα καπνίστρια γεννηθεί τελικά γερό, μπορεί να παρουσιάσει μειωμένη ικανότητα μάθησης και προβληματική συμπεριφορά. Φαίνεται, δηλαδή, ότι ο καπνός από το τσιγάρο μακροπρόθεσμα θολώνει τις πνευματικές του δυνατότητες και αμβλύνει την ηθική του.

💢Ίσως θεωρείτε το πόρισμα αυτής της μελέτης κάπως υπερβολικό. Τα επακόλουθα όμως του παθητικού καπνίσματος δεν σηκώνουν αμφισβήτηση.
💢 Η παρουσία σας σε χώρους καπνιστών -ακόμη κι αν δεν βάζετε το τσιγάρο στο στόμα σας- ενέχει κινδύνους όχι μόνο για εσάς αλλά και για το μικρό σας. Ο οργανισμός σας απορροφά μεγάλη ποσότητα νικοτίνης, που έχει εξίσου κακή επίδραση στην υγεία. Γι' αυτό, άλλωστε, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον καπνιστών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν κάποιο αναπνευστικό νόσημα σε σύγκριση με άλλα των οποίων οι γονείς δεν καπνίζουν.

Αν, λοιπόν, δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς το τσιγάρο, τουλάχιστον περιορίστε το στα πέντε τσιγάρα την ημέρα, ως ένδειξη σεβασμού στο πλασματάκι, το οποίο αναπνέει από το οξυγόνο σας.


ΚΟΨΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
e-cardio

10 comments:

  1. ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΟΥ ΑΛΗΘΙΝΑ ΟΥΤΕ 5 ΤΣΙΓΑΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ

    ReplyDelete
  2. Ναι, φίλε μας, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΣΙΓΑΡΟ οι μέλλουσες μανάδες, ΟΥΤΕ ΕΝΑ.

    ReplyDelete
  3. Εκτός του τσιγάρου που επηρρεάζει την υγεία και όσων καπνίζουν αλλά και όσων είναι δίπλα σε αυτούς που καπνίζουν (παθητικοί καπνιστές), προσοχή χρειάζεται από τις μητέρες στο ποτό (δεν υπάρχει μόνον το τσιγάρο στη ζωή μας που αν κόψουμε ή δεν κάνουμε ποτέ μας μπορεί να μας επηρρεάσει ψυχολογικά και βιολογικά) και στα ναρκωτικά (μην ξεχνάμε και τα ναρκωτικά για τα οποία στην τηλεόραση δεν ακούω και πολλά πράγματα εδώ και καιρό σαν να έχουν σταματήσει οι νέοι μας κυρίως ,να κάνουν!).
    Με αγάπη πάντα
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  4. Καλέ μας φίλε agorafoviagr, και το ποτό και τα ναρκωτικά και τα φάρμακα και η έλλειψη ψυχικής γαλήνης και ηρεμίας καθώς και άλλα πολλά θέματα σχετικά με την υγεία του εμβρύου και της μητέρας του, θα μας απασχολήσουν σε επόμενες αναρτήσεις.
    Ευχαριστούμε για τις υπομνήσεις, που μας ανοίγουν ορίζοντες

    Σε αγαπάμε πολύ

    ReplyDelete
  5. @melisa.

    ta logia sou kalipsan tin skepsi mou!
    kai emeis se agapame poli!

    ReplyDelete
  6. Σας ευχαριστώ φίλοι μου για τα συναισθήματά σας. Ειλικρινά με συγκινήσατε, γιατί έξω δε βρίσκεις εύκολα ανθρώπους τόσο ζεστούς και έτσι πρόθυμοι να σε αγκαλιάσουν και να σε καταλάβουν!
    και εγώ σας αγαπώ φίλοι μου!!
    Agorafoviagr

    ReplyDelete
  7. Να σας ρωτήσω κάτι,μια μανουλα που καπνιζει 1 πακέτο τσιγάρα την ημέρα(καθόλι την διάρκεια της εγκυμοσύνης) μπορει να προκαλέσει ανακοπή στο μωράκι της 1 μερα πριν γεννηθει;;; χωρις καμία προειδοποίηση;; ετσι ξαφνικά;

    ReplyDelete
  8. Ανώνυμε/η φίλε/η μας,

    οι γιατροί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις.
    Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά για την καπνίστρια μανούλα και το μωράκι της.
    Η ειλικρινής συνεργασία με το γιατρό της και η πιο στενή παρακολούθηση της πορείας της εγκυμοσύνης κρίνεται απαραίτητη.
    Και μια συμβουλή από αγάπη. Ας κόψει ή ας ελαττώσει το κάπνισμα.
    Για το μωράκι της, ας κάνει αυτή τη θυσία. Αξίζει πολύ περισσότερες...

    Πάντα με αγάπη

    ReplyDelete
  9. εγς ειμαι εγκυος κοντα 8 εβδομαδων τισ πρωτες εβδομαδες δεν το ηξερα κ καπνιζα!κ μερικεσ φορεσ κανω κανα δυο τσιγαρα το εχω ελατοσι πολι κ προσπαθω κιαλο να το καψω!μιπωσ υπαρχει προβλημα που καπνιζα στις αρχες???

    ReplyDelete
  10. Καλή μας φίλη, να το κόψεις εντελώς. Σχηματίζεται μέρα με τη μέρα το παιδάκι σου. Θα του δείξεις έτσι την αγάπη σου. Δεν νομίζουμε πως έχει δημιουργηθεί πρόβλημα.
    Κόψτο όμως με το μαχαίρι :)
    Με το καλό να αγκαλιάσεις το χαμομηλάκι σου γερό και ευτυχισμένο.
    Πολλά φιλιά
    μαζί με την αγάπη μας

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki